ORDIN – „Desfiintati corurile, fanfararele, orchestrele, orgile, instrumentele…, desfiintati MUZICA…, distrugeti BISERICA”….”

Istoria se scrie si se consemneaza in fiecare zi.

Poti FACE CEVA sau poti DISTRUGE CEVA.

PASIVITATEA  este tot o arma de distrugere – «  O minte lenesa, este atelierul de lucru al DIAVOLULUI »

Ordinul era Ordin. –  In acele vremuri ORDINUL  era dat de Securitate. Astazi de … frati… !

E trist sa vezi pana in ziua de astazi multe biserici in frunte cu slujitorii lor ca se mai conformeaza acelui ordin al Securitatii din 1954 – Biserica FARA orchestre, orga, fanfare, coruri, coruri de copii sau altfel de formatii.

E usor sa desfiintezi un cor, o fanfara, o orchestra, un cor de copii, (… un dirijor….), DAR E FOARTE GREU SA FACI UNA DIN ELE SA FUNCTIONEZE MULTI ANI.

E simplu sa spui : Gata, fara formatii muzicale in biserica. E costisitor si nu ne trebuie bataie de cap. Cui slujim de fapt cu aceasta mentalitate ??? Ce te faci cu acei care asemeni sfatului Securitatii si in zilele noatre provoaca neintelegeri intre membrii formatiei cu scopul de a-i desfiinta ???

Am citit cartea « Umbland pe ape printre stanci » scrisa de Prof. Univ. Dr. Ioan Bunaciu, aparuta in 2009 Bucuresti ( sunt adeptul istoriei comparate – asa poti vedea adevarul mai de aproape….). Nu vreau sa comentez cartea, autorul, continutul cartii…  ci doar un fragment care se gaseste la pag. 45 si 46 si care da informatii despre o politica a Securitatii. Redau intregral fragmentul asa cum se regaseste in carte, ce e ingrosat, imi apartine.

“…In anul 1959(  a fost perioada cea mai dura pentru noi ca si biserica), Imputernicitul Departamentului Cultelor s-a prezentat la biserica si m-a anuntat ca trebuie desfiintata orchestra spunandu-mi ca e ordin de sus, ca la ortodocsi nu mai exista orga, dar la noi sunt coruri, fanfare, orchestre si alte formatii. Toti cei 6 imputerniciti au inceput campanie de desfiintare a orchestrelor, fiecare imputernicit intervenind in bisericile din sectorul lui. Primind aceasta instiintare, dupa principiul meu de a nu ma impotrivi raului ci de a-l birui, ii raspund : Eu nu sunt interesat de orchestra, dar cum sa desfiintez acum, in libertate, o orchestra care a cantat in 1945 la radio la « Totul pentru front, totul pentru libertate » ( eu stiam de la orchestrantii mai in varsta ca orchestra Bisericii Baptiste Ferentari cantase la radio in 1945 la acea emisiune).

Dupa ce i-am spus aceasta situatie, el ma sfatuieste sa provoc o neintelegere intre ei si sa-I desfiintez pe motiv ca nu se inteleg. Ii raspund « orchestrantii bisericii sunt frati de cruce, crescuti pe maidanele Ferentariului, nimeni nu se poate baga intre ei ». El imi compatimeste situatia si imi spune : « Mai asteptam sa vedem cum vom proceda ». Si rapoteaza la sefii lui : « Bunaciu vrea, dar nu se poate ».

In timpul acela era o orchestra simfonica la Biserica din str. Titulescu nr.56A pastorita de Tunea Ioachim – aceasta orchestra si-a incetat activitatea de indata.

Mai era o orchestra si in biserica din cartierul Colentina unde era pastor Ordeanu Ioan – si aceasta a cazut.

Era orchestra si in Biserica Sfanta Treime(sos. Mihai Bravu) pastorita de Alexa Popovici – directorul Seminarului. Cand a venit imputernicitul de raion la biserica si i-a transmis fratelui Alexa Popovici ordinul sa desfiinteze orchestra, fratele a ripostat pe drept : « Ce inseamna asta, astazi desfiintati orchestrele, maine desfiintati corurile, ce mai ramane cu libertatea noastra ? » Dar imputernicitul s-a tinut de capul fratelui Alexa Popovici pana cand s-a desfiintat orchestra( cred ca dupa 2-3 duminici).

