„Savantul si Poetul” – de Kahlil Gibran

Un sarpe îi spuse unei ciocârlii:”Tu zbori si totusi nu poti vedea cotloanele pământului, acolo unde seva vietii freamătă-n tăcere.”

Iar ciocârlia îi răspunse: „Într-adevăr, tu stii multe, ba chiar esti mai întelept decât toate creaturile întelepte – ce păcat că nu poti zbura.”

Si ca si cum nu auzise,…

sarpele spuse: „Tu nu poti vedea tainele adâncului, nici să te misti printre comorile împărătiei ascunse. Mai ieri stăteam întins într-o pesteră de rubine. Este ca inima unei rodii prefăcând si cea mai palidă rază de lumină într-o flacără trandafirie. Cine în afară de mine se poate bucura de asemenea minunătii?”

Iar ciocârlia spuse: „Nimeni, nimeni în afară de tine nu poate zăbovi printre amintirile de cristal ale veacurilor – ce păcat că tu nu poti cânta.”

Iar sarpele-i răspunse: „Există un pârâias purpuriu ce aleargă pe sub un munte si acela care bea din el va devenii nemuritor ca zeii. Cu sigurantă nicio pasăre sau animal nu poate descoperi pârâiasul purpuriu.”

Ciocârlia răspunse: „De vrei, poti deveni nemuritor asemeni zeilor – ce păcat că nu poti cânta.”

Sarpele spuse: „Eu cunosc un templu îngropat, pe care-l vizitez o dată pe lună. A fost construit de o stirpe uitată de uriasi, iar pe zidurile lui sunt gravate secretele timpului si ale spatiului, si acela care le citeste va întelege ceea ce depăseste orice întelegere.”

Iar ciocârlia spuse: „Chiar asa, dacă tu vrei poti strânge în cerc cu corpul tău elastic orice-i legat de timp si spatiu – dar ce păcat că nu poti zbura.”

Apoi sarpele dezgustat se întoarse si intră în gaura sa, unde bombăni: „Cântăret cu mintea goală!”

Iar ciocârlia se-ndepărtă în zbor cântând: „Ce păcat că nu poti cânta. Păcat, păcat, istetul meu, că nu poti zbura.”

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s