Pesah 5771 – de la facerea lui Adam si Eva

Azi, 19 aprilie 2011 este prima zi de Pesah pentru evrei. Pentru TOTI evreii, „Hag Pesah Sameah!” !

Pesah sau Pesach, în ebraică פסח, (Paștele evreiesc) este sărbătoarea religioasă din iudaism care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a evreilor conduși de Moise, și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert.

Este o sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care se desfășoară anual în perioada 15-23 a lunii Nisan, lună ce marchează începutul anului ecleziastic ebraic. În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite.

Pesah si istoria acestuia o gasiti aici.

Obiceiuri si simboluri:

Primele doua seri din Pesach sunt cele mai importante si se sarbatoresc printr-un ritual numit Seder.
Inainte de inceperea Sederului, casa trebuie sa fie foarte curata, trebuie spalate ferestrele, usile, podelele, curatit in spatele dulapurilor si in toate cotloanele, se face curat nu numai in casa ci si in curte, in curtea animalelor si in gradina.
De asemenea in casa nu este voie sa ai nici un fel de mincare din aluat dospit (hamitz), toate produsele se dau la vecinii care nu sarbatoresc, sau se maninca inainte de inceperea sarbatorii.
In prima seara, se face o masa de Seder ptr toata familia si prieteni. La masa se maninca numai din farfurii si cu tacimuri care nu se folosesc in fiecare zi, ci numai la Pesach si Hanukah.
Inainte de inceperea mesei se face un ritual religios, toata lumea se roaga si cel mai in virsta membru al familiei citeste dintr-o carte numita hagodah, povestea lui Moise, eliberarea si exodul evreilor.

Pe masa se pune prima data un platou special pe care se gasesc 5 castroane care contin 5 feluri de bucate traditionale ptr Pesach:

-un castron cu o budinca (harosesh) din mere, scortisoara, vin si nuci – simbolizeaza mortarul folosit de evrei la fabricarea caramizilor ptr faraon;

-al doilea castron contine patrunjel sau telina presarat cu apa cu sare – simbolizeaza lacrimile evreilor sclavi;

-al treilea castron contine un ou prajit (ochi de ou) sau ou fiert taiat pe jumatate- reprezinta rasaritul soarelui, venirea primaverii;

-al patrulea castron contine o bucata de cotlet de miel cu os – simbolizeaza mielul sacrificat;

-al cincilea castron contine un sos de hrean – simbolizeaza amarul vietii in sclavie.

In mijlocul acestui platou se pune o cana de vin rosu care este pentru profetul Ilie, de asemenea in timpul Sederului se tine usa deschisa ptr ca profetul sa poata intra in casa. Unele familii au adoptat un nou ritual si alaturi de cana ptr profetul Ilie, pun inca o cana cu apa ptr Miriam, sora lui Moise.

Pe masa de Seder se mai gasesc inca patru cani de vin care simbolizeaza cele patru stagii ale eliberarii evreilor- eliberare, exod, izbavire si triumf, iar pe un servet special tzesut si care se foloseste numai la aceasta sarbatoare, se pune “matzoh”- care este o piine din aluat nedospit. Matzohul se imparte in doua, o parte ramine pe masa, iar cealalta parte numita “aficomin” se imparte in bucatele, se impacheteaza in servetzele tzesute si brodate in casa, nou-noute si se ascund prin casa.

Dupa ce fiecare membru al familiei gusta din platoul de seder, cele patru cani de vin si matzoh, se aduc pe masa celelalte bucate: friptura de miel cu legume noi (cartofi, morcovi, telina, ceapa si usturoi verde), sos de hrean, piine nedospita sau mamaliga, ochiuri de oua sau oua fierte si taiate in doua, prajituri din aluat nedospit, dar din care nu lipsesc merele, nucile si scortisoara. Se bea numai vin rosu.

In timpul mesei, toti membrii familiei trebuie sa se simta foarte comfortabil, adica se stea pe fotolii sau pe scaune tapitate, eventual canapele, obicei datorat de-asemenea eliberarii din sclavie.

La sfirsitul mesei, copiii din familie trebuie sa gaseasca bucatelele de “aficomin”. Dupa ce le gasesc, fiecare primeste un cadou, dulciuri si oua colorate, apoi trebuie sa manince acest aficomin, iar la sfirsit se spala pe miini si pe fatza si se sterg cu servetelele primite. Aceste servetele se folosesc de catre copii si in urmatoarele 7 zile, in fiecare an fiecare copil primeste un astfel de servetel si trebuie pastrate.
Dupa acest ritual, masa de Seder s-a sfirsit, dureaza cam 4 ore totul.

In ultima seara de Pesach, se aprinde cite o luminare ptr fiecare mort din familie sau prieteni, in unele familii se obisnuieste sa se mearga la cimitir inainte de rasaritul soarelui, se face un foc, se aprind luminari la morminte si se impart la ceilalti cunoscuti care vin la cimitir diferite forme de “matzoh” (colacei, impletituri, piinici), mere, nuci si bombonele la copii.

Pentru TOTI evreii, „Hag Pesah Sameah!” !

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Israel. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pesah 5771 – de la facerea lui Adam si Eva

  1. Hag Pesah Sameah!

    Apreciază

  2. Marius Popescu zice:

    Hag Pesah Sameah!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s