…. In parc? Da, in parc! – Padova-Italia

A organiza o intalnire cu caracter CRESTIN si in parc, e un lucru necesar. Muzica, Cuvant al Domnului proclamat in spatiu deschis… – FRUMOS!

Multe comunitati evanghelice din Romania nu considera important acest lucru de aceea nici nu il practica. A sta intre zidurile bisericii e mai „sigur”… Probabil nu e departe ziua cand asemenea actiuni ne vor fi interzise pe motive de „discriminare religioasa”, „prozelitism religios” sau alte motive.

A face acelasi lucru in strainatate implica mult mai multe energii si resurse. Oriunde in lume, romanii sunt o „MINORITATE”. In Romania, evanghelicii suntem o minoritate dar macar suntem romani, suntem la noi acasa.

Nu pot fi de acord cu sintagma ca ” a fi roman insemna a fi ortodox” – sunt ROMAN chiar daca in crez sunt protestant.

Am avut parte de o experienta interesanta in PADOVA – Italia. Duminica 30 septembrie 2012 ora 16.00, Biserica Crestina Penticostala „Muntele Maslinilor”  Padova a organizat un timp de evanghelizare in parcul din localitate. Autoritatile locale au permis acest lucru.

Autoritatile locale au fost reprezentate de inspectorul cultural al Primariei Padova si de Sefului Politiei Padova. Primul a plecat dupa o ora de program, seful Politiei a stat pana aproape de final – ne-a „monitorizat” FOARTE ATENT – „defect profesional”…!

Slujba a fost in limba italiana. Pastorul Nicu Vaida a prezentat istoricul comunitatii romane din Padova de la infiintare pana in prezent. Pastorul Sorin Ratoi a avut un scurt cuvant ziditor pentru participanti. Cuvantul Scripturii a fost predicat in 4 reprize de cate 5 – 8 minute fiecare de pastorul italian  Luciano Sartori din Rosano Veneto. Mesajul a fost pe intelesul tuturor mai ales ca fiecare din cei prezenti am primit cate o samanata de mustar – simbol al credintei care „muta muntii”…!

Grupul de lauda si inchinare,  Corul de Copii si Corul Mixt al bisericii locale au cantat FRUMOS in limba romana si italiana. Despre Corul Mixt al Bisericii Romane din Padova am scris mai multe AICI.

Fanfara Bisericii Monteforte D’alpone Verona a cantat frumos – CRED ca LOCUL IDEAL sa asculti o fanfara este in spatiu deschis.

Am „cules” cateva lucruri din acest eveniment:

– e important sa te porti in asa fel incat sa ai deschisa usa oficialitatilor pentru tine ca si comunitate

– cred ca durata unei asemenea actiuni nu trebuie sa depaseasca 90 minute;

– trebuie sa fii foarte precis in tot ce faci si prezinti;

– TREBUIE avut mare grija la tinuta, atitudine.

– INTERACTIUNEA cu ascultatorii este esentiala pentru reusita intalnirii;

– RELATIILE BUNE SI CORECTE in viata de zi cu zi  cu italienii de rand asigura prezenta lor;

– nu cauta sa-i impresionezi, cu greu vor primi ceva de la noi; vor veni din curiozitate sa vada ce e cu noi – oricum, cei mai multi italieni ne privesc si ne trateaza ca pe un  popor inferior lor.

– continuitatea, perseverenta, calitatea intalnirilor – pot asigura un public mai mare pe viitor

– probabil un impact mai mare ar fi daca s-ar reusi cu unul din coruri sa aiba acces la o slujba din biserica catolica – CORUL AR AVEA FOARTE MULT DE MUNCA…. – Catolicii fac o muzica de INALTA CLASA…….

Am fost bucuros sa particip impreuna cu fratii mei romani la aceasta actiune. Sper sa mai avem parte de asemenea actiuni. Priveste cateva imagini care pot spune mai mult decat am spus eu in cuvinte…

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la …. In parc? Da, in parc! – Padova-Italia

  1. nick zice:

    MULTUMIM BUNULUI DUMNEZEU PENTRU ACEASTA LUCRARE MAREATA ,O MARE BIRUINTA SI O LUCRARE EXTRAORDINARA ,MULTUMESC LA TOTI PENTRU IMPLICARE ,VA ASTEPTAM LA NOUL LACAS DE INCHINARE AL BISERICII MUNTELE MASLINILOR PADOVA CARE SE AFLA IN LOCALITATEA : PONTE SAN NICOLO (PD) VIALE FRANCIA N 6 ( LA APROXIMATIV 5 KM DE PADOVA),SE POATE AJUNGE SI CU AUTOBUZ DE ORAS NR.41 DUMINICA SI 16 IN ZI DE LUCRU.VA ASTEPTAM ,NICU VAIDA PRESBITERUL BISERICII.MA PUTETI CAUTA LA ADRESA DE MAIL :nick.vaida1@yahoo.com sau cell. 3208816063

    Apreciază

  2. MA BUCUR PENTRU VOI DAR SANT SI GELOASA ….MI AS DORI SA FIU ACASA IN ROMANIA MI ESTE TARE DOR ,AICI IN GRECIA NU EXISTA BISERICA SI NU MAI EXISTA DUMNEZEU….DE MULT ….AJUTATI MA SA GASESC CRESTINI SI IN TESALONIK VA ROG MI E DOR DE O ADUNARE

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s