Dr. Caius Obeada- De ce sunt spitalele goale?

Citind articolul scris de dr. Caius Obeada – medic de urgenta in linia intai in USA – m-am intrebat imediat cum e in Romania:

-Oare ce sistem de ventilatie are Spitalul Suceava?

– Oare ce sistem de ventilatie are Spitalul Botosani?

… Sistem de „VENTILATIE POZITIVA”???

……………………………………………………………………………………………………………………………

Dr. Caius Obeada - USA

De ce sunt spitalele goale?

Pentruca sunt multi specialisti de mana a doua care ne tot bombardeaza cu tot felul de teorii si opinii personale, din cand in cand trebuie sa mai facem efortul de a da explicatii la intrebarile „de ce”.

Din cate stim, principala cale de transmitere a noului Covid-19 este prin stropi infectati. Din aceasta cauza este sugerata distanta intre persoane pentru limitarea de a intra in contact cu virusul, masca protejand pe altii si pe tine sa transmiti stropi infectati, luand in considerare ca o mare majoritate care sunt infectati nu au simptome sau le au moderate. Protejarea populatie este mult mai usor de realizat prin aceste masuri de spalare a mainilor, distanta sociala si manusile.

Nu acelasi lucru se poate spune si de spitale. Sistemul de aer conditionat si incalzire foloseste un sistem de ventilatie positiv, cea ce inseamna ca aerul este preluat de pe coridoare, camere, trimis in masina de incalzire sau aer conditionat si imprastiat in toate camerele si coridoarele care sunt conectate la aceasta masina. Pe acest sistem de ventilatie pozitiva, toti stropii infectati sunt trasi in sistemul de ventilatie si retrimisi si impartit pe tot etajul (la camerele sau coridoarele) unde acest sistem este folosit pentru ventilatie.

Pacienti care au boli respiratoarii, incluzand pacienti care sunt intubati in salile de reanimare, aceste camere au un sistem unic de ventilatie negativa. Asta inseamna ca aerul in loc sa fie re-transmis in sistemul de ventilatie, este filtrat si re-transmis un aer curat ne-circulat din incapere. Acest sistem este foarte scump, avand in vedere ca sistemul este creat special pentru o singura camera. Spitalele au un numar limitat de astfel de camere, datorita costurilor enorme si numarului mai limitat de pacienti care au nevoie sa fie izolati intr-un astfel de sistem de ventilatie negativa.

Revenind la intrebarea de ce spitalele sunt goale? Pentruca spitalele nu pot proteja pacienti sa nu fie infectati.

Nu sunt destul camere cu sistem de ventilatie negativa, care sa nu transmita virusul dela o camera la alta. Deja am experimentat aceasta tragedie de infestare in masa in azilele de batrani, unde multi batrani infestati au fost dusi, pe premiza ca aceastia au semnat un contract DNR-DNI (Do Not Resuscitate – Do Not Intubate) Nu resuscitați – Nu intubați, dorind sa moara in pace fara interventii medicale. Ca sa pastreze camerele de reanimare pentru persoane care au vrut sa fie intubate, in statul New York, guvernatorul a dat un ordin in care pacienti infestati de Covid cu formulare care atesta dorinta sa nu fie intubati, sa fie dusi la Azile de Batrani. In azile, sistemul de ventilatie fiind pozitiv, pacienti infectati ajung sa infesteze restul pacientilor si personalului medical. Dupa unele date 30% din cei care au murit in statul NY au fost pacienti din azile de batrani.

Spitalele sunt goale datorita lipsei de un sistem adecvat de protejare a pacientilor care ar fi ajuns in spital din alte cauze, sau operatii selective care ar putea sa fie facute mai tarziu.

Spitalele sunt goale nu din cauza ca exista o conspiratie sau se ascunde ceva, ci din motive practice si legale. Ai putea sa iti imaginezi ca un membru al familiei este infectat in spital de un virus pentruca spitalul nu are sistem de ventilatie adecvata? Deja salile de urgenta a spitalelor vad un numar restrans de pacienti datorita fricii de a contacta Covid la spital. Defapt in ultimile saptamani, cazurile care vin la urgenta sunt de batrani care au refuzat sa vina la spital, preferand sa moara acasa in patul lor decat la spital infestati de Covid. Frica este reala si de inteles.

Sper ca acest mic articol sa ajute pe unii care pot intelege realitatea lucrurilor din prisma unui scriitor care lucreaza pe prima linie, cu toate ca si nevasta si fata sunt asietente medicale, iar fata mai mica lucreaza in ER si in departamentul dedicat pentru pacienti de Covid.

Fiti mai buni si sustineti pe brate de rugaciune cei care se sacrifica pentru voi.

ps. toate greselile gramaticale imi apartin, copyright applied

 

SURSA: Dr. Caius Obeada – faceboock – articol preluat integral cu permisiunea autorului

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s