Gelozia… si „fructele” ei….

Am vazut in viata multi oameni incercand sa faca pace. Pentru atingerea scopului, metodele erau diferite. Am vazut oameni priceputi in a face pace si am vazut oameni nepriceputi, total nepotriviti pentru asa ceva.

Nu poti face pace intre doua persoane daca tu insuti esti lipsit de ea, daca nu stii sa combini dreptatea, mila, tactul, vorba inteleapta, calmul, diplomatia – pentru a ajunge la pace.

Trebuie sa fi suficient de smerit sa te bagi in asa ceva, sa vrei sa aduci impacarea si pacea intr-o relatie.

E drept ca una din cele noua fericiri rostite de DOMNUL ISUS in predica de pe munte spune” – ” Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!” (Matei 5:9)

La prima vedere totul pare foarte simplu, dar… IMPACAREA SI PACEA AU INTOTDEAUNA UN PRET, uneori pretul care trebuie platit este foarte mare, imens…

Am citit o intamplare (repovestita de mine pentru tine) care m-a invatat multe lucruri. Ti-o recomand si tie…

–––––––

gelozie si divortVestit prin actiunile sale pentru pace intre oameni era si rabi Meir. Despre el se povesteste urmatoarea istorie:

El obisnuia ca in ajun de Sabat, sa stea in sinagoga, sa citeasca si sa comenteze Tora. Printre cei ce stateau sa-l asculte se afla si o anumita femeie careia ii placeau comentariile lui. S-a intamplat intr-un rand ca el a vorbit mai indelung, a incheiat cuvantarea sa mai tarziu, asa incat femeia a ajuns acasa cu intarziere.

– Unde ai fost? De unde vii la ora asta tarzie? – a intrebat-o sotul ei, suparat si furios…

-Am fost sa-l ascult pe rabi Meir la sinagoga! – a raspuns sotia lui

-Asa…, crezi ca eu sunt prost sa inghit explicatiile astea? Pleaca…, pleaca, sa nu te mai vad. Te voi primi acasa dupa ce-l vei scuipa o data pe rabin in fata… – a decis sotul…

Sotia a ramas socata de cerinta sotului. Si-a dat seama ca explicatiile nu-si au rostul in fata unui sot suparat, infuriat si … gelosssss….

Plangand, femeia a trebuit sa paraseasca casa ei si familia si sa plece sa locuiasca pentru o vreme la parintii ei aflati in aceeasi localitate.

O voce cereasca il informa pe rabi Meir despre cele intamplate si iata cum a procedat el atunci: a pretins ca are o suferinta la ochi si a dat sfoara in tara sa i se aduca sa-l ingrijeasca o femeie in stare sa vindece bolile de ochi prin descantec ( formula de alungare a duhurilor rele care sunt considerate a fi pricina bolilor).

Un vecin al familiei cu pricina, care cunostea toata povestea incidentului lor, i-a spus femeii:

-Acesta e momentul ca sa te poti intoarce acasa. Spune-i ca-l poti vindeca pe rabin si scuipa-l in ochi. Sotul tau nu va trebui sa-si calce juramantul.

Ea accepta si se duse la rabin. Acesta o intreba:

-Esti in stare sa faci un descantec pentru ochi?

Respectul pentru rabin era asa de puternic incat femeia a raspuns:

-Nu!

Atunci rabi Meir i-a cerut sa-l scuipe in ochi de sapte ori -fara descantec-, asigurand-o ca se va face bine. Dupa ce ea a facut ce i se ceruse, rabinul ii spuse:

-Acum du-te si spune barbatului tau ca ceea ce el ar fi vrut sa faci o singura data, ai facut -o de sapte ori.

Atunci discipolii rabinului strigara:

-Cum se poate asa ceva? Oare nu este o batjocura a Torei ? ( termen original in limba ebraica si reprezinta cele 5 carti ale lui Moise, primele din Biblie) Daca am fi stiut despre cele intamplate, am fi adus aici sotul si l-am fi biciuit pana s-ar fi impacat cu sotia sa.

-Cinstea lui Meir nu trebuie sa fie asemenea cinstei Creatorului sau? Daca Dumnezeu ingaduie ca sfantul nume dumnezeiesc sa fie sters cu apa ( vezi Numeri 5:11-31) pentru a stabili pacea intre sot si sotie, trebuie ca si  Meir sa faca totul pentru aceasta – le-a raspuns rabinul Meir…..

