BASARABIA – 200 ani de istorie… „DE BUNA VOIE”…

Am invatat la scoala ISTORIA. O parte a fost falsa, alta lipsa. Am invatat o istorie triumfalista care nu a fost adevarata. FOARTE PUTIN din ea a fost REALA.

Din ce am „invatat” atunci a trebuit sa constat ca am muncit degeaba. MI-A PLACUT ISTORIA. AM INVATAT DE PLACERE.

Cuvinte precum „gubernie„, „Basarabia„, „rusificare” nu le-am auzit niciodata la scoala. Le-am auzit la bunicul meu, la parintii mei si la batranii din sat.

Gandeste-te cum ar fi ca de azi toata slujba de la biserica ta sa se tina in limba rusa. Cantarile la fel. La scoala, toate materiile se predau in limba rusa. Limba noua, scris nou cu altfel de litere. Sa fii obligat sa spui ca „de buna voie” te faci rus. „De buna voie” inveti si vorbesti limba rusa. „De buna voie” treci de la alfabetul latin la cel chirilic.

Episodul de astazi nu a existat in cartile noastre de istorie. Am ramas uimit sa vad cum dintr-o semnatura am  pierdut un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate. 

(Ca o ironie, cel care a semnat tratatul din partea turcilor a platit cu capul pentruca nu a stiut sa negocieze…)

PACEA DE LA BUCURESTI – 16 MAI 1812 – TOATE detaliile le gasesti aici.

Tratatul de pace a fost semnat pe 16/28 mai 1812 la București, în hanul agentului rus Manuc Bei. Tratatul avea 16 articole publice și două articole secrete.

Pacea de la București din 1812 a fost un tratat de pace semnat pe 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806 – 1812.

Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autoritățile țariste în 1817). Au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată „Bessarabia ”

…………………….

VREMURI….

DRAGI ROMANI ce locuiti intre Prut si Nistru…, DUMNEZEU SA NE BINECUVANTEZE!!!

Acest articol a fost publicat în Articole, Istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la BASARABIA – 200 ani de istorie… „DE BUNA VOIE”…

  1. Cantemir zice:

    Nici feldmaresalul Kutuzov n-a mai trait mult dupa semnarea tratatului din partea rusilor…avea sa moara la mai putin de un an dupa aceea…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s