Botosani – Concert de Anul Nou – 7 ianuarie 2012

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT de ANUL NOU 

Dirijor: IOAN ADRIAN MORAR 
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor (Germania)
Îşi dă concursul un grup de balerini de la Opera Naţională Cluj-Napoca:
ANDREEA JURA, MAYURA MISAWA (Japonia)
LUCIAN BACOIU, DAN HAJA
Maestru coregraf: DAN ORĂDAN
Scenografia şi prezentarea programului:
VOLIN COSTIN
(Teatrul Mihai Eminescu Botoşani)

În program:

J. Strauss: Uvertura operetei Voievodul ţiganilor

G. Verdi: Opera Rigoletto, Aria Ducelui de Mantua (La donna e mobile…)
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss: Polca Tritsch-Tratsch
cu balerini

J. Strauss: Valsul Trandafirii din sud

R. Leoncavallo: Canzonetta Mattinata
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss: Polca La vânătoare
cu balerini

J. Strauss: Marş egiptean

A. Lara: Canzonetta Granada
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss: Valsul Frumoasa Dunăre albastră
cu balerini

Partea a II-a

J. Offenbach: Uvertura operetei Orfeu în Infern

J. Strauss: Valsul Imperial
cu balerini

G. Rossini: Canzonetta La danza
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss: Polca Tic-tac

G. Puccini: Opera Turandot, Aria lui Calaf (Nessun dorma)
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss: Polca Şampania
cu balerini

J. Strauss: Valsul Vin, femei şi cântec

E. Di Capua: Canzonetta O, sole mio!
Solist: DANIEL MAGDAL, tenor

J. Strauss-tatăl: Marşul lui Radetzky
cu balerini

IOAN ADRIAN MORAR –  dirijor
Născut în anul l971, la Cluj-Napoca, dirijorul Adrian Morar este o prezenţă activă pe scenele lirice dar şi pe cele simfonice româneşti. Din 1995 este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. După debutul său la Opera Naţională Bucureşti, Adrian Morar a fost reinvitat de multe ori să dirijeze diferite spectacole iar în stagiunea 2006-2007 a fost chiar director artistic al acestei instituţii.
În perioada 1997-2009 a fost prezent în repetate rânduri la Opera Română de Stat din Timişoara, la Opera Naţională din Iaşi şi la Teatrul de Operă din Craiova.
Pentru Adrian Morar contactul cu publicul bucureştean a avut loc şi în cadrul programelor simfonice. Astfel că timp de 4 ani (2002-2006) a condus Orchestra Simfonică Ateneu din Bucureşti, activitate pe parcursul căreia a fructificat experienţa câştigată ca dirijor la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, unde a condus Orchestra Simfonică, Clasa de Operă şi Cursul de dirijat la diferite nivele (1996-2001).
Începând cu anul 1998, Adrian Morar a fost oaspete al Orchestrelor Filarmonice din: Cluj-Napoca, Braşov, Botoşani, Sibiu, Satu-Mare, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Târgovişte şi Orchestrele Radio din Bucureşti.
În compania diferitelor ansambluri a căror conducere muzicală a asigurat-o, Adrian Morar a participat la Festivalurile: Cluj modern Cluj-Napoca, 1996, Bartók-Puccini Miskolc (Ungaria), 2002, 2006, Festivalul Cântecului şi Dansului Bangkok, (Thailanda), 2002, Oameni de aur ai Operei Cluj-Napoca, 2003 şi 2004, Dimitrios Salonic (Grecia), 2003, Schubertiada Societatea Română de Radiodifuziune Bucureşti, 2003, Festival de la Citadelle Ils d’Yeu (Franta), 2004, Festivalul Internaţional George Enescu Bucureşti, 2007.
Adrian Morar a efectuat numeroase turnee în: Elveţia Lugano, 2005, Franţa 2004-2006, Germania Stuttgart, 1995, Spania Cadiz, 2003, Ungaria Szombately, 2000.
Adrian Morar a realizat în Bucureşti şi Cluj-Napoca o serie de înregistrări de operă pentru posturile de radio.
Profesionalismul, stăpânirea artei dirijorale, formaţia muzicală complexă sunt calităţi dobândite de Adrian Morar pe parcursul anilor de studiu şi care s-au grefat pe un talent autentic şi o avidă curiozitate intelectuală. Dupa Liceul de Muzică Sigismund Toduţă Cluj-Napoca (1997-1990) unde a deprins tainele muzicii la clasa de vioara, violă şi pian, având ca profesoară principală pe doamna Ecaterina Botar, Adrian Morar s-a îndreptat spre Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca unde obţine diploma de dirijat cor la clasa prof. univ. Florentin Mihăescu (1990-1996), apoi pe cea de canto studiind sub îndrumarea prof. univ. Alexandru Fărcaş şi conf. univ. Emil Strugaru (1991-1997) şi cea de Master în Fenomenologie Muzicala, la clasa prof. univ. Gheorghe Victor Dumănescu şi Aurel Stroe (1996).
Arta dirijatului de orchestra şi cea a conducerii muzicale a spectacolelor de operă a deprins-o şi prin participarea activa la diferite stagii de pregătire: curs de dirijat orchestră cu Peter Eötvös, Ton Koopman şi Erich Klass la Masterclass Kiril Kondrashin Hilversum, 2000; la Seminarul International Bartók, Szombathely curs de dirijat orchestră cu Zoltan Pesko; la Filarmonica Oltenia Craiova, cursuri de dirijat orchestră cu Octav Calleya 1999-2000, la Academia Bach din Stuttgart, dirijat orchestră cu Helmuth Rilling 1995 şi la Academia Bach Cluj-Napoca, cursurile de dirijat şi canto cu Christfried Broddel din Dresda 1992-1996.
În anul 2002 a fost distins de către Forumul Muzical Român cu Premiul Spiess.
În anul 2009 a fost distins de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca cu trofeul Lya Hubic.
(informaţii primite de maestrul Ioan Adrian Morar)

DANIEL MAGDAL – tenor
S-a nascut la Iasi si a absolvit cursurile Academiei de arta George Enescu in 1991 sectia canto dupa care a fost angajat ca solist al Oerei Nationale din Iasi pana in noiembrie 1992 cand primit primul contract in Germania.
Printre primele teatre germane in care a activat sant:
teatrul Magdaeburg unde a cantat roluri precum:
Pinkerton; Manrico, Radames; Opera Chemnitz; Voievodul Tiganilor;
Teatrul de stat Schwerin:
La Traviata,La Boheme,Il trovatore ,La forza del destino  si  Tyroler Landestheater Innsbruck Canio(Pagliacci),Cavaradossi(Tosca),Enee(Les Troyens), Hoffmann (Povestirilr lui Hoffmann)…
A cantat la Muenster rolul Jean de Leyden din opera Le Prophet de Mayerbeer,si in Osaka, Concert hall – Radames din Aida de Verdi.
La opera de stat din Praga a cantat de asemenea in Aida si in La Traviata iar incepand din anul 2005,la invitatia Maestrului Ludovic Spiess ,colaboreaza cu Opera Nationala din Bucuresti unde a evoluat in roluri precum : Samson, Des Grieux, Edgardo, Manrico, Calaf, Cavaradossi;  in ianuarie 2012 va debuta la Bucuresti in rolul Lohengrin din opera cu acelasi nume de R. Wagner.
In aprilie 2011 a debutat la New York cu un ciclu de lieduri Beethoven, seara de lieduri pe care a reluat-o apoi la Berlin si la Bucuresti.

Sursa: Ioan Turcanu

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s