Botosani – Concert de Divertisment – 22 decembrie 2013

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Duminică, 22 decembrie 2013, ora 18.30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT de DIVERTISMENT
dedicat sărbătorii Crăciunului

Dirijor: ILARION IONESCU-GALAŢI
Solişti:
NICOLAE VOICULEŢ, nai
MIREL MANEA, trompetă

În program:

Leroy Anderson: A Christmas Festival

Franz Schubert: Ave Maria – Arr. Eugen Nicolae (cu nai solo)

Grigoraş Dinicu: Hora staccato – Arr. Constantin Panaite (cu trompetă solo)

Tomaso Albinoni (Remo Giazotto): Adagio (cu nai solo)

Claude François-Paul Anka: My Way – Arr. C-tin Panaite (cu trompetă solo)

Pietro Mascagni: Intermezzo din opera Cavalleria rusticana (cu nai solo)

Josef Strauss: Polca Feuerfest (Polca fierarului)

James Last: The Lonely Shepherd – Arr. Laurenţiu Gondiu (cu nai solo)

Johann Strauss: Polca Cucul

– P a u z ă –

Johann Strauss: Uvertura operetei Liliacul

*** (cântec popular): Mociriţă cu trifoi – Arr. C-tin Panaite (cu trompetă solo)

Vladimir Cosma: Tema muzicală din filmul La boum (cu nai solo)

Johann Strauss: Valsul Imperial

Quirino Mendoza y Cortes: Cielito lindo – Arr. C-tin Panaite (cu trompetă solo)

Vladimir Cosma: Tema muzicală din filmul Le grand blond (cu nai solo)

Dmitri Şostakovici: Valsul II din Suita pentru orchestră de estradă

ILARION IONESCU-GALAŢI
– dirijor –

S-a născut la Iaşi, în data de 17 septembrie 1937. Iniţial a studiat vioara; până la 12 ani, în particular, cu Jean Bobescu, iar din anul 1949, la Liceul de Muzică din Bucureşti (chiar de la înfiinţarea acestei instituţii) şi apoi la Conservatorul de Muzică din acelaşi oraş, ale cărui cursuri le absolvă în anul 1959. Ca violonist, Ilarion Ionescu-Galaţi a fost distins cu Premiul I la Concursul George Enescu, ediţia 1960; a cântat ca solist cu toate orchestrele din ţară, parcurgând mare parte din repertoriul specific ba, mai mult, a fost primul interpret din România al Concertului nr. 1 pentru vioară de D. Şostakovici; a efectuat turnee cu programe de recital în China, Mongolia, Franţa, Spania, Rusia; a cântat cu mari dirijori ai epocii… Dar puternicul său talent muzical nu s-a putut limita la cele doar patru coarde ale violinei.
A început studiul dirijatului, mai întâi în particular, cu Mircea Basarab, şi apoi, între anii 1965-1968, la Ecole Normale Superieur de Musique din Paris (Franţa), cu Pierre Derveaux şi Charles Munich, obţinând Premiul I şi Licence a lunanimite de Jury; în anul 1970 a mai participat la două serii de cursuri susţinute de Eugene Ormandy, la Philadelphia, şi Leopold Stokovski, la New York. Din anul 1968 a ocupat, prin concurs, postul de dirijor permanent al Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov, post pe care l-a deţinut până la pensionarea sa (1999). În diferite perioade, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a deţinut prin cumul şi alte posturi de dirijor cu caracter permanent: la Teatrul Muzical din Braşov (1980-1985), la Orchestra Simfonică din Gavle Suedia (1972-1982), la Orchestra Simfonică din Winterthur Elveţia (1980-1984) şi la Orchestra Simfonică din Istanbul Turcia (din anul 1977 până în prezent). De asemenea, a colaborat cu multe orchestre importante din Europa, America şi Asia, avându-i sub bagheta sa pe toţi marii solişti români ai epocii, precum şi pe mulţi dintre marii solişti ai ţărilor în care a concertat.
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi a realizat un număr însemnat de înregistrări radio şi pe discuri, atât în ţară cât şi peste hotare; pe lângă activitatea interpretativă a susţinut şi o bogată activitate pedagogică, a participat la numeroase festivaluri sau în jurii de concurs. Pentru activitatea desfăşurată, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost onorat cu distincţii culturale, atât în România cât şi în alte ţări precum Turcia şi Japonia.

 

NICOLAE VOICULEŢ
– naist –

S-a născut pe Valea Prahovei, la Sinaia. A urmat cursurile Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti, la început studiind pianul, până la descoperirea naiului, cu care a ales să-şi împlinească destinul artistic. Mentorul său în acest domeniu a fost Gheorghe Zamfir, care l-a şi desemnat ca succesor spiritual. Nicolae Voiculeţ are deja o carieră artistică de treizeci de ani, care au însemnat numeroase concerte şi recitaluri pe multe din meridianele muzicale ale lumii. A colaborat cu filarmonicile din Viena, Stockholm, Praga, a avut evoluţii artistice în lumea arabă, dar şi în Japonia, America de Nord şi America de Sud. A cântat pe scene prestigioase din Cehia, Franţa, Austria, Ungaria, Turcia, SUA, Canada, Germania, Japonia, India, Spania şi Italia, alături de mari muzicieni ai lumii. A fost prezent cu arta sa la evenimente deosebite precum sanctificarea Maicii Theresa din Calcutta, celebrată la Basilica di Santa Maria Sopra Minerva (Roma), sau pe scena kuweitiană Hasemi II Grand Ballrom, la invitaţia Kuwait Chamber Filarmonica. În cariera sa interpretativă un loc important îl ocupă folclorul românesc, dar Nicolae Voiculeţ abordează cu aceeaşi pasiune muzica clasică, dar şi cea contemporană, muzică sacră, jazz, muzică pop.
Pentru a transmite la rândul său arta cântului la nai, Nicolae Voiculeţ a înfiinţat în urmă cu douăzeci şi doi de ani prima şcoală de nai din America. Pentru contribuţiile sale la dezvoltarea acestei arte, dar şi la promovarea imaginii României în lume, i s-a decernat distincţia Meritul Cultural al României în Grad de Cavaler.

MIREL MANEA
– trompetist –

A absolvit Liceul de artă Ştefan Luchian din Botoşani şi Universitatea de Muzică Transilvania din Braşov. A fost angajat al Filarmonicii din Braşov în perioada 1997-2000, iar din anul 2000 este angajat al Filarmonicii Botoşani şi colaborator al Grande Orchestra di Fiatti Verdi-Bracigliano (Salerno-Italia).
Una dintre realizările mele în domeniul muzicii este faptul că am cântat la Vatican pentru Papa Ioan Paul al II-lea şi pentru marea de oameni strânsă în piaţa San Pietro. A fost o experienţă unică. Acolo, pe scenă, dai totul pentru ca interpretarea să fie una desăvârşită, să încânte pe toţi cei prezenţi.
Naistul Gheorghe Zamfir nu este singurul artist de renume alături de care eu am avut privilegiul să cânt pe scenele lumii.
Am cântat în Orchestra Catedralei Murialdo din Milano şi în Grande Orchestra Di Fiatti Salerno. De asemenea, am cântat sub bagheta maestrului Fiorangelo Orsini, la festivalurile de la Nice şi Cannes, unde am obţinut şi premii de care presa franceză a scris pe prima pagină a ziarelor.

Sursa: Ioan Turcanu – http://www.botosani-info-simfonic.cabanova.ro/

Acest articol a fost publicat în Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s