Botosani – Concert de cocerte – Tineri interpreti – 4 octombrie 2013

Sursa: Ioan Turcanu

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Vineri, 4 octombrie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT DE CONCERTE
TINERI INTERPREŢI

Dirijor: VLAD AGACHI

Solişti: CĂLIN CORNELIU CALFA, pian
BIANCA MURARIU, pian
SÎNZIANA MIRCEA, pian

Prezentarea interpreţilor:

VLAD AGACHI, dirijor

Născut la Cluj-Napoca, în data de 20 mai 1982, Vlad Agachi este unul dintre reprezentanţii tinerei generaţii de dirijori români ai momentului. Cu toate acestea, biografia sa artistică include deja elemente semnificative precum bursa Seiji Ozawa obţinută la festivalul muzical de la Tanglewood în vara anului 2012, unde a avut ocazia de a lucra cu Emanuel Ax, Charles Dutoit, Andre Previn, Miguel Harth-Bedoya şi Stefan Asbury. La începutul anului 2013, Vlad Agachi a urmat un stagiu de perfecţionare la Staatsoper Berlin, unde a fost acceptat de către Daniel Barenboim, realizare pentru care a primit o bursă din partea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Din anul 2011, Vlad Agachi este dirijor al Filarmonicii din Piteşti. De asemenea, el este unul dintre membrii fondatori ai orchestrei Notes & Ties din oraşul său natal, în cadrul căreia şi-a propus să promoveze muzica simfonică în rândul reprezentanţilor tinerei generaţii prin metode mai puţin convenţionale.
A obţinut diploma de dirijor din partea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (şef de promoţie), având ca profesori pe Dumitru Goia şi Petru Andriesei. Pe parcursul studiilor universitare, a studiat cu Marek Pijarowsky, în cadrul Universităţii de Muzică Karol Lipinski din Wroclaw. Şi-a continuat studiile sub îndrumarea dirijorilor Christian Badea, Yoel Levi şi Jorma Panula. În prezent, este doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializându-se în Opera lui Mozart sub îndrumarea lui Dan Dediu. A câştigat diverse premii la concursuri naţionale şi internaţionale: premiul III la concursul de dirijat Jeunesses Musicales (Bucureşti, 2011). Experienţa sa dirijorală include orchestre precum cele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bacău, Oradea şi Târgovişte, extinzându-se peste hotare până în Statele Unite ale Americii, Israel, Portugalia, Polonia, Rusia şi Moldova.

 

CĂLIN CORNELIU CALFA, pianist

S-a născut la data de 5 septembrie 2001 într-o familie de muzicieni. Este elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă Iaşi unde studiază pianul cu profesoara Roxana Ota. Deşi a împlinit doar doisprezece ani, are o experienţă artistică remarcabilă, concretizată în recitaluri şi concerte, în concursuri câştigate şi participări la emisiuni radio sau tv. A început să cânte pentru un public mai larg chiar din clasa I, participând ca invitat la Serile de muzică ale Clubului Prietenii muzicii, de pe lângă Palatul Culturii din Iaşi, iar din clasa a II-a, începe să cânte pe scena Filarmonicii Moldova; ultima apariţie scenică a avut loc pe data de 7 august 2013, când a cântat acelaşi Rondo de Mozart pe scena Filarmonicii din Viena, dar în compania Orchestrei Simfonietta din Baden. Tot în luna august/15 şi tot la Viena a abţinut şi cel mai recent premiu I la un concurs internaţional de pian Rosario Marciano, concurs înscris în circuitul Martha Argerich Foundation. Primul său concurs internaţional a fost câştigat încă din clasa a III-a, Concursul Simone Delbert Fevrier, la Nice (Franţa), unde a obţinut locul I, la categoria 9-10 ani şi Marele Trofeu Jeunes Talents la categoria 6-12 ani. Concursurile la care a participat au fost câştigate în general cu locul întâi, fie că acestea s-au desfăşurat la Iaşi, la Galaţi, la Bucureşti sau la Zagreb (Croaţia). Doar la Concursul internaţional Wiener Pianisten Wettbewerb de la Viena (10-20 august 2012), a primit premiul al II-lea (premiul I nu s-a acordat!) la categoria de vârstă 10-12 ani, dar a mai primit şi Premiul special al juriului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări din clasicii vienezi (Sonata nr. 47, J. Haydn, partea I), surclasând un student al Academiei de muzică din Stuttgart, care a interpretat aceeaşi sonată! Călin Calfa, a fost invitat să participe la susţinerea unui recital colectiv în Piaţa Festivalului cu prilejul Festivalului George Enescu, ediţia 2011, iar Fundaţia Dan Voiculescu l-a inclus în programul naţional de burse pe anul şcolar 2011/2012. Iată portretul sumar al unui talent de excepţie pe care ne propunem să-l urmărim şi noi cu toată atenţia, atât pentru valoarea sa cât şi pentru faptul că o parte din rădăcinile sale sunt botoşănene.

