„Cantarile Slavei Domnului – Corale Crestine” – de Simion Buzduga

In anii tineretii mele, cartile cu cantari corale tiparite erau foarte rare. Nu cantam de pe carti tiparite ci caiete scrise de mana, text si partitura. Pentruca era mult de munca, erau caiete scrise doar cu una din cele 4 voci corale… Asa era atunci, circulau partituri de cantari mai mult… Apoi a aparul xerox-ul si am putut xeroxa partituri… A fost mai usor pentru toti..

Mi-a intrat in mana o partitura de cor barbatesc care mi-a placut, „Nu lasa sa treaca clipele de har”, text si muzica Simion Buzduga. Am lucrat-o si ne-a placut la toti. Nu stiam nimic despre autor. Internetul inca nu era aparut la noi…

Peste ceva timp, am mai introdus in repertoriul corului barbatesc inca doua cantari la care nu-mi amintesc cine mi-a dat partiturile: „Auzi cum suna glasul chemarii lui Isus” si „Ce duios Isus te cheama”. Amandoua erau scrise de Simion Buzduga… Mi-a placut textul si muzica lor… Le-am invatat, le-am cantat in multe slujiri… Toate 3 partiturile mi-au creat o imagine despre autor, despre stilul sau de a scrie muzica… Erau imbibate ca stil de muzica de scoala rusa…

Dupa multi ani am avut ocazia sa-l cunosc si sa schimbam cateva cuvinte la o slujba de priveghere la Radauti in care slujisem cu un cor.

Pe 21 noiembrie 2020 am primit cadou de la fratele Simion Buzduga o carte „Cantarile Slavei Domnului – Corale Crestine„.

Este prima lucrare de acest tip scrisa de cineva din mediul evanghelic din zona Bucovinei… COMPOZITII CORALE PROPRII adunate intr-o singura carte…

Am inceput sa rasfoiesc cartea…

Imediat am realizat ca am de-a face cu un compozitor prolific care a scris 306 cantari in cartea aceasta si eu stiam doar 3 cantari din ele… Am fost surprins sa constat ca partiturile din carte sunt putin diferite ca text si note muzicale fata de partiturile care le lucrasem cu corul barbatesc…

M-am apucat sa fac „sapaturi” pe internet si pe la prieteni dirijori din zona. Am dorit sa aflu cat de cunoscute si cantate sunt cantarile sale de biserica, de coruri… A fost o experienta interesanta pentru mine toate aceste discutii…

Ascultand opiniile personale, incepeam sa-mi conturez in minte un portret al compozitorului Simion Buzduga… Un om binecuvantat de Domnul cu dar muzical, care a muncit sa se autodepaseasca in muzica. La inceput, a fost ajutat sa-si armonizeze cantarile, apoi cu trecerea timpului a facut-o singur. Pe masura ce stia mai multe despre cantare si armonizare, pe masura ce studia teologie, isi refacea compozitiile mai vechi… Afland asta, am inteles de ce partiturile celor 3 cantari lucrate de mine cu corul barbatesc, aveau diferente ca text si armonie de cele gasite in cartea sa….

A fost interesant sa gasesc in cartea sa 11 cantari cu scriitura dubla: cor mixt si barbatesc. Are de asemeni 19 cantari cu scriitura doar a liniei melodice a cantarii, oferind posibilitate de armonizari oricui se apropie de ele, cele mai multe se preteaza pentru cor de copii.

Am gasit la cantari si cateva nume care aveau legatura cu textul sau muzica: Mihai Piu, Dionisie Giuchici, Nicu Wagner, Iacob Petrascu, A Lazaroaie.

Vei gasi in carte 287 cantari scrise la 4 voci: 223 cantari pentru cor mixt… si 64 cantari pentru cor barbatesc… !

Unele cantari au nevoie de multa energie si perseverenta pentru a fi invatate de toate vocile unui cor…

Am intalnit in unele cantari, versuri care vor trebui explicate si detaliate in primul rand celor care le canta pentru o intelegere corecta a ceea ce a dorit compozitorul sa transmita ( ex. cantarea 228, strofa 5 – „Din leagan iesise copilul, prin el, Domnu-a scos din priboi, din jugul robiei poporul” )

Am gasit versuri si expresii foarte frumoase… (ex. cantarea 19, vers 1- „In fiecare zi deschidem a laudelor porti de cant”)

CANTAREA se poarta pe sine…

Nu stii pe unde va zbura sau cat va zbura, nu stii cine o va canta, nu stii cum o vor canta… Unii o vor modifica…

Din experienta muzicala personala stiu ca scriitura unei cantari hotaraste cat de mult si cat de departe va ajunge ea. Aceeasi partitura am lucrat-o la coruri diferite si a lasat impresii diferite: la un cor a fost o placere sa o munceasca, sa o cante, la alt cor a mers greu si nu a placut… Suntem diferiti…

DOMNUL stie viitorul acestei carti, viitorul acestor cantari…

DOMNUL SA BINECUVANTEZE aceste cantari in mintea si inima celor ce le vor canta si asculta!

DOMNUL sa te binecuvanteze, frate Simion Buzduga!

==================

In localitatea Vicovu de Sus – Suceava, la finalul primului razboi mondial, apar primii credinciosi penticostali. La inceput adunarile se tineau in casele credinciosilor, abia in anul 1956 au cumparat casa evreului Maidanic de la Comunitatea Evreiască și, pentru că în vremea aceea biserica nu era persoană juridică, a fost înscrisă la Primărie pe fratele Vasile Schipor. Lucrarea a prosperat si a devenit inainte de revolutia din 1989 una din cele mai mari biserici penticostale de sat din Europa.

In familia lui Aspazia si Vasile Buzduga, Domnul i-a binecuvantat cu 9 copii. Simion, al 7-lea dintre copil se naste pe 29 aprilie 1961. Familia lor frecventa biserica penticostala care avea unul din cele mai mari coruri mixte din tara. Accentul era pus pe muzica unison cu biserica si acapella pentru orice forma de cor din biserica. Simion este atras de muzica si incepe sa scrie cantari de la varsta de 12 ani. Primii 18 ani de viata ii traieste in Vicovu de Sus.

Apoi se muta in Radauti. In anul 1989 se casatoreste cu Lidia Lucescu din satul Satu Mare – Suceava. Domnul i-a binecuvantat cu 3 copii: Luiza, Lucian si Cristian.

Traieste si locuieste in Radauti, fiind membru in Biserica Penticostala Maranata.

===========

P.S. – Cei care doriti cartea, o puteti obtine sunand la 0741-131160

Acest articol a fost publicat în Muzica - carti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s