Ce frumos vorbesc! Ce talentat sunt!

A fost odata un om pe nume Yossel căruia îi plăcea la nebunie să vorbească. Îi plăcea sunetul vocii sale si mereu spunea cate ceva, indiferent daca era un lucru inteligent sau o prostie.

Lui Yossel îi placea atât de mult sa vorbeasca incat avea mai multe tipuri de voci: un ton jos mormăitor, un ton subtire, piţigăiat, un ritm molcom, ca de cantec.

Punea accentul pe “r” si spunea foarte clar sunetul “t” şi terminaţiile “-ind.” Repeta expresii care i se pareau indispensabile unui bun vorbitor ,precum, “trebuie sa admitem”, “fără nici o indoiala”, si le folosea atat cand erau foarte potrivite contextului, dar si cand nu aveau niciun sens.

Yossel era foarte mandru de abilitatea sa de a vorbi, dar cand locuitorii orasului il vedeau venind, obisnuiau sa soptească…

-“Iar vine Yossel, moara hodorogită” si se grabeau pentru ca nu cumva sa trebuiasca sa asculte intreaga dimineata un alt discurs prostesc.

Yossel vorbea foarte mult, dar nu prea muncea. Asa ca avea destul timp liber. Intr-o zi frumoasa se duse la plimbare la ţară. In timp ce mergea, vorbea, pronunţând cu grijă toate expresiile la moda care îi treceau prin cap.

“Ce frumos vorbesc!” îşi spunea. “Ce talentat sunt!”

Nu după mult timp, lui Yossel i se făcu foame. Dar pentru ca nu era atât de destept pe cat era de vorbaret, nu se gandise sa isi ia de mancare cu el.

“Of. Chiar ca as vrea sa mananc ceva,” se gandi el.

Apoi observă un arbore plin de fructe. Infometat, luă cateva fructe si gustă. Delicios! Curand se sătură cu fructele si stătea fericit sub arbore cu burta plină, repetând un alt ton al vocii sale.

Yossel se uită la ramurile de deasupra sa. Se ridică brusc si îi vorbi copacului. “Copacule, voi de ce nu vorbiti?” a intrebat el. “Nimeni nu a auzit vreodata vocea voastra!”

Apoi copacul replică, “Noi nu trebuie sa vorbim despre noi, sau chiar sa vorbim in general. Oferim fructe dulci, nu doar cuvinte. Fructele noastre vorbesc pentru noi.”

Acest articol a fost publicat în Povestiri ... cu morala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ce frumos vorbesc! Ce talentat sunt!

 1. Mircea Mitrofan zice:

  Multumim, Petrica, pentru istorioara.
  Imi amintesc de versurile lui Eminescu:

  E usor a scrie versuri
  Cind nimic nu ai a spune
  Insirind cuvinte goale
  Ce din coada au sa sune…

  Ma intreb daca eu am ceva de spus de fiecare data cind vorbesc. E adevarat, noi, crestinii, avem ceva foarte important de spus. Problema este insa daca spunem totdeauna ceea ce trebuie sa spunem sau vorbim doar ca sa incintam urechea omeneasca. A noastra sau a altora. Asta e problema noastra, in special a prdicatorilor, care „trebuie” sa predice in fiecare Duminica. Sa dea Domnul sa avem totdeauna ceva de la El de spus si s-o facem asa cum trebuie! (Domnul Isus a spus: „Tatal… mi-a poruncit CE trebuie sa spun si CUM trebuie sa vorbesc.”
  De aceea si Pavel face apel la ceilalti credinciosi si ii roaga sa se roage pentru el „…ca, oridecite ori imi deschid gura, sa mi se dea cuvint, ca sa fac cunoscut cu indrazneala taina Evangheliei.”

  Toti predicatorii depind si de rugaciunile bisericii. Si astfel DUMNEZEU da cuvint. De aceea creditul nu e al predicatorului, ci al lui Dumnezeu si, prin El, al intregii biserici.
  Si, vorba lui Pavel, „unde este deci pricina de lauda? S-a dus!”
  Un Paste binecuvintat celor din Vest si o Saptamina Mare binecuvintata celor din Est! Cristos a inviat!!

  Apreciază

 2. E o povestire evreiasca … care se potriveste multor romani „in viata”…

  Apreciază

 3. alex zice:

  Yossel seamana cu personajele lui Caragiale „zic curat, onorabile, pentru ca sa ma intelegi care va sa zic”.
  Imaginati-va un Yossel contemporan cu gel in par, pantaloni trei sfert albi daca se poate, o camasa ce se muleaza pe coaste si vorbind intr-un limbaj de cartier. A!!! era sa uit si ascultand muzica pe telefonul mobil.

  Apreciază

 4. Edy zice:

  SăRRacul….. DoaRR cuvinte….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s