Calatoria lui Gruber – metafora minciunii – IASI 1941

E greu sa crezi ca in urma cu 70 ANI, in IASI – CAPITALA CULTURALA A MOLDOVEI, erau omorati in jur de  15.000 (CINCISPREZECE MII) de EVREI doar in 2 zile. VINA LOR – s-au nascut evrei…!

Am vizionat acest film, cap-coada. E un film romanesc, un film valoros care scoate la suprafata un adevar ascuns cu strasnicie de comunisti, un adevar care nu ne convine noua romanilor.

Actiunea se petrece in IASI si imprejurimi. Trebuie sa ai rabdare sa il vezi pana la sfarsit… Merita sa-l vizionezi si sa tragi invatatura din el…

INSA… acest film reflecta atat de bine spiritul antisemit al acelor vremuri… Nu ne place sa recunoastem greselile noastre… dar pe ale parintilor nostri…

De mic copil am fost invatat ca vina apartine doar nemtilor. Nu e adevarat! Romanii avem partea noastra de vina si e foarte mare. Sa nu ne ascundem dupa deget.

ISTORIA ramane istorie. Cum am scris-o, asa ramane. Chiar daca unii istorici vor depune multa energie sa o falsifice, sa o cosmetizeze…, la Dumnezeu e inregistrata asa cum a fost si nu se schimba…

Urmarind filmul, realizam ca si generatia mea are acelasi tip de comportament. Realizez ca tot timpul vor fi oameni care iubesc evreii si oameni care urasc evreii – EVREII poporul ALES al lui DUMNEZEU. Asta e valabil si la EVANGHELICI… Trist dar adevarat!

De multe ori, am invatat pe multi evanghelici si nu numai, ca apelativul „JIDAN” este un cuvant prin care insultam pe EVREI.

ISUS a fost EVREU, nu „jidan”.

Filmul il puteti viziona online aici.

E interesant sa vezi o parte din marturia regizorului filmului, Radu Gabrea, in filmuletul urmator.

Acest articol a fost publicat în Culturale, Israel, Istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Calatoria lui Gruber – metafora minciunii – IASI 1941

  1. Aceeasi senzatie am avut-o si eu…

    Apreciază

  2. cella zice:

    Un film de nota 100 daca se poate asa ceva.
    Mi-a fost greata de nesimtirea pe care am vazut-o in cei de atunci si mai greata mi s-a facut cand am realizat ca e exact la fel si acum …. aceeasi indiferenta si nesimtire.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s