Scrisoare pentru tatal meu…

Draga TATA,

TATA - Moisuc Ioan

Azi, vineri 1 aprilie 2022,  se implinesc 95 de ani din ziua cand te-ai nascut tu! Stii, eu am 52 de ani acum…

De fapt, viata ta in trup pe pamant s-a terminat in anul 2004 si a fost de 76 de ani, atat a scris DOMNUL pentru tine! Stiu ca te odihnesti impreuna cu mama si fratele meu Ghita si stiu ca sunteti iubiti de Domnul pentruca si voi L-ati iubit mult pe DOMNUL! Intr-o zi voi veni si eu la voi si vom fi din nou impreuna, vesnic! Stiu din Biblie, de la judecatorul Samuel si de la DOMNUL ISUS cand povesteste despre acel om bogat si saracul Lazar, ca din locul unde este sufletul vostru acum,  vedeti ce facem noi pe pamant!  Desi voi va odihniti in alta dimensiune, despre care noi nu stim inca cum este, noi doar ne inchipuim….

Azi, de ziua ta, vreau sa scriu cateva lucruri despre viata ta pe care ai dus-o pe pamant in cei 76 de ani traiti sub soare, in anii in care cu sudoarea fruntii ti-ai dus traiul. Fac asta pentru mine ca sa nu uit si o fac si pentru urmasii tai care nu te-au cunoscut!

( Desi am lacrimi in ochi cand scriu aceste randuri, – sunt intreg la minte – am si un zambet pe fata cand ma gandesc ce vor fi in stare sa gandeasca unii despre mine cand vor citi aceste randuri! Da, au si ei dreptul sa gandeasca ce vor… )

Ieri, ma uitam in Biblie la modul in care DUMNEZEU a ales pe patriarhul IACOV sa-l transforme in ISRAEL si casa lui sa devina POPORUL ISRAEL. Iacov, desi si-a dorit-o de sotie doar pe Rahela pentru care a muncit 14 ani din viata, a avut in final 4 sotii cu care a avut 12 baieti si o fata:

 1. IACOV & RAHELA                           – Iosif si Beniamin;
 2. IACOV & LEA                                    – Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Zabulon si Dina.
 3. IACOV & Bilha (roaba lui Rahela)    – Dan, Neftali
 4. IACOV & Zilpa (roaba lui Lea)        – Gad si Aser

Nu stiu cum a fost viata copiilor lui Iacov – 4 casnicii si 4 tipuri de copii – dar nu cred ca a fost simplu pentru el desi toti copiii i-au spus … tata!

Draga TATA, am fost foarte surprins sa aflu ca si tu ti-ai trait viata intre 4 tipuri de frati !!! Da, 4 !!! 

Imi pare rau ca doar anul trecut, facand sapaturi in arborele genealogic, am descoperit informatii despre care  mi-as dori sa te intreb mai multe lucruri dar nu mai am cum. Din rude, doar tanti Aspazia Erdic stia ceva de al 4-lea rand de frati – ea mi-a spus informatia si eu am sapat sa aflu mai multe.  Am sa scriu cateva lucruri despre cele 4 casnicii din care ati rezultat cele 4 tipuri de frati care ati fost voi:

 1. HUTANU Petrache & …..??…… Pintilie – au avut 2 copii: Frasina si Ion.  Nu am aflat inca prenumele d-nei Pintilie dar stiu ca a murit de boala. Bunica mea Ioana, prin casatoria cu Petrache a devenit pentru ei, MAMA VITREGA.
 2. HUTANU Petrache & Ioana Moisuc (mama ta si bunica mea) – au avut 2 baieti: Gheorghe si Vasile.  Am aflat cu intristare ca Petrache a murit pe front in al 2-lea razboi mondial…  Bunica Ioana a devenit mama si tata pentru 4 copii: „2 ai lui” si „2 ai nostri”. Ce triste zile a vut bunica sa fie vaduva tanara si sa aiba in grija 4 COPII pe timp de razboi…. CE TRIST!….
 3. MOISUC G. Vasile  & …….??……..  (nu am aflat inca numele primei sotiii) – au avut un fiu: Dumitru (in sat i se spunea Todirenaru). Sotia a decedat de boala… si bunicul a ramas un vaduv tanar…
 4. MOISUC Vasile & Ioana Moisuc (!!!)  –  au avut impreuna 7 copii: Toader, Neculai, Elena, Ioan, Aspazia, si 2 gemeni = Ecaterina si inca o fetita care decedeaza la nastere si careia nu i s-a mai pus prenumele. Am ramas perplex cand am descoperit ca bunicii mei au avut acelasi nume de familie – MOISUC- si aceeasi data de nastere – 1 ianuarie 1893 !!! 

