-„Ce parere aveti de cutare stil de cantare?”
-„Ce parere aveti de cutare compozitor, despre cutare piesa?”
-„Ce parere aveti de stilul de muzica al cutarei biserici?”
-„Ce parere aveti despre grupurile de lauda si inchinare?”
Acestea sunt cateva din intrebarile care mi-au fost puse de-a lungul anilor. De fiecare data am fost atent la cine pune intrebarea si care e partea ascunsa care nu se vede in intrebare…
„SA NU CANTATI cutare stil de cantare. SA NU CANTATI cutare compozitor sau cutare biserica. SA NU ASCULTATI cutare sau cutare muzica.” – asa suna unele comunicate ale unor lideri pentru oamenii din subordinea lor. Nu vreau sa discut aici despre competenta sau incompetenta lor desi pot sa argumentez competenta sau incompetenta lor.
Am vazut si ascultat MULTE IRONII facute de unii „mai priceputi in ale muzicii” fata de altii „mai putin priceputi in ale muzicii”.
Am apreciat si am cantat muzica scrisa pentru cor mixt de un compozitor roman foarte bun si cu scriituri diverse ca stil. Apoi, a avut o cadere ca om desi era crestin practicant. Am fost atat de intristat si afectat de caderea sa incat am decis sa nu mai cant nimic din ce a scris el, cu nici un cor. A fost o decizie personala.
Mai tarziu, mia-am dat seama ca AM LUAT O DECIZIE GRESITA cand n-am mai cantat cantarile sale.
CUM mi-am dat seama de greseala mea? Simplu! In timp ce cantam cu unul dintre coruri Psalmul 51 scris de imparatul David. E un psalm in care David recunoste si regreta faptul ca a pacatuit impotriva Domnului si impotriva semenilor sai, d-na Bat-Seba si viteazul sau sot Urie Hetitul! Desi e rege, David isi permite sa devina un adulter si criminal… DOMNUL va pedepsi aspru derapajul sau.. In Psalmul 51, il vad pe David ca face pocainta. De asta-l apreciez atat de mult pe regele David!
Asa am ajuns sa inteleg ca trebuie sa fiu corect in aprecieri. Compozitorul roman si-a recunoscut si el greseala si a facut pocainta! Deci, am reluat in repertoriul corului cantarile acelui compozitor roman.
La intrebarile de la inceputul postarii, raspunsul meu a fost cam asa:
„Sa presupunem ca intr-o zi, Dumnezeu m-ar chema in fata Sa in timp ce sta pe tronul Sau si mi-ar spune:
-Petrica Moisuc, iti voi pune sa asculti fiecare stil de muzica pe care oamenii il canta, indiferent de rasa, culoarea pielii sau perioada istorica. Tu, le asculti cu atentie si va trebui sa faci o alegere pentru MINE. Doar cele pe care le alegi tu, EU voi considera ca sunt bune! Celelalte, vor fi rele.
In timp ce ascult o gramada de stiluri de muzica din diverse epoci ale istoriei, despre care