Botosani – Concert Simfonic – 8 iunie 2012

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Vineri, 8 iunie 2012, ora 18,30
Botoşani, Sala Teatrului „Mihai Eminescu”

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: CRISTIAN OROŞANU
Solist: BOGDAN OTA, pian

Îşi dă concursul:
Corul „ANIMA MUSICAE”
al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani,
pregătit de prof. LAURENŢIU PALADE

În program:
lucrări pentru pian, cor şi orchestră de Bogdan Ota,
orchestrate de Bogdan Chiroşcă

– Haralds dream – Visul lui Harald
– Story of my life – Povestea vieţii mele
– Glimpse of happiness – Clipe de fericire
– Trilogie:
• Black symphony for a black friday – Simfonie neagră pentru o vinere neagră
• Mourning – Lacrimosa (Doliu)
• Day of wrath – Dies irae (Ziua mâniei)
– Sahara
– Solitude – Singurătate
– Fantasy for Piano

CRISTIAN OROŞANU
– dirijor –

S-a născut în anul 1972, la Galaţi. În anul 1991 a absolvit cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă din Iaşi. În anul 1996 a absolvit cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti, clasa de corn a profesorului Nicolae Lipoczi, iar în anul 1997 la acelaşi institut de învăţământ clasa de dirijat a maestrului Cristian Brâncuşi. În domeniul dirijatului a început să studieze, însă, din anul 1992, luând lecţii particulare cu reputatul maestru Constantin Bugeanu; tot pentru formarea sa ca dirijor a participat la stagiile de perfecţionare susţinute de prof. dr. Christfried Brödel prin Academia Bach la Cluj-Napoca (1992-1996); în anul 1996 a participat şi la cursurile oferite printr-o bursă de studii la Academia Internaţională Bach din Stuttgart, avându-l ca profesor pe maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling.
Cristian Oroşanu şi-a început activitatea interpretativă ca instrumentist (cornist) în Orchestra Naţională Radio (1992-1997), perioadă în care a început să susţină şi concerte ca dirijor. În septembrie 1997 face trecerea definitivă spre cariera dirijorală, angajându-se ca dirijor permanent al Operei Române din Cluj-Napoca. Între anii 2002-2004 a ocupat un post identic la Opera Naţională din Bucureşti, iar din luna februarie 2004 este dirijor permanent al Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea sa dirijorală însumează şi colaborări cu majoritatea instituţiilor de concerte sau de spectacole din România precum şi o serie de colaborări cu orchestre din alte ţări, numărul acestora depăşind 300. Împreună cu trupe de operă sau orchestre simfonice din România a efectuat o serie de turnee de spectacole şi concerte în ţări precum Italia, Germania, Austria, Ungaria.
În perioada clujeană, mai exact între anii 1998-2001, Cristian Oroşanu a ocupat şi postul de asistent la clasele de operă şi de orchestră ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima. În februarie 2003, Uniunea Compozitorilor, Interpreţilor şi Muzicologilor din România i-a decernat dirijorului Cristian Oroşanu Premiul Criticii pentru strălucitorul debut de la Opera Română din Bucureşti. În anul 2003, a fost asistentul lui Yutaka Sado la Festivalul Internaţional de la Aix-en-Provence (Franţa). În anul 2004 şi-a început cariera dirijorală în Franţa, fiind reprezentat de Agenţia Valmalete; luna martie a acestui an a marcat susţinerea primului concert cu Orchestre Lamoureux iar în anul următor cu Orchestre de Paris şi Orchestre National de Bordeaux, precum şi cu orchestre din Japonia (2005, 2006).
Anul 2005 a fost unul cu realizări deosebite pentru Cristian Oroşanu, acesta fiind anul în care şi-a susţinut doctoratul în muzică cu teza Indicaţiile de tempo în operele lui Mozart şi a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Dirijat Nicolai Malko de la Copenhaga (Danemarca), fapt ce i-a marcat favorabil cariera interpretativă internaţională.
Repertoriul său cuprinde numeroase lucrări simfonice şi de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann şi Bach, până la Enescu, Stravinski şi alţi autori contemporani.

 Sursa : Ioan Turcanu

Acest articol a fost publicat în Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s