Gabi Lunca – o VOCE si un LIDER – a plecat ACASA…

gabi-lunga-foto-tvr-800x533

Pe sora GABI LUNCA si fratele ION ONORIU i-am ascultat live prima data  in anul 1992 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Botosani. O sala arhiplina cu romani si tigani. Am fost impresionat si inaltat prin cantarile lor… Cand au terminat de cantat si a inceput predica, tiganii din sala care venisera numai pentru muzica lor au inceput sa faca galagie si sa deranjeze, nefiind obisnuiti cu limbajul si comportamentul religios. Sora Gabi s-a aplecat la urechea fratelui Ion si i-a soptit cateva cuvinte…. Ion Onoriu s-a ridicat brusc de pe scaun, a rugat pe predicator sa-i permita sa se adreseze audientei:

– Pentru voi romanilor, imi cer scuze, voi adresa in limba tiganeasca cateva cuvinte fratilor mei tigani….

Apoi, cu o voce rastita, accentuata, grava, le-a vorbit timp de 2 minute… Nu stiu ce le-a spus in limba tiganeasca dar am vazut efectele… Timp de 50 de minute cat a durat predica, NICI UN TIGAN NU A MAI FACUT MISCARE SAU ZGOMOT IN SALA…!!! Linste deplina! Dupa predica  a fost din nou cantari cu Gabi si Ion si tiganii au vibrat cu ea…

AM PRICEPUT IMEDIAT CA ASCULTAM 2 LIDERI RESPECTATI IN LUMEA TIGANEASCA!

Au trecut ceva ani si am facut cunostinta cu sora Gabi Lunca la fundatia Hand of Help Botosani. Era venita cu formatia ei sa slujeasca in Biserica Mesia. Era vaduva deja… Am avut o conversatie scurta la un mic dejun. M-a impresionat simplitatea ei, manierele placute, caracterul ei prietenos si sufletist… Trecuse serios prin scoala vietii… Se pricepea foarte bine „sa-i citeasca” pe oameni…

Admiram modul ei profesionist de a canta in stilul ei… Cantaretii „se mulau” pe modul ei de a interpreta cantarile… Ea conducea totul in timpul cantarii…. Avea un simt deosebit al cantecului… Daca nu intelegeai limba romana, limbajul trupului, al ochilor, al mainilor ei,  te-ar fi ajutat sa intelegi ce canta…

E bine de stiut ca in mentalitatea tiganilor, doar barbatul trebuie sa faca muzica, femeia trebuie sa aiba grija de casa si copii. Daca nevasta face muzica, inseamna ca barbatul nu-i bun de nimic… Nu era cazul la ei: Ion Onoriu era un maestru al acordeonului iar Gabi Lunca avea o voce si un simt muzical deosebit… !!!

A facut pocainta cand i-a murit primul copil si s-a tinut cu amandoua mainile de credinta in Domnul Isus! A fost o femeie serioasa in credinta crestina. Si-a marturisit cu convingere crezul crestin, indiferent ca era pe scena, in televiune sau pe strada… Din 1992 a refuzat constant sa mai cante cantecele lautaresti care au consacrat-o ca si cantareata. Am admirat asta la dumneaei…

In anul 2007 m-a  impresionat faptul ca la congresul national al tiganilor  au ales-o ca presedinta a lor cu un procent de 100 %! M-a impresionat limbajul simplu cu care le-a vorbit, fara promisiuni, minciuni…

A fost autentica in stilul ei de a face muzica si a tras de ea si de cei din jurul ei pentru performanta!

Domnul sa va mangaie si sa va binecuvanteze pe toti cei din familia sorei GABI LUNCA…  

–––––––––––-

Am luat cateva informatii de pe wikipedia, de AICI: 

Gabi Luncă  – nume real: Elena Gabriela Onoriu- , a fost o cântăreață de muzică populară și lăutărească din România. 

S-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, într-o familie cu șase copii. Când avea doar trei ani și jumătate, mama ei a murit. A fost crescută de o mamă vitregă care se purta foarte urât cu ea. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.

Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești. Încă de atunci, artista și-a definit foarte clar genul muzical: muzica orășenească lăutărească. Doi ani mai târziu primește o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistență a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.”

În perioada 19551957 are și câteva colaborări și cu Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez (fiul „diseur”-ului și tangoistului interbelic Titi Botez).

În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959 este invitată de Ionel Budișteanu să înregistreze primele trei piese la Electrecord: Am un pom în bătătură și M-am jurat că nu mai beau.

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 19601965, apărute pe câteva ebonite și două discuri mici, colaborând cu importanți șefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964 se căsătorește cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. În perioada 19651972 continuă să înregistreze un EP și un LP cu frații Gore (în 1965, respectiv 1967) și două LP-uri cu orchestra condusă de violonistul Constantin Mirea, colaborând în această perioadă cu instrumentiști de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.

Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983).

În 1982, Gabi Luncă a fost invitată de președintele României, Nicolae Ceaușescu, să cânte pentru membrii guvernului aflați în vacanță la Comorova.[2]

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris și Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din București, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.

A fost invitată la Palatul Cotroceni de Președintele României, Ion Iliescu, în anul 1991. A fost invitată la Palatul Cotroceni de Președintele României, Traian Băsescu, în anul 2008.

La Palatul Parlamentului, pe 2 septembrie 2007 a fost votată Președinta Camerei Naționale a Reprezentanților Rromilor.

La alegerile europene din 23 noiembrie 2007, Elena-Gabriela Onoriu a deschis lista Partidei Romilor Pro-Europa.[3]

A fost membru fondator al partidului politic Uniunea Națională Creștină a Romilor din România. 

A plecat la cele vesnice, vineri 2 aprilie 2021. 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Plecat ACASA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Gabi Lunca – o VOCE si un LIDER – a plecat ACASA…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s