Interpretează:
W. A. Mozart: Rondoul pentru pian şi orchestră în la major, KV 386
Allegretto

 

BIANCA MURARIU, pianistă

Este botoşăneancă prin naştere. A început studiul pianului la Liceul de Artă Ştefan Luchian, cu profesoara Eugenia Niculescu, continuându-l cu profesoara Stela Şerpeanu. Este studentă în anul IV la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, clasa profesoarei Adriana Bera; tot aici a studiat în primii doi ani cu pianistul Daniel Goiţi. A câştigat un premiu III la concursul: Tânărul muzician, Târgu Mureş (2008), precum şi mai multe premii I la: Concursul de tehnică pianistică, Botoşani (2008); Concursul Carl Czerny, Piatra Neamţ (2008); Concursul Miniatură Romantică, Galaţi (2010); la Concursul Muzică de Cameră Duo Pianistic, Cluj-Napoca a obţinut Premiul I în 2012, iar în 2013, Marele Premiu plus un contract cu Filarmonica din Sibiu unde va interpreta Concertul pentru 2 piane de Francis Poulenc. A susţinut mai multe recitaluri, atât în ţară cât şi peste hotare (Laval, Canada), precum şi concerte cu orchestra în compania Filarmonicii Botoşani. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de: Andreas Henkel (Iaşi, 2008), Jean-Francois Antonioli, Cluj-Napoca (2011), Elizabeth Sombart, Bucureşti (2012), Adriana Bera, Oraviţa (2012), Guido Scano, Cluj-Napoca (2013), Karl-Andreas Kolly, Cluj-Napoca (2013).

Interpretează:
R. Schumann: Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op. 54
I. Allegro affetuoso;
II. Intermezzo: Andantino grazioso;
III. Allegro vivace

 

SÎNZIANA MIRCEA, pianistă

Sînziana Mircea este o excelentă pianistă, fiind dotată cu o mare sensibilitate, dublată în acelaşi timp de calităţi tehnice deosebite ce vin să susţină indubitabil o mare carieră de pianistă. Ea este înzestrată cu o cultură şi o inteligenţă dintre cele mai strălucite ale tinerei generaţii […]. (Ecaterina Stan – Critic Muzical şi Producător, Radio România, 2 mai 2011).
Sînziana Mircea (20 ani) s-a format la Liceul George Enescu din capitală cu profesoara Olga Szel şi a beneficiat de îndrumarea profesorului universitar doctor Stela Drăgulin. Dispune de o bogată experienţă scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia. În prezent studiază la Köln (Hochschule für Musik und Tanz, cu profesoara Sheila Arnold), colaborând şi cu profesoara Christiane Karajev de la Universiatea de Muzică din Viena.
Sînziana Mircea a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu profesoara Elena Dumitrescu, obinând primul premiu I la vârsta de 7 ani. De atunci a câştigat numeroase premii, dintre care douăsprezece au fost premii I în competiţii de pian din Romania, Grecia, Italia, Spania, Austria. Sînziana s-a remarcat la vârsta de 10 ani când a câştigat premiul I absolut la concursul Beethoven i classici din Italia, realizare urmată la scurt timp de o alta: premiul I câştigat la numai 12 ani la Ciudad de San Sebastian International Competition, într-o categorie de vârstă mai mare (14-16 ani).
Sînziana a continuat să îşi îmbogăţească palmaresul cu noi premii, dintre cele mai recente putând fi menţionate Plathners Eleven Prize la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, mai 2012, Liszt Prize şi Münchner-Klavierpodiums Prize acordate de Vienna Young Pianists Master Classes în august 2011. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie: cu Aldo Ciccolini (Italia, 2012), Peter Donohoe şi Staffan Scheja (Suedia, 2012), Christian Beldi (Belgia, 2012), Dan Grigore (România, 2011).
Sînziana Mircea este cunoscută pentru recitalurile solo, precum şi pentru cele de muzică de cameră susţinute atât în România (Ateneul Român, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Arad, Centrul Cultural Arcuş ş. a.) cât şi în Austria (Ehrbar Saal, Viena), Italia (Riva del Garda Festival), Germania (Berlin, Bonn, Köln), Suedia (Aurora Festival), Belgia (Wavre City Hall) ş. a. La vârsta de numai 11 ani, Sînziana Mircea a susţinut primul sau recital în SUA, la Ambasada României din Washington DC, urmat de un turneu efectuat la vârsta de 14 ani în cinci oraşe americane (Washington, Chicago, Delaware, Wilmington, Hartford). A debutat cu orchestra la 17 ani sub bagheta maestrului Dorin Frandeş, în compania Filarmonicii din Arad.
În luna noiembrie 2012 Sînziana a efectuat primul său turneu în Japonia, susţinând 2 recitaluri în cadrul International Music Festival în oraşele Toyama şi Okayama, în săli cu capacităţi de peste 1000 de locuri fiecare, precum şi la Ambasada României din Tokyo, în onoarea Zilei Naţionale. În data de 28 octombrie 2013, Sînziana va reveni în Japonia cu un concert susţinut sub bagheta dirijorului japonez Mitsuyoshi Oikawa, ce va avea loc la Tokyo Metropolitan Theater / Sala Mare, cu o capacitate de 2000 de locuri.
Pe data de 1 decembrie 2012, doua dintre înregistrările ei au fost difuzate de BBC Radio 3, în cadrul emisiunii Euroclassic Notturno, dedicată Zilei Naţionale a României.

Interpretează:
L. van Beethoven: Concertul pentru pian şi orchestră în mi bemol major – Imperial
I. Allegro;
II. Adagio, un poco mosso;
III. Rondo: Allegro

Acest articol a fost publicat în Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s