Motivatia mea « vreau,  dar nu pot » mi-a permis sa duc orchestra mai departe si aceasta nu a fost desfiintata deloc. Eu stiam ca asupra fiecarei dispozitii de sus ce e noua se insista un timp, dupa care se uita.

Mai dureros este ca nu s-au reinfiintat aceste orchestre nici pana astazi. De desfiintat e usor, dar sa reinfiintezi e mai greu, pe cand in biserica din Ferentari canta si astazi orchestra. »

 Psalm 137

 • 1 Pe malurile râurilor Babilonului şedeam jos şi plângeam, când ne aduceam aminte de Sion.
 • 2 În sălciile din ţinutul acela ne atârnaserăm harpele.
 • 3 Căci acolo, biruitorii noştri ne cereau cântări, şi asupritorii noştri ne cereau bucurie, zicând: „Cântaţi-ne câteva din cântările Sionului!” –
 • 4 Cum să cântăm noi cântările Domnului pe un pământ străin?
 • 5 Dacă te voi uita, Ierusalime, să-şi uite dreapta mea destoinicia ei!
 • 6 Să mi se lipească limba de cerul gurii, dacă nu-mi voi aduce aminte de tine, dacă nu voi face din Ierusalim culmea bucuriei mele!
 • 7 Adu-Ţi aminte, Doamne, de copiii Edomului, care, în ziua nenorocirii Ierusalimului, ziceau: „Radeţi-l, radeţi-l din temelii!”
 • 8 Ah! fiica Babilonului, sortită pustiirii, ferice de cine-ţi va întoarce la fel răul pe care ni l-ai făcut!
 • 9 Ferice de cine va apuca pe pruncii tăi şi-i va zdrobi de stâncă!
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la ORDIN – „Desfiintati corurile, fanfararele, orchestrele, orgile, instrumentele…, desfiintati MUZICA…, distrugeti BISERICA”….”

 1. frandesdorin zice:

  Un fenomen aproape similar se petrece şi ca urmare a promovării sistemului denumit cred că impropriu „laudă şi închinare”. Mă refer aici la acele formaţii vocal instrumentale compuse din maximum 5-6 credincioşi puternic şi mai întotdeauna supra amplificaţi care susţin că „conduc adunarea în închinare”. Este una dintre importurile nefericite venite de aiurea care din punct de vedere sonor promovează MINCIUNA. Am scris intenţionat cu majuscule cuvântul minciună pentru ca să sară în ochi ceva care se petrece din ce în ce mai des în biserici şi anume manipularea sonorului. În lipsa unei pregătiri adecvate a celor „de la butoane” aceştia, dintr-un exces de zel devin un soi de complici la inducerea în eroare, la miţirea adunării cu privire la calităţile vocale ale celui pe care-l amplifică. Este simplu de constatat următoarele: dacă scoţi din priză sistemul de amplificare atât chitarele, „clapele” cât şi vocile parcă amuţesc. Atunci se poate constata minciuna care ajunge la fraţi. Dacă în cazul instrumentelor poate că nu e atât de grav, ele fiind de la început concepute pentru a funcţiona amplificat (nu au cutii de rezonanţă) în cazul vocii umane e de discutat procedeul. Se mai petrece un proces:acela de deformare a gustului şi chiar a urechilor celor care ascultă şi care doresc să audă din ce în ce mai tare ceea ce se cântă, ajungându-se de multe ori la sonorităţi similare discotecilor…………
  Pe de altă parte este mult mai uşor de a „întreţine” o formaţie de laudă şi închinare decât un cor sau o orchestră, sunt mai puţini componenţi, formaţia respectivă este mai mobilă, poate fi „”utilizată” şi în alte scopuri ceva mai lucrative………… Corul sau orchestra necesită mult mai multă „zdroabă” pentru a fi formată, menţinută şi chiar deplasată.E clar că şi în cazul corurilor merită discutat despre rolul amplificării (de multe ori inutil, sau chiar deranjant)

  Apreciază

 2. Unii spun astazi, ca doar inima conteaza inaintea Domnului si exteriorul nostru poate fi oricum. Pentru cunoscatorii Scripturii si cei care o iubesc si-o aplica la viata lor insa, lucrurile stau altfel. Redau mai jos doar cateva lucruri subliniate in Scriptura referitor la sfintirea trupului nostru:
  Modestia (nu extravaganta)
  Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu. (1 Petru 3:3-4)
  Supunerea
  Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit isi necinsteste capul sau. Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvelit isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa. Daca o femeie nu se inveleste, sa se si tunda! Iar, daca este rusine pentru o femeie sa fie tunsa ori rasa, sa se inveleasca. (1 Corinteni 11:4-6)
  Deosebirea de lumea aceasta (moda atat la haine, cat si la par)
  Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.(Romani 12:2)