Sursa: Talmudul – A. Cohen , pag. 295

–––––––-

Numeri 5

11 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:

12 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: ‘Dacă păcătuieşte nevasta cuiva faţă de bărbatul ei şi-i este necredincioasă;

13 dacă altul se* culcă cu ea şi lucrul este ascuns de bărbatul ei; dacă ea s-a pângărit în ascuns, fără să fie vreun martor împotriva ei şi fără să fie prinsă asupra faptului;

14 şi dacă bărbatul este apucat de un duh de gelozie şi are bănuieli asupra nevestei lui, care s-a pângărit, sau dacă este cuprins de un duh de gelozie şi are bănuieli asupra nevestei lui, care nu s-a pângărit,

15 omul acela să-şi aducă nevasta la preot şi, ca dar de mâncare pentru ea, să aducă a zecea parte dintr-o efă de floare de făină de orz; să nu toarne untdelemn pe ea şi să nu pună tămâie pe ea, căci acesta este un dar de mâncare adus pentru gelozie, un dar de descoperire, care descoperă* o fărădelege.

16 Preotul s-o apropie şi s-o pună să stea în picioare înaintea Domnului.

17 Preotul să ia apă sfântă într-un vas de pământ, să ia ţărână de pe podeaua cortului şi s-o pună în apă.

18 Preotul să pună pe femeie să stea în picioare înaintea Domnului, să descopere capul femeii şi să-i pună în mâini darul de mâncare adus pentru descoperire, darul de mâncare adus pentru gelozie; preotul să aibă în mână apele amare aducătoare de blestem.

19 Preotul să pună pe femeie să jure şi să-i zică: «Dacă niciun om nu s-a culcat cu tine şi dacă, fiind sub puterea bărbatului tău, nu te-ai abătut de la el ca să te pângăreşti cu altul, să nu-ţi facă niciun rău aceste ape amare aducătoare de blestem!

20 Dar dacă, fiind sub puterea bărbatului tău, te-ai abătut de la el şi te-ai pângărit şi dacă un alt om decât bărbatul tău s-a culcat cu tine»,

21 şi preotul* să pună pe femeie să jure cu un jurământ de blestem şi să-i zică: «Domnul să** te facă să ajungi de blestem şi de urgie în mijlocul poporului tău, făcând să ţi se usuce coapsa şi să ţi se umfle pântecele,

22 şi apele acestea aducătoare de blestem să intre* în măruntaiele tale, ca să facă să ţi se umfle pântecele şi să ţi se usuce coapsa!» Şi**femeia să zică: «Amin! Amin!»

23 Preotul să scrie blestemele acestea într-o carte, apoi să le şteargă cu apele cele amare.

24 Şi să dea femeii să bea apele amare aducătoare de blestem, şi apele aducătoare de blestem vor intra în ea şi-i vor pricinui amărăciunea.

25 Preotul să ia din mâinile femeii darul de mâncare adus pentru gelozie, să legene* darul într-o parte şi într-alta înaintea Domnului şi să-l aducă pe altar.

26 Apoi* preotul să ia un pumn din darul acesta, ca aducere-aminte, şi să-l ardă pe altar. După aceea, să dea femeii să bea apele.

27 După ce îi va da să bea apele, dacă ea s-a pângărit şi a fost necredincioasă bărbatului ei, apele aducătoare de blestem vor intra în ea şi-i vor pricinui amărăciunea; pântecele i se va umfla, coapsa i se va usca, şi femeia aceasta va fi de blestem* în mijlocul poporului ei.

28 Dar, dacă femeia nu s-a pângărit şi este curată, va rămâne neatinsă şi va avea copii.

29 Aceasta este legea asupra geloziei, pentru împrejurarea când o femeie care este sub puterea bărbatului ei se abate* şi se pângăreşte

30 şi pentru împrejurarea când un bărbat, apucat de un duh de gelozie, are bănuieli asupra nevestei lui: preotul s-o pună să stea în picioare înaintea Domnului şi să-i facă întocmai după legea aceasta.

31 Bărbatul va fi scutit de vină, dar femeia aceea îşi va lua* pedeapsa nelegiuirii ei.’”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Israel, Povesti... repovestite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s