Ai avut dreptate…

Am avut un profesor care si-a dat TOT INTERESUL ( in discutii private, din respect pentru parintii mei…)  sa imi explice ca socialismul, comunismul, sunt viitorul omenirii. Ca elev nu am avut libertatea sa discut foarte deschis pe tema aceasta (in vremea comunismului o discutie in contradictoriu pe tema aceasta te putea costa LIBERTATEA).

Dupa 1990, m-a cautat sa discutam. Ca elev crestin care nu am asimilat comunismul in fiinta mea (multumesc lui Dumnezeu, parintilor, fratilor mei), am avut un sentiment aparte sa vezi ca dupa multi ani, un fost profesor poate spune unui fost elev:

„-Imi pare rau ca am sustinut o utopie. Ai avut dreptate. Dumnezeul  caruia i-am contestat existenta, EXISTA  si  are ultimul cuvant.”

In Suedia, tara libera si democrata, un profesor a avut  mare curaj sa demonstreze prostia socialismului. Cred ca si in democratie riscurile sunt mari cand vrei sa demonstrezi ca unele lucruri si idei sunt de fapt niste utopii. Redau integral acest text.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus,

-„OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.

Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost 6!

Nimeni nu mai era fericit.
 

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.

Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla.  

 

Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

 „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii.

 Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.

Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.

Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Nu poti multiplica bogatia divizand-o.”

                                                                                                            „

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s