Dirijor Dorin Frandes – Lectie de istorie muzicala din vremuri comuniste

Sunt onorat sa postez o opinie foarte interesanta a Dirijorului Orchestrei Simfonice Arad, DORIN FRANDES, care pune in alta perspectiva un lucru la care visez (… visam…) sa se realizeze la Suceava! E un comentariu la articolul publicat cateva zile in urma,    Si in …. ISRAEL … SE POATEEEE….!!!

„Regret dar nu e nimic nou sub soare.

Pe vremea lui Ceausescu institutiile profesioniste erau obligate sa cinte pe marile platforme industriale. Instrumentistii imbracati in fracuri, cu pantofi de lac si papioane evoluau conform sarcinilor de servici printre muncitorii in salopete aflati la strunguri . Ceva mai hazliu se petrecea atunci cind anumite ansambluri de opera erau trimise in agricultura sa stimuleze munca agricultorilor.

Am fost martor la urmatoarea scena. Pe o arie, unde se treiera griul a fost adus ansamblul de balet al Operei romane din Cluj. Pe un camion era instalata o pianina la care un corepetitor cinta partea de orchestra a actului II din baletul Lacul Lebedelor de Ceaikovski. Balerinii se straduiau sa se miste pe pamintul moale si cu iarba. Erau imbracati in diverse costume populare conform dansului pe care-l interpretau. Va imaginati reactia taranilor care in loc sa care snopii la batoza ramineau blocati bulbucind niste ochi cit cepele la oamenii veniti de la oras care, in loc sa puna mina sa-i ajute, imbracati (mai exact dezbracati) in niste haine ciudate se tot roteau si fugareau niste tovarase aproximativ imbracate. Si nu le prea prindeau.

Am participat peste mai multi ani la concerte cu frumoase lucrari simfonice din repertoriu universal sau romanesc interpretate pe santierele patriei. Intimplator eu dirijam dar practic faceam o gimnastica inutila din cel putin doua motive. Orchestrantii erau imprastiati printre utilaje. Utilajele faceau asa un zgomot inci desi muncitorii care le deserveau erau intepeniti de uimire firavele sunete produse de instrumentele orchestrei simfonice nu puteau razbate de la un instrumentist la altul iar eu nu auzeam aproape nimic. Si eu eram cel care stiam cam ce trebuie sa se auda. Va imaginati ce intelegeau instrumentistii care ar fi trebuit sa se relationeze auditiv intre ei pentru a se sincroniza.

Asa ca este un spectacol gratuit ceea ce se face nu numai in Israel, am vazut astfel de videoclip-uri si undeva la Budapesta si la Barcelona. Fiecare tip de activitate, muzicala in special, are un spatiu adecvat.

Daca vrem sa fim excentrici se poate. Propun pentru inceput sa inotam pe uscat, sau sa organizam o discoteca intr-un spatiu eclesiastic. Asa ca…..

dorin      „

P.S. Multumesc pentru aceasta LECTIE de istorie. Multumim!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dirijor Dorin Frandes – Lectie de istorie muzicala din vremuri comuniste

 1. Liviu Matei zice:

  Daca privim muzica doar ca arta, evident ca parerea domnului dirijor e corecta.
  Dar intentia mea cand am spus ca ar merita incercat si la SV acele corale in locuri publice, era mai degraba cu iz evanghelistic si in al doilea rand artistic.
  Pentru ca daca privim din punct de vedere artistic chestiunea muzicii, in unele cladiri de biserica nu merita sa se cante coral pentru ca sala are probleme serioase de acustica, care evident ca nu au fost luate in calcul la proiectare. Si atunci in acele sali nu mai cantam coral ca nu suna cum trebuie ?!
  Cred ca ar trebui sa avem in vedere ca muzica noastra crestina are drept prim destinatar pe Dumnezeu. Care merita tot ce-i mai bun de la fiecare din noi. Chiar daca nu suntem cantareti profesionisti, daca dam Domnului tot ce putem da, cred ca Domnul priveste cu placere spre noi. Si, evident, daca muzica noastra izvoraste dintr-o inima curata pe deplin predata Lui, va primi jertfa buzelor noastre.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s