Botosani – Concert Simfonic – Ritm, culoare si simtire latino-americana – 24 februarie 2012

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Vineri, 24 februarie 2012, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC
RITM, CULOARE şi SIMŢIRE
LATINO-AMERICANE

Dirijor: RAMIRO ARISTA (Argentina)

În program:

Arturo Márquez: Danzón nr. 2 (Mexic)

Alberto Ginastera: Suita din baletul „Estancia” (Argentina)
– Los trabajadores agricolas
– Danza del trigo
– Malambo

Carlos Ortega Salinas: Suita „Acuarela Andina” (Ecuador)

Astor Piazzolla: Libertango (Argentina)

Partea a II-a

Daniel Alomía Robles: El cóndor pasa (Peru)

Ary Barroso (arr.: S. Sandoval): Brasil (Brazilia)

Anselmo Durán: El Sanjuanero (Columbia)

Luis Enrique Vargas (arr.): Mix de cumbias (Columbia)

RAMIRO ARISTA – dirijor
Este argentinian prin naştere, dar din anul 2001 s-a stabilit în Europa; de atunci îşi împarte activitatea între cele două zone geografice şi culturale. În România a studiat dirijatul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu maestrul Dumitru Goia, graţie unei burse oferite de statul român. A mai urmat cursuri de măiestrie (master-class) în Italia cu dirijorii Gianandrea Noseda (Stresa) şi Gianluigi Gelmetti (Siena). În România a activat ca dirijor al orchestrei UNMB între anii 2003-2008 şi dirijor al Orchestrei de cameră a Universităţii din Piteşti în anul 2007. În anul 2008 ocupă postul de director muzical al Orchestrei simfonice din Paraguana (Venezuela). În acelaşi an, 2008, devine dirijor stagiar al Teatrului Mariinsky din Rusia, la invitaţia lui Valery Gherghiev. Tot în Rusia, în anul 2009, este numit dirijor invitat al Orchestrei de cameră B-A-C-H din Ecaterinburg, iar în luna martie 2010, îşi face debutul pe scena Filarmonicii din Sankt Petersburg, înregistrând un succes uriaş. Din octombrie 2009, ocupă postul de director artistic al Orchestrei simfonice din Piura (Peru), fiind ales în unanimitate de către muzicieni. La pupitrul acestei orchestre, dirijează pe parcursul anului 2010 integrala lucrărilor simfonice ale lui P. I. Ceaikovski şi ale lui J. Brahms, precum şi premiera la Piura a Simfoniei a V-a de G. Mahler. Pe parcursul anului 2011 şi-a trecut în program integralele simfonice ale lui L. van Beethoven, Fr. Schubert, R. Schumann, F. Mendelssohn-Bartholdy, ciclul de poeme simfonice Patria mea de B. Smetana şi Simfonia fantastică de H. Berlioz. În perioada următoare, anii 2012-2013, este invitat să dirijeze concerte în România, Rusia, Bulgaria, Spania, Republica Moldova, Ucraina, Venezuela, Peru, Ecuador, Mexic, Cuba şi Argentina.
(Aceste informaţii au fost puse la dispoziţie de artistul invitat.)

Ramiro Arista se află acum pentru prima dată la pupitrul orchestrei botoşănene, având posibilitatea de a prezenta publicului local un mănunchi de frumuseţi muzicale latino-americane, ce se bucură la ei de o largă popularitate, datorită faptului că au la bază elemente ale culturilor muzicale tradiţionale ale popoarelor din acea parte a lumii. Ca aparţinători de latina gente (zona europeană!) putem fi fascinaţi, cuceriţi de ritmurile şi culorile sonore pitoreşti sau de o anumită sensibilitate intens exprimată, chiar fără a cunoaşte amănunte referitoare la geneza şi evoluţia lor.
Câteva informaţii sau doar sugestii asupra acestor pagini muzicale pot fi desprinse din gândurile transmise de dirijorul Ramiro Arista, realizatorul concertului, despre program:
În această seară vom face o călătorie imaginară şi artistică pe continentul numit El Nuevo Mundo, descoperit în 1492 de Cristofor Columb. Este o lume numită America Latină, unde se vorbeşte spaniola şi portugheza în mare majoritate, iar muzica lor are influenţe din culturile băştinaşe (aztecă, mayaşă, incaşă ş. a.), dar şi din Spania, Portugalia şi Africa de unde au fost aduşi sclavi pentru a munci. Este o muzică tânără, plină de libertate, expresivitate şi lumină. Concertul începe cu un dans mexican semnat de Arturo Marquez, urmat de trei dansuri celebre din baletul Estancia al compozitorului argentinian Alberto Ginastera o descriere a activităţilor din marile ferme din pampas. Piesa Acuarela andina a lui Carlos Ortega Salinas oferă o imagine a dansurilor tipice regiunii Anzilor ecuadorieni: Yumbo şi Sanjuanito. În celebrul Libertango al lui Astor Piazzolla simţi toată energia şi melancolia proprie muzicii din Rio de la Plata.
După pauză, programul continuă cu o piesă din Peru, care aduce ritmuri specifice din diferite regiuni: este El condor pasa, celebra muzică din Altiplano şi Cusco. În partea finală a concertului vom prezenta binecunoscuta Samba Brasil a compozitorului Ary Barroso, urmată de o piesă folclorică columbiană: El Sanjuanero şi un Mix de cumbias care exprimă energia şi veselia acestui mare continent efervescent.

Sursa: Ioan Turcanu

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s