Botosani- Concert Simfonic – 20 noiembrie 2015

FILARMONICA BOTOSANI
Strada Marchian nr. 5; Botosani, cod: 710 211

Vineri, 20 noiembrie 2015, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: GIUSEPPE CARANNANTE (Italia)
Solişti: ALDO de VERO şi GIUSEPPE CAMPISI, pian
(Italia)

În program:

G. Carannante: Pavane pour Emerik
Andantino sostenuto

L. Kozeluch: Concertul pentru pian la patru mâini şi orchestră, în si bemol major
Allegro
Adagio
Rondo: Allegretto

P a u z ă

Fr. Schubert: Simfonia a VIII-a, în si minor – Neterminata
Allegro moderato
Andante con moto

G. Garbarino: La Fiesta

GIUSEPPE CARANNANTE
– dirijor –

Este dirijor, compozitor şi clarinetist. De asemenea, a studiat muzica corală şi dirijatul coral, orchestraţia pentru fanfară. Studiul aprofundat al dirijatului l-a făcut sub îndrumarea maestrului P. Bellugi. Activitatea sa interpretativă include concerte cu orchestre simfonice, de cameră şi de suflători din Italia şi din alte ţări; în România a dirijat filarmonicile din Arad şi Bacău, orchestra Teatrului Liric din Craiova; în Ucraina orchestrele din Ivano Frankivsk, Harkov şi Cernăuţi; în Republica Moldova Orchestra Naţională Radio din Chişinău; a dirijat orchestre de cameră din România şi Elveţia, precum şi spectacolul cu opera Madama Butterfly în compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Activitatea sa componistică se concretizează în lucrări de genuri diferite, dedicate unor diverse tipuri de orchestră: de cameră, de suflători. Lucrările sale sunt publicate de editurile Bèrben, Santabarbara şi Esarmonia. Între lucrările sale mai cunoscute se află Elegia pentru orchestră de coarde, Miraj fantezie concertantă pentru violoncel şi orchestră de coarde, Natalia’s Concerto pentru vioară şi orchestră de coarde, Marş simfonic pentru orchestră de suflători.
În ceea ce priveşte clarinetul, a studiat la Napoli cu S. Natale şi s-a perfecţionat cu G. Iuliano şi apoi la Accademia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului G. Garbarino. Ca interpret la acest instrument, actualmente este preocupat de activităţile camerale, în special de activitatea formaţiei Duo Bernstein alcătuită împreună cu pianista Rita Della Ragione.
Giuseppe Carannante este preşedintele Asociaţiei Muzicale Symphonia Mundi prin intermediul căreia a realizat turnee cu orchestre prestigioase pe întregul teritoriu italian.

Pavane pour Emeric
Compoziţia este dedicată memoriei prietenului meu Emerik Dula, dispărut subit. Este o muzică spontană, emoţională. Tema principală, prezentată de corn în introducere, evocă amintirile păstrate, iar in reluările sale succesive armonia joacă un rol important în exprimarea trăirilor tot mai dureroase până când ajunge în punctul culminant, subliniat de acordurile disonante ale suflătorilor. După aceea, atmosfera devine eterică, luminoasă şi pătrunsă de o undă de speranţă, posibilă de aflat doar într-o lume imaginară, dominată de bucuria pe care numai iubirea veşnică o poate da – un mondo immaginario dominato dalla gioia che solo l’Amore eterno può dare – Giuseppe Carannante.
Duo-ul de pian
De VERO – CAMPISI

Duo-ul de pian de Vero-Campisi a luat fiinţă în anul 2006. În pofida despărţirii geografice Aldo de Vero studiază la Napoli în timp ce Giuseppe Campisi studiază în Avola, Sicilia Duo-ul a avut mereu un număr de concerte în Italia şi în diferite oraşe europene. Elementul unificator care anulează distanţa fizică dintre cei doi pianişti este înţelegerea lor perfectă care s-a manifestat imediat, încă de la primele spectacole. Pe lângă viziunea lor muzicală unitară, diferitele opţiuni de interpretare îmbogăţesc o dialectică interioară dătătoare de viaţă. Duo-ul are în repertoriu aproape toate literatura pentru pian patru mâini şi o bună parte din repertoriul pentru doua piane. Adaptabilitatea şi interesul cultural al celor doi interpreţi au făcut ca o serie de compozitori, cum ar fi Gianfranco Gioia, Rosario Fronte sau Lukas Sommers să scrie pentru ei lucrări în primă audiţie. Duo-ul a realizat un CD cu înregistrări în direct din concertele de mare succes susţinute în St. Martin in the Fields din Londra, Societatea Muzicienilor din Edinburgh, St. Ana din Dublin, EXPO 2015 din Milano. Actualmente Duo-ul este implicat în numeroase concerte cu Asociaţii de concerte prestigioase, cum ar fi Scarlatti din Napoli, noi turnee în Irlanda, Franţa, România, Spania, Italia, Marea Britanie, SUA şi Canada. De asemenea, Duo-ul a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea italiană, pentru RAI Studio 1 TV, Italnews şi Omni Television Canada.

