…clocind „ouale”… altora…

two chichensTraim vremuri tulburi. Falsul se vinde ca autentic. Se repeta cartea JUDECATORI din Biblie in varianta moderna: „In vremea aceea, nu era imparat in Israel. Fiecare facea ce-i placea.” 

––––––

GAINA SI RANDUNICA – Fabula de Esop

Odata, o gaina a dat peste ouale unei vipere si si le-a asezat langa propriile ei oua, clocindu-le cu o mare dragoste materna.

O randunica cu mintea agera a vazut ce se intampla si i-a zis:

-„Mai oratanie prostanaca, chiar nu ii dai seama ce faci? Din ouale straine pe care le clocesti se vor ivi niste creaturi rele, ce se vor hrani cu trupul tau,   trupul fraged al puilor tai.”

Morala: Daca cultivi rautate, nu va dura mult pana va insfaca mari bucati din sufletul si trupul tau. Raul crecut la sanul ta devine propriul tau rau. Daca cresti rau un copil, acesta nu isi va duce aminte de bunatatea ta, ci de felul rau in care l-ai crescut pe lume.

––––––

Isaia 59

1. Nu, mana Domnului nu este prea scurta ca sa mantuiasca, nici urechea Lui prea tare ca sa auda,

2. ci nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund fata Lui si-L impiedica sa v-asculte!

3. Caci mainile va sunt manjite de sange, si degetele, de nelegiuiri; buzele voastre spun minciuni, si limba voastra vorbeste nelegiuiri.

4. Niciunuia nu-i place dreptatea, niciunul nu se judeca cu dreptate; ei se bizuie pe lucruri desarte si spun neadevaruri, zamislesc raul si nasc nelegiuirea.

5. Clocesc oua de basilic si tes panze de paianjen. Cine mananca din ouale lor moare; si, daca se sparge vreunul, iese o naparca.

6. Panzele lor nu slujesc la facerea hainelor, si nu pot sa se acopere cu lucrarea lor; caci lucrarile lor sunt niste lucrari nelegiuite, si in mainile lor sunt fapte de silnicie.

7. Picioarele lor alearga spre rau si se grabesc sa verse sange nevinovat; gandurile lor sunt ganduri nelegiuite, prapadul si nimicirea sunt pe drumul lor.

8. Ei nu cunosc calea pacii, si in caile lor nu este dreptate; apuca pe carari sucite: oricine umbla pe ele nu cunoaste pacea. –

9. De aceea, hotararea de izbavire este departe de noi, si mantuirea nu ne ajunge. Asteptam lumina, si iata intunericul; lucirea, si umblam in negura!

10. Bajbaim ca niste orbi de-a lungul unui zid, bajbaim ca cei ce n-au ochi, ne poticnim ziua in amiaza mare ca noaptea, in mijlocul celor sanatosi suntem ca niste morti.

11. Mormaim cu totii ca niste ursi, ne vaitam ca niste porumbei, asteptam izbavirea, si nu este, asteptam mantuirea, si ea este departe de noi.

12. Caci faradelegile noastre sunt multe inaintea Ta, si pacatele noastre marturisesc impotriva noastra; faradelegile noastre sunt cu noi si ne cunoastem nelegiuirile noastre.

13. Am fost vinovati si necredinciosi fata de Domnul, am parasit pe Dumnezeul nostru; am vorbit cu apasare si razvratire, am cugetat si vorbit cuvinte mincinoase;

14. si astfel izbavirea s-a intors inapoi, si mantuirea a stat deoparte; caci adevarul s-a poticnit in piata de obste, si neprihanirea nu poate sa se apropie.

15. Adevarul s-a facut nevazut, si cel ce se departeaza de rau este jefuit. Domnul vede cu privirea manioasa ca nu mai este nicio neprihanire.

16. El vede ca nu este niciun om si Se mira ca nimeni nu mijloceste. Atunci bratul Lui Ii vine in ajutor, si neprihanirea Lui Il sprijina.

17. Se imbraca cu neprihanire ca si cu o platosa, Isi pune pe cap coiful mantuirii; ia razbunarea ca o haina si Se acopera cu gelozia ca si cu o manta.

18. El va rasplati fiecaruia dupa faptele lui, va da potrivnicilor Sai mania, va intoarce la fel vrajmasilor Sai si va da ostroavelor plata cuvenita!

19. Atunci se vor teme de Numele Domnului cei de la apus, si de slava Lui cei de la rasaritul soarelui; cand va navali vrajmasul ca un rau, Duhul Domnului il va pune pe fuga.

20. „Da, va veni un Rascumparator pentru Sion, pentru cei ai lui Iacov care se vor intoarce de la pacatele lor, zice Domnul.

21. Si iata legamantul Meu cu ei, zice Domnul: „Duhul Meu, care Se odihneste peste tine si cuvintele Mele pe care le-am pus in gura ta nu se vor mai departa din gura ta, nici din gura copiilor tai, nici din gura copiilor copiilor tai, de acum si pana-n veac, zice Domnul.”

Acest articol a fost publicat în Articole, Fabula. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s