ISPITA si … preotul tanar…

Un preot tanar, foarte inteligent, slujea intr-o parohie mare. Era respectat de comunitatea sa – asa era educatia oamenilor de acolo, sa aiba mare respect pentru preotul lor, lucru foarte bun si normal.

Tot timpul avea predici bune, ziditoare pentru credinciosii din parohia sa.

Slujea pe Dumnezeu si pe credinciosi cu mare bucurie.

 Fiind tanar s-a gandit sa abordeze un subiect mai delicat dar de care un tanar se loveste la tot pasul si anume… ispitele de tot felul.

ISPITA – un subiect vast.

S-a gandit sa abordeze subiectul intr-un mod mai rar intalnit in predicile auzite la altii.

Si-a propus sa demonstreze ca ISPITA este mai putin provocatoare pe masura inaintarii in varsta a omului.

Si-a pregatit bine predica, a adunat texte din diferite carti care sa-i sprijine ideea. Cand a considerat ca predica sa este bine pusa la punct, articulata, a prezentat-o comunitatii de credinciosi pe care ii slujea, in slujba de duminica dimineata.

Toata comunitatea era prezenta. Credinciosii ascultau uimiti pe preotul lor. Printre altele, preotul a folosit o pilda din folclorul altor popoare pentru a spijini ceea ce dorea sa demonstreze in predica sa. S-a gandit ca pilda aceasta va fi pe intelesul tuturor si va lumina mintea tuturor ascultatorilor, iar invatatura va fi retinuta de toti mai usor.

Preotul spuse :

« -Un batran, inaintat in varsta, a intalnit in una din zile cu o broasca. Batranul a vazut-o si a dorit sa mearga mai departe, dar broasca… a inceput sa vorbeasca. Ce minune ! Nu a vazut in viata lui o broasca care sa vorbeasca.

-Te rog sa ma asculti. Stiu ca esti uimit sa auzi o broasca vorbind. De fapt, eu nu sunt o broasca ci sunt o fata foarte frumoasa de  18 ani…  

Daca tu ai fi dispus sa ma iei in mana, sa ma saruti, eu as redeveni fata care am fost inainte sa patesc nenorocirea aceasta de a fi broasca si daca ai vedea cum arat sigur ai fi bucuros sa ai pe langa tine toata viata ca sotie o asa femeie frumoasa cu care sa iti imparti restul vietii. Toti barbatii te vor invidia… sunt sigura de asta…  – spuse broasca

Ce lucru ciudat sa saruti o …broasca… – se gandi batranul…

-As vrea sa stii – continua broasca- ca sunt dispusa sa fac tot ce imi sta in putere ca toti anii de viata pe care ii vei trai cu mine sa fie ca un vis frumos pentru tine. Crede-ma…

Batranul nostru raspunse broscutei :

– Daca te-as fi intalnit cand aveam 20 de ani cand eram tanar si in putere, te-as fi sarutat broasca. Mi-ar fi placut sa am asa sotie cum spui ca esti si cu asa mentalitate… sa imi faci viata frumoasa, un vis. Acum sunt prea batran pentru lucrurile acestea si cred ca tu ca fata tanara si foarte frumoasa nu ai fericita cu un batran neputincios, zbarcit si .. la apus de soare cum sunt eu.

– Dar mai sunt fete tinere casatorite cu batrani pe lumea asta – spuse broscuta..

-Da, stiu …, ai dreptate, dar nu vreau sa spun ce gandesc eu despre asta. Pentru mine, e bine asa. Imi pare rau de tine. Poate vei intalni pe cineva tanar sa faca lucrul acesta pentru tine… – spuse batranul si pleca mai departe… »

-Vedeti dragi crediciosi – continua preotul predica – cu cat omul este mai inaintat in varsta, cu atat este mai putin atras de ispitele lumii acesteia, indiferent cat de mari ar fi aceste ispite.

Dupa ce incheie predica, slujba, preotul, dupa obiceiul sau se duse la usa pentru a da mana cu toti credinciosii. Toti aveau cuvinte de apreciere la adresa preotului si a predicii din acea duminica.

Credinciosii isi asteptau randul de a da mana cu preotul si de a parasi incinta bisericii.

Cand ajunse sa dea mana cu preotul cel mai in varsta barbat din comunitate (depasise varsta de 90 de ani), in timp ce dadea  mana cu preotul, spuse cu voce tare si plina de emotie in auzul tuturor…

-Parinte… de ce nu mi-a fost dat mie sa intalnesc broasca despre care ai vorbit in predica… ? Imediat as fi sarutat-o…. !   Dar, nu stiu de ce au altii asa bafta in viata si dau cu piciorul in ea….

Preotul, credinciosii…, amutisera.

TOTI si-au dat seama ca … batranul bisericii tocmai infirmase toata predica preotului. Preotul, adus cu picioarele pe pamant de vorbele batranului, a inteles ADEVARUL…  Trist, a inteles ca predica sa a fost total gresita.

 

MORALA – 

ISPITA nu tine cont de varsta. O biruiesti sau cazi. Nu este alternativa…  NU te juca cu ispita-

« …. Si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau. Caci a TA este imparatia si puterea si slava in veci. Amin ! » – rugaciunea TATAL NOSTRU

Acest articol a fost publicat în Povestiri ... cu morala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s