Te prind fiori….

Corul Evanghelic - Nicolae MoldoveanuMa gandesc uneori ca daca Nicolae Moldoveanu, Alexandru Groza, Traian Dorz, Costache Ioanid  ar fi fost englezi sau americani…, ar fi mai „cititi” de catre  ROMANI…!!! Nesansa lor este ca s-au nascut romani – motiv „solid” de a nu fi studiati.  (Am scris  AICI pe tema aceasta)

Sunt intristat cand vad o gramada de energie, resurse financiare consumate pe o muzica fara substanta  doar pentruca …. trebuie sa o traducem si in limba romana.

Am invatat in timp sa fac diferenta.

Iti propun sa asculti ceva frumos, romanesc 100%. E ceva ce ar trebui sa intre in repertoriul crestinilor de alta nationalitate…

Balaceanu EmanuelFelicitari Emanuel Balaceanu pentru orchestrari si toata munca depusa de tine ca dirijor pentru acest proiect. Imi place cum ai dezvoltat ideile muzicale ale fiecarei piese.

Felicitari coristilor si instrumentistilor care alcatuiesc ceea ce se numeste CORUL EVANGHELIC.

Aceasta e adresa site-ului lor – http://www.corulevanghelic.ro

Intra AICI si asculta piesa „Te prind fiori” – o poti asculta integral. Te prind fiori…. ascultand glasul lui Nelu Mot interpretand ce a scris Nicolae Moldoveanu.

Poti asculta putin din fiecare… Integral mai este „Vrednic e Mielul” si „Eu stiu ca am in cer o casa”.

Corul Evanghelic

Daca iti place si vrei sa ai cd-ul, contacteaza-ma si poti sa-l ai. Pretul e 15 lei.

L-am rugat pe Emanuel Balaceanu sa scrie „povestea” acestui album. A raspuns promt rugamintii mele…. Iata ce a scris:

–––––––––––––––––––––––––––––-

” Proiectul acestui album a început în toamna anului 2011, atunci cand corul nostru a fost invitat pentru prima dată la simpozionul anual „Cantarile Harului” de la Sibiu – o iniţiativă excelentă de valorificare a muzicii lui Nicolae Moldoveanu.

Rădăcinile acestui proiect sunt săpate însă adânc in inima mea. 

Deşi cântate simplu de Nicolae Moldoveanu, pe uitate casete, sau benzi de magnetofon, cele mai multe din piesele acestui album s-au întipărit în memoria mea de copil, răsunându-mi în inimă, în minte şi în urechi, în armonii şi orchestraţii pe care nu le-am putut uita. Fiind preferate de părinţi pentru greutatea lor spirituală, şi desconsiderate de noi, copiii, dornici de ceva nou şi dinamic, aceste cântări şi-au făcut loc totuşi în inima noastră, a multora, odată cu trecerea anilor, răsărind cu valenţe uimitoare, odată cu provocările vieţii. 

Cred că există o singură explicaţie pentru care ele au renăscut în noi: Cuvântul biblic, profund, testat, în unitate cu frumuseţea melodiei, născută din suferinţă sau din încredere.

Invitaţia primită de a cânta la Sibiu a fost suficientă pentru ca aranjamentele să poată lua forma partiturii. Încurajările primite odată cu interpretarea lor au fost copleşitoare. În 2 ani consecutivi de participare, odată cu acumularea repertoriului, ideea acestui album a prins contur. 

Însă proiectul ar fi rămas doar la nivel de dorinţă dacă, în acelaşi timp, Emanuel şi Sorin Apăscăriţei, muzicieni şi ingineri de sunet, foşti colegi de şcoală şi liceu, nu şi-ar fi dorit să producă un album cu piese de Nicolae Moldoveanu. Când le-am comunicat intenţia de a înregistra un album, Emanuel mi-a mărturisit: „Când eram mic, am fost cu părinţii în vizită acasă la Nicolae Moldoveanu şi am avut permisiunea să cânt la orga dumnealui. De atunci am fost în permanenţă conştient că trebuie să fac ceva cu această muzică.” În scurtul concediu disponibil, au venit în România, punâdu-se la dispoziţia lui Dumnezeu pentru a realiza aceste imprimări.

 
Restul este istorie. Luna septembrie 2013 a fost dedicată repetiţiilor. Toate uşile s-au deschis, pe toate planurile. Drepturile de înregistrare ne-au fost acordate. Membrii orchestrei, prieteni vechi şi noi, din Bucureşti şi din alte oraşe, ni s-au alăturat benevol, cu toată dăruirea. Biserica Golgota din Bucureşti ne-a găzduit cu drag, necondiţionat.  
 
În timpul extrem de limitat pe care l-am avut la dispoziţie pentru imprimări (câteva ore pe zi, timp de o săptămână), am avut parte de experienţa unică a înregistrării unui album coral-orchestral într-o ambianţă acustică plăcută, cu doar câteva microfoane bine amplasate. 
 
Ceea ce probabil merită menţionat este că muzica a fost imprimată în timp real (întregul ansamblu este înregistrat dintr-o bucată, ceea ce se aude reflectând modul în care am cântat). Acest lucru a fost o provocare pentru noi, date fiind posibilităţile aproape inexistente de prelucrare şi de editare ulterioară. În ciuda a tot ceea ce putem considera a fi neajunsuri şi nevoi de potenţiale cosmetizări, mă bucur de această experienţă, în special pentru faptul că reflectă realitatea.
 
Însă dincolo de bucuria unui lucru făcut cu ajutor dedicat, profesionist, atmosfera de lucru este cea pe care nu o vom uita prea curând: gândul de închinare, dorinţa de înţelege şi reda mesajul, bucuria rezultatelor, a răspunsurilor la rugăciuni, lucrul şi susţinerea în echipă, dar şi presiunea timpului, necesitatea luării rapide a unor decizii, provocări imprevizibile.
 
Nu pot să nu amintesc de prezenţa cu totul specială a solistului Nelu Moţ care, venind din cealaltă parte a ţării, a petrecut o oră şi jumătate alături de noi, înregistrând piesa „Te prind fiori”, într-o interpretare menită să trezească fiorii unei conştiinţe amorţite, dar mai întâi nouă, „acompaniamentului”.
 
Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru Corul Evanghelic, pentru provocarea pe care au acceptat-o şi pe care şi-au asumat-o până la capăt, pentru pasiune şi implicare atât în procesul muzical, cât şi în organizare.
 
Doresc ca în inima fiecărui ascultător, Cuvântul scris în Biblie, aşternut pe note, rostit în cântare, fie acasă, fie pe stradă, fie poate într-o maşină pornită la un drum lung, să se întoarcă la Dumnezeu cu un rod bogat, spre gloria Lui!
 
 
SOLI DEO GLORIA!”
Publicitate
Acest articol a fost publicat în Muzica deosebita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Te prind fiori….

 1. Vor fi publicate partiturile cat de curand.

  Apreciază

 2. Paul Loghin zice:

  partituri de unde am putea cumpara? Multumesc

  Apreciază

 3. Comanzi direct pe site-ul corului, il gasesti si la mine.

  Apreciază

 4. Tica Olariu zice:

  Deci, de la cine putem cumpara un CD cu aceasta muzica…???
  Eu, sunt doritor si astept un mesaj foarte scurt…!!!!
  Tica

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s