Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România – ce-o fi asta???????

 Observ de mai multi ani calitatile deosebite administrative si manageriale  ale Patriarhului Daniel, din vremea cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei iar acum ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe.  Se cunoaste faptul ca  i-a studiat pe protestanti si pe catolici. De asemeni a fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey. Personal il percep pe Patriarhul Daniel ca fiind o persoana controversata, subtila si foarte influenta in mediu religios si politic.

Citesc pe site-ul Patriarhiei Ortodoxe Romane la Stiri-Comunicate o informatie interesanta. Ma uit atent la pozele de pe site-ul lor sa vad cine ne-a reprezentat pe baptisti la intalnire (chiar sunt curios cine ne-a reprezentat…). Nu-mi dau seama, sau… poate lipseste din poze. Recunosc in pozele publicate  pe presedintii cultului penticostal si cultului crestin dupa evanghelie.

Citesc  atent si caut sa inteleg ce e toata treaba asta.

Observ ca lista are 14 + 2 culte – TOTAL  – 16 culte

Inteleg ca baptistii si crestinii dupa evanghelie avem statut de « observatori » – adica deocamdata nu facem parte din consiliu. Inteleg ca suntem si  noi prin sala doar ca nu ne dam cu parerea si nu avem drept de vot.

Inteleg ca penticostalii fac parte din acest consiliu – au drept de vot, de presedentie… Interesant!

Citesc mai atent si vad ca lista consiliului contine TREI RELIGII : crestina, mozaica si musulmana. Nu m-am gandit ca ECUMENISMUL va face pasi atat de rapizi si in Romania.

Redau integral toata informatia de pe site-ul Patriarhiei Romane.

 Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România

Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România

 
 
În ziua de 14 aprilie 2011, în sala Conventus din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor următoarelor Culte din România:
– Biserica Ortodoxă Română;
– Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara;
– Biserica Romano-Catolică;
– Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică;
– Arhiepiscopia Bisericii Armene;
– Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România;
– Biserica Reformată din România;
– Biserica Evanghelică C.A. din România;
– Biserica Evanghelică Luterană din România;
– Biserica Unitariană din Transilvania;
– Cultul Creştin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România;
– Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea;
– Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic;
– Cultul Musulman din România.
 
Cultul Creştin Baptist – Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România şi Biserica Creştină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România au participat cu statut de observator.În cadrul şedinţei s-a convenit, de principiu, constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, urmând ca acordul final să fie dat de organismele de conducere proprii ale fiecărui Cult.

Pe ordinea de zi s-au aflat elaborarea principiilor de organizare, analiza proiectului de Statut şi formularea unor propuneri practice privind funcţionarea Consiliului Consultativ al Cultelor din România.

Reprezentanţii Cultelor participante au stabilit ca principii generale de funcţionare egalitatea Cultelor membre, preşedinţia anuală prin rotaţie şi adoptarea deciziilor prin consens.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizaţie de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică şi non-profit.

Obiectivele majore ale Consiliului Consultativ al Cultelor din România sunt: promovarea credinţei în Dumnezeu şi a importanţei acesteia în viaţa persoanei şi a societăţii, apărarea şi promovarea fiinţei umane şi a demnităţii ei, promovarea respectului faţă de creaţia divină (omul şi natura înconjurătoare), adoptarea unor poziţii şi atitudini comune faţă de probleme importante ale societăţii, manifestarea solidarităţii şi cooperării dintre Culte în domeniul spiritual, cultural, educaţional şi social, prevenirea şi medierea în soluţionarea eventualelor diferende interconfesionale şi interreligioase, inclusiv respingerea şi descurajarea oricărei forme de extremism etc.

Secretariatul Consiliului Consultativ al Cultelor

 
 
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România – ce-o fi asta???????

  1. ion gherga zice:

    care este scopl acestui consiliu

    Apreciază

  2. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (30.04.2011) « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s