Acum am sa scriu doar cele 4 feluri de frati care ati fost:

 1. FRASINA 
 2. ION
 1. GHEORGHE
 2. VASILE
 1. DUMITRU
 1. TOADER –       n 21.11.1921 –    d  24.05.2000       –  78 ani
 2. NECULAI –       n  2.12.1922 –    d    5.02.2013        – 90 ani
 3. ELENA –            n 10.05.1925 –   d.    9.01.2015       – 89 ani   
 4. IOAN –                 n 1.04.1927 –     d   21.01.2004      – 76 ani    – TATAL MEU 
 5. ASPAZIA            n. 6.06.1932  –  d.  31.03.2011         – 78 ani
 6. ECATERINA – n.  23.04.1935   d.  3.03.2017            – 81 ani                       – gemeni
 7. FARA NUME – n. 23.04.1935    d.  23.04.1935      decedata la nastere      – gemeni

TOTAL – 12 copii

Cand analizez tabloul acesta de familie, imi vin in minte muuulte intrebari… N-am cunoscut pe Frasina si Ion. Pe ceilalti i-am cunoscut cate putin…

Tata, mi-ar place sa te am acum langa mine si sa-mi povestesti tot ce stii despre fiecare din ei, cu bune si rele, ca sa-mi fac o imagine a familiei tale.

Cand parintii tai au respectat traditia din sat ( sat VICTORIA, comuna Hlipiceni, judet Botosani) si ti-au dat loc de casa in gradina lor in calitate de cel mai mic dintre baieti, stiu cat disconfort ti-a adus aceasta povara. Stiu ca nu tu ai ales asta, doar ai purtat POVARA!

Imi amintesc ca mi-ai repetat de multe ori ca ai fost un om cu 2 vieti: inainte de a-l cunoaste pe DOMNUL, si dupa ce ai cunoscut pe DOMNUL! BIBLIA ti-a luminat calea sa devii ALT OM, ALT SOT, ALT PARINTE! Stiu ca ai luptat din greu sa te schimbi…

Am muuuulte lectii invatate de la tine! Ai fost MODELUL MEU in viata mea. TU SI MAMA! 

Am invatat de la tine si de la mama, SA FIU SERIOS IN RELATIA CU DOMNUL! 

Pastrez perfect in mintea mea, lumina aprinsa la ora 2:30 noaptea, cand te trezeai sa pleci la serviciu. Te vad si acum la acea ora din noapte citind din Biblie, apoi te plecai pe genunchi si te rugai! Apoi te mai uitai o data la noi, stingeai lumina si plecai la lucru. Mergeai pe jos vreo 4 km din satul nostru, Victoria-Hlipiceni, pana la gara Todireni, pe cararea neasfaltata ca sa aduci paine pe masa pentru noi! Calatoreai apoi aproape 2 ore cu trenul dus si 2 ore intors. Munceai o zi intreaga, la Larga Jijia – Iasi, si ajungeai din nou acasa in jur de ora 19.  Iti ieseam inainte pe camp sa te ajut, sa-ti duc eu geanta si stiam ca de fiecare data aveai ceva dulce pentru mine! Cand am crescut, te-am rasfatat si eu cu multe dulciuri in anii batranetii tale!  Nu inteleg cum ai rezistat atatia ani sa faci atat efort si sa te odihnesti atat de putin… MAMA a fost la fel…

Cate lucruri povesteam cand taiam cu tine lemne de foc pentru casa noastra si pentru biserica, tragand la bestie (joagar)!

Casa parinteasca a fost pentru mine un camin cald, plin de dragoste, pace, intelegere si voie-buna! O casa primitoare de oaspeti!

Tu si mama ati avut multe furtuni de infruntat in viata! Unele le stiu si eu…

Stiu ca nu v-a fost usor cu cei 5 copii ai vostri, Ioan, Gheorghe, Stefan, Elena si Petrica…  

Nu stiu cum ati facut, EU NU M-AM CULCAT NICIODATA FLAMAND! Tin minte mancarurile gustoase si pe saturate facute de mama! Tu aduceai banii, mama facea restul! 

Cu mintea de acum, pretuiesc tot mai mult ce ati facut voi ca parinti pentru mine, pentru noi!

Indiferent cum era ziua, seara cand mergeam la culcare, dupa rugaciunea individuala, de obicei urma o cantare cu care incheiam ziua:

Eu mă culc, sunt obosit
Însă Tu, Isus iubit
Vino-nchide ochii mei,
Cum faci la copiii Tăi.

Iartă-mi tot ce Ti-am greşit,
Ca să dorm mai liniştit,
Fapta, vorba, orice gând,
Ca să fiu curat şi sfânt.

