Cu vioara lui George Enescu printre oamenii simpli….

Vioara lui George Enescu - Guarnieri

Ce simti cand vezi vioara asta? Iti vine sa crezi ca are aproape 300 de ani vechime? Iti vine sa crezi ca mai pot fi scoase sunete placute din ea?

Iti vine sa crezi ca e vioara Guarnieri? Iti vine sa crezi ca daca s-ar scoate la licitatie s-ar putea obtine cel putin… 18.000.000 USD  ( 18 MILIOANE) ??? ( o vioara asemanatoare s-a vandut la pretul acesta …. – gasesti informatii AICI)

Si totusi… o VIOARA fara VIOLONIST, ramane moarta, o bucata de lemn, atat!

IERI M-AM SIMTIT DEOSEBIT!

Initial, am crezut ca e o gluma sa aflu ca la Caminul Cultural din Granicesti-Suceava vor canta Gabriel Croitoru si Horia Mihail. Ei bine, n-a fost o gluma.

Stiam de DUELUL VIORILOR, stiam de PIANUL CALATOR, stiam… de VIOARA LUI GEORGE ENESCU LA SATE…, si … uite ca am avut si eu parte in judetul Suceava….!!!

Vreo 150  copii insotiti de cativa profesori au ascultat pe Maestrul Gabriel Croitoru cantand pe vioara lui George Enescu. Au stat cuminti, au ascultat, au aplaudat, au filmat, au facut poze, unii au mai si vorbit… oricum a fost bine. S-a putut asculta muzica.

Am fost placut impresionat sa-l ascult pe Gabriel Croitoru prezentand in cateva cuvinte fiecare piesa inainte de a fi interpretata. „Ciocarlia” si „Balada” lui George Enescu au fost cele mai gustate de copii.

Am fost deosebit de impresionat de cei doi maestri care si-au facut IMPECABIL treaba. E o chestiune de smerenie sa canti pentru un public de acesta in acelasi mod ca pentru un public cultivat muzical.

Stiam ca George Enescu a fost un om cu totul deosebit. Citind cartea lui Yehudi Menuhin „Calatorie neterminata”, la pag. 297 am fost foarte impresionat cum il descrie pe Enescu. „N-aveam decat zece ani, dar Enescu ma trata cu respect si seriozitate ca de la egal la egal si asa se purta cu toata lumea ( sunt sigur ca si daca n-ai fi facut parte din specia umana erai primit de Enescu cu multa curtoazie)”

Vioara Guarnieri „Catedrala” a sunat ca o …. catedrala…!!!

Am fost placut impresionat de disponibilitatea celor doi de a schimba impresii dupa recital. Domnul Gabriel Croitoru a fost foarte comunicativ, amabil cu noi. Initial nu m-am asteptat sa fie atat de binevoitor cu oamenii simpli ca mine… A fost atat de amabil sa ne prezinte vioara Guarnieri de aproape…!

Dupa concert am intrebat cativa copii  ce impresie au avut. FRUMOS a fost parerea generala.

Discutand mi-am dat seama ca stiau prea putine informatii despre ce au ascultat. Rar intalnesti vreun profesor prin scolile normale sa cultive muzica buna copiilor. La urma urmei e o chestiune de cultura generala.

Felicitari celor care au avut initiativa turneului. Felicitari tuturor care intr-un fel sau altul si-au dat concursul sa existe acest recital.

DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE!

Acest articol a fost publicat în Articole, Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cu vioara lui George Enescu printre oamenii simpli….

  1. Super. Am aflat si eu de 2 ani , ca bunicul meu a fost elevul maestrului G. Enescu. Casa bunicilor fiind foarte aproape (Cracalia (Dumeni)..) de casa maestrului… Este o senzatie placuta. Este ca si cand, detin si eu o aschie virtuala din aceasta vioara, sau poate chiar mai mult. … Mi-a placut subiectul Fr. Moisuc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s