  Apreciază

 3. Da, articolul este foarte bun. Este o tragedie a Bisericilor neoprotestante si vina este acceptarea in mijlocul Bisericilor a „modei worship”. Aceasta moda este caracterizate de muzica rock „crestina”, care este un curent imprumutat din paganism si sugereaza oamenilor razvratirea fata de Dumnezeu dusa la apogeu, trairi extatice manate de anumite duhuri ce stau in spatele acestei muzici. In general aceasta muzica, isi face intrarea in Bisericile noastre, prin grupele de tineret. Aceasta place mai mult decat corul, fanfare, orchestre, care necesita munca si sudoare, pentru a veni inaintea lui Dumnezeu intr-un mod compatibil cu sfintenia Lui. Pentru generatia de astazi, impreganata cu TV-ul si internetul este foarte usor sa cada in astfel de plase intinse de diavolul. Greseala sta, in faptul ca multi din pastorii si lucratorii din Biserici, in loc sa condamne aceste practici, le accepta. Motivatia sunt nepopularitatea, pierderea enoriasilor prin migrarea lor la bisericile liberale, pierderea beneficiilor materiale, scaderea membralitatii. De fapt, este o cernere si prin plaga aceasta, se vede cine urmareste de fapt beneficii materiale, slava desarta si cine vrea totusi sa-I placa Domnului, chiar cu pretul de-a ramane o turma mica.

  Apreciază

 4. Eu merg sa vad slava Domnului si sa ma bucur de ea in prezenta fratilor si … ma uit la ei…

  Apreciază

 5. virgil zice:

  Am o intrebare care iti este scopul de a merge la biserica sa vezi cum is imbracati fratii sau surorile sau sa vezi slava Domnului? Daca numai pentru prima e doar un timp pierdut. Doamne nu ne lasa.

  Apreciază

 6. Pingback: Visul dirijorilor români !!! | B a r z i l a i – e n – D a n

 7. ….. e drept ca la o anumita varsta preferi gelul in locul cravatei…, bine ca era costum. E IMPORTANT cum venim in prezenta … DOMNULUI!

  Apreciază

 8. de multe ori se seamana samanta plangand, dar bucuria vine la … vremea seceratului, a rodului

  Apreciază

 9. au fost si cazuri speciale unde lucrarile muzicale au rezistat

  Apreciază

 10. LIBERTATE – ce cuvant MARET cand e acoperit in fapte…

  Apreciază

 11. ADEVARAT! Unii nu pot accepta faptul ca … unii chiar gandesc…
  In Biblie gasim multe cazuri de „cantatori in struna”…. si sfarsitul lor.
  Pentru unii sintagma SLUJITOR – STAPAN , e o chestie abstracta…

  Apreciază

 12. bulinutza zice:

  apropo de reguli. am fost la o biserica penti de vreo 500-600 pers intr-o zona a tarii stiuta drept legalista, era un cor de vreo 100 tineri( fete si baieti) . ce era fffff interesant, baietii erau toti la costume, fara cravata, dar cu tepi in cap, toti park erau la xerox, iar fete cu batic legat sub barba. singurul instrument cu care se canta in asa biserica mare era un acordeon. eu va intreb care e logik, k eu nu am prins-o…….adik fara cravata dar cu gel si tepi……

  Apreciază

 13. bulinutza zice:

  poi cei care dau asemena ordine, cu siguranta nu au nici o treaba cu Dumnezeu si cu Cuvantul Sau. Scrie clar In psalmi, sa laudam pe Domnul cu tot ce avem, mai ales k Domnul merita toata SLAVA SI GLORIA SI LAUDA SI INCHINAREA NOASTRA, sub toate formele . Nu cred k se pot numi slujitori ai DOMNULUI cei care isi permit sa interzica LAUDELE DOMNULUI. in Biblia mea ste scris negru pe alb k in cer nu vom face altceva decat vom lauda pe Domnul. Cei care nu vor asta, sunt liberi sa ramana jos, Este insa foarte trist k in aceste vremuri in care ar trebui sa ne pregatim cu seriozitate pentru intalnirea cu Domnul , ne intoarcem la invataturile incepatoare , la lapte, dar dak trebuie sa ne riugam la capataiul unui bolnav sa fie vindecat, nici vb de putere.din contra, ne ia si pe noi durerea …………trist………
  E trist k lasam pe diavol sa se bucure din plin de MUTENIA SPIRITUALA in care suntem mai mult sau mai putin constransi sa stam……in timp ce aia de pe stadioane sunt in strae sa isi dea viata pt o amarata de echipa de fotbal, sa strige pt ea si sa chiuie de bucurie dak castiga, iar noi ,,,,impunem reguli de tacere……
  DOMNUL SA AIBA MILA DE NOI !

  Apreciază

 14. lumi zice:

  Un lucru rau nu numai ca-l practica cei care au cedat pe timpul de ORDIN dar au avut mare grija sa predea ”stafeta”si celor mai tineri care nu stiu mai nimic si nici nu citesc BIBLIA.Daca ar citi macar SFINTA SCRIPTURA ar intelege cum ar trebui sa lucre in VIA DOMNULUI.Doresc ca DUMNEZEU sa binecuvinteze pe LUCRATORUL VOIOS.

  Apreciază

 15. lumi zice:

  Un lucru rau nu numai ca il practica cei care au cedat in perioada de ”ORDIN”dar au si predat ”stafeta”la cei mai tineri dintre noi care nu stiu ce-i cu ei si nici nu citesc BIBLIA.Daca ar citi SFINTA SCRIPTURA ar pune ”osul”la treaba si ar lucra in VIA DOMNULUI cu seriozitate si responsabilitate.DUMNEZEU sa binecuvinteze pe cei ce inteleg mesajul de mai sus.

  Apreciază

 16. micicoi solomia zice:

  LA biserica unde merg eu de 34 de ani am găsit fanfară de pe vremea fratelui PIT POPOVICI si este si astăzi ,cor orchestră slavă DOMNULUI . După 90 au început grupurile de închinare ,frati mai în vîrstă au fost mai reticenti dar tineri au pastor care i-a sustinut si este bine si pentru asta slavă DOMNULUI deci la noi trebuie să fie multumită toată lumea .Fiecare generatie cu cîntarea lui Doamne ajutăne să nu distrugem ci să zidim amin

  Apreciază

 17. Nicu Bologa zice:

  NICIODATA NU VOI PUTEA MULTUMI INDEAJUNS DOMNULUI !!! pt. harul de a trai in vremuri
  de libertate ca acestea , in care pot canta cum cred mai bine ,pot invata de la altii, pot invata pe altii, impreuna putem canta unde vrem in adunari , liber , in pace si armonie.
  DRAGILOR HAIDETI SA PRETUIM ACESTE VREMURI!!! Sunt rele in alte privinte vremurile noastre, dar sunt si bune in privinta libertatii.
  INCURAJEZ PE TOTI SA INCERCE SA „SIMTA” ARMONIA la propriu si la fugurat ce poate fi
  ajunsa intr-o ORCHESTRA, COR , FORMATIE , FANFARA ,sau orice altceva :Quartet , Trio , Duet , etc.
  CE FRUMOASA ESTE MUZICA !!! mai ales facuta dintr-o inima sincera, curata, neprihanita.

  Dragilor haideti sa-I cantam Domnului caci ne-a facut mult bine !

  Apreciază

 18. Margareta Lupascu zice:

  Desfiinţaţi pe toţi cei care gândesc, pe cei care nu ne cântă în strună, pe cei care vor cu adevărat să facă ceva duhovnicesc … Şi asta este tot o concepţie securistă larg răspândită, din păcate …

  Ordin – bine punctat cu acest cuvânt … ordin dat de unii care au uitat că trebuie să fie slujitori înţelepţi şi nu stăpâni care dau ordine pe care ceilalţi trebuie să le execute ( stăpâni stăpâniţi de orgolii, avizi de putere s.a.m.d. )

  Apreciază

 19. Petru Beraru zice:

  PAI BIBLIA SPUNE SA CINTATI DIN ALAUTE.SI DAT LAUDA DOMNULUI.DUMNEZEULUI VAOSTRU.

  Apreciază

 20. Anca zice:

  Domnul sa ne dea putere sa punem umarul la construirea corurilor sau altfel de formatii si sa ne dea putere sa slujim cu bucurie!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s