Vie îngeraşul meu,
Isuse, din cerul Tău
Să mă apere mereu
Ca să nu păţesc vreun rău.

Binecuvântează Tu
Pe părinţii mei acum,
Fraţi, surori şi pe copii,
Tu mereu cu noi, mereu să fii!

Viata ta o pot imparti in 3 perioade ca timp: necasatorit 22 de  ani, casatorit  34 de ani , vaduv 20 de ani…

Cand vorbeam din Biblie, eram impresionat cat de adanc si practic intelegeai muuulte texte din Biblie!

Cand cantam, ma impresionai cu vocea ta, o voce de tenor capabil sa tina bine vocea sa, o voce calda!

Te stiu cat de trist ai fost cand mama a plecat dintre noi… Ce trist a fost… Era 9 martie 1984… Mama avea doar 52 de ani… –

Apoi, am putut sa te observ in timp scurt dorinta ta de a face mancare buna, de a spala hainele sa fie curate, de a deretica prin casa – lucruri pe care pana atunci nu le faceai… De fapt, in satul nostru, femeile tineau casa, barbatii ingrijeau de tot ce insemna curtea casei.

Te-ai bucurat pentru mine mine si familia! Am fost deseori binecuvantati de tine! Eram prezenti in rugaciunile tale! La nunta noastra, ai fost in dublu rol: tata si mama!

Tata - nunta noastra

Le-ai iubit pe fetele noastre, Maria, Naomi si Emanuela! Le-ai tinut in brate, le-ai binecuvantat…

Bunicu Ioan Moisuc & copiii nostri

In anii batranetii tale, m-ai impresionat! Te-am surprins fiind singura persoana de la slujba de seara a bisericii din cursul saptamanii si desi erai doar tu cu Domnul, ai facut totul ca si cum biserica era plina. Prima impresie a mea era ca ceva nu era in regula cu tine, DAR am priceput ca SLUJBA TREBUIE FACUTA SI CANDELA DIN TEMPLU TREBUIE SA RAMANA APRINSA!

Atatea amintiri am cu tine…

STIAM CA TE RUGAI PENTRU MINE SI FAMILIA MEA IN FIECARE ZI!

Stiam ca ne iubesti pe toti cei 5 copii ai tai! Stiam ca iti iubesti nepotii! De atatea ori te-am auzit rugandu-te pentru binecuvantarea lor!

Plecarea ta dintre noi, miercuri 21 ianuarie 2004 la ora 7:20 dimineata, a fost o zi trista de tot pentru mine… Stiam ca suferinta ta pe acest pamanat se terminase…

In mintea si inima mea, – tu, mama, Ghita, bunicii, unchii si matusele mele – continuati sa fiti vii, sa traiti in amintirile mele!

DUMNEZEU sa continue sa va iubeasca pe voi acolo, sa va odihneasca in odihna Sa!

BINECUVANTATA FIE AMINTIREA TA, TATA!  

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Scrisoare pentru tatal meu…

 1. TITI BODALE zice:

  Foarte frumoasa amintire !,nu doar frumoasă dar şi relevantă şi cred ca de neuitat!Erau alte vremuri altă generație cu frica de Dumnezeu cu priorități diferite şi cu vremuri mult diferite de cele de astăzi!Foarte frumos comentariu,foarte emoționant si demn de apreciat foarte mult!Fiecare din noi are bucățele lui cu amintiri deosebit de frumoase care fiecare din noi şi’ar dorii să le retrăiasca mãcar un pic din nou dar viața n-are roatã de rezervã şi este ireversibilă!E foarte grea.despărțitea de cineva care ți-a fost tare drag si care l-ai iubit mult!Nu se uitã e imposibil de uitat pentru cã aceste persoane dragi au lãsat în sufletul nostru amprente foarte adânci de neuitat care deseuri revin in mintea noastra.dornicã de ai revedea din nou si cu dorința după acea zi când nu va fi nevoie sã mai fie despãrțire niciodatã.Credem lucru acesta pentru cã Domnul Isus l-a făcut posibil pentru copii lui şi cred cã a mai rãmas foarte puțin pânã la marea reîntâlnire cu cei dragi care-s acum sunt împreunã cu Domnul Isus!Aceasta-i singura noastrã mângâiere şi sperantã!Îmi place cã-ți cinstesti pãrinții chiar si când ei sunt plecați la.Domnul!Sunt total în asentimentul tãu pentrucã amândoi am trãit într-o altã generație cu o educație mult mai aleasã şi diferitã de cea de acum!Ai un talent extraordinar de special de a aprecia oamenii vrednici de apreciere si de cinste!Dumnezeu sã te binecuvinteze pe tine şi întreaga ta familie!Cu prețuire Titi Bodale!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s