LEOPOLD KOZELUCH (1747-1818). Compozitor şi pianist de origine cehă, trăitor în Viena marilor clasici Haydn, Mozart, Beethoven dar şi a lui Franz Schubert, Leopold Kozeluch a compus enorm de multă muzică (400 de lucrări), însă valoarea lor l-a situat în rândul al doilea de reprezentanţi ai clasicismului, alături de Dittersdorf, Albrechtsberger şi alţii. Ca pianist de succes, a dedicat acestui instrument nu mai puţin de 22 de concerte între care şi acest Concert pentru pian la patru mâini, realizare artistică impusă mai ales pentru raritatea concertelor de acest tip. Lucrarea este structurată în cele trei părţi tradiţionale, în succesiunea repede-rar-repede, şi utilizează cu abilitate şi fantezie resursele timbrale şi polifonice ale instrumentului pe toată scala registrelor sale. Temele muzicale, armoniile şi orchestraţia se situează în zona cunoscută a stilului clasic.
FRANZ SCHUBERT (1797-1828). Este considerat a fi primul compozitor romantic. A fost un genial autor de lieduri, un creator autentic de simfonii şi lucrări instrumentale camerale, dar mai puţin inspirat în domeniul operei. Cea mai romantică lucrare simfonică a sa este această Simfonie a VIII-a, în si minor. Lucrarea a fost compusă în anul 1822, dar destinul ei tot romantic! a fost să rămână necunoscută timp de peste patru decenii. Cele două părţi ale sale sunt percepute mai degrabă ca două poeme romantice: primul ţinând de meditaţia filozofică asupra rostului vieţii, iar al doilea, de universul trăirilor intime ale omului. Denumirea de Neterminata i s-a atribuit datorită faptului că are doar două părţi (în loc de cele patru părţi tradiţionale ale unei simfonii). Sub aspectul conţinutului expresiv, însă, Simfonia în si minor este perfect finită, astfel că, deşi s-a încercat, s-a ajuns la concluzia că nimic (de valoare comparabilă) nu mai poate fi adăugat acestor două meditaţii schubertiene. Prodigioasa inspiraţie melodică a neîntrecutului autor de lieduri, lirismul de cea mai aleasă esenţă şi autentică vibraţie exteriorizat cu delicateţe şi eleganţă au ridicat chiar din momentul târziei prime audiţii (1865), Simfonia a VIII-a la rangul de capodoperă a simfonismului schubertian, proiectând chiar un con de umbră asupra celorlalte lucrări similare ale autorului.

GIUSEPPE GARBARINOLa Fiesta este o piesă compusă în ritm de conga (dans de origine cubaneză). Prima secţiune pare o descriere a cadrului natural; crâmpeie de melodii se amplifică, alternează şi se repetă, într-un fel de cerc de ecouri, sunete, zgomote: de la ţipătul de orcă (tromboane) la cântul câmpenesc al păsărelelor în trilurile instrumentelor de suflat acute, lamentaţia fagotului, până la tremolo-urile ameninţătoare ale percuţiei. O secţiune centrală aduce o atmosferă intimă, care se deapănă pe ţesătura sonoră blândă a coardelor. Un scurt Adagio introspectiv evocă nostalgia unor îndepărtate orizonturi crepusculare. Abandonarea în această atmosferă dulceagă este temporară; semnale puternice de trompetă intră în scenă. Chipuri burleşti se succed unul după altul ca într-o paradă imaginară: vrăjitori, saltimbanci, clovni. Dansatoare împodobite cu flori întruchipează Fiesta. O mare de măşti se îndreaptă precipitat spre culminaţia finală. Aici toate grupurile instrumentale sunt prezente în prim plan, fiecare cu ritmurile şi temele proprii: un haos! Este metafora zgomotoasă a carnavalului, care apoi se îndepărtează rapid. Se diluează. Dispare.
(Informaţii transmise de dirijorul Giuseppe Carannante).

Sursa: Ioan Turcanu

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concerte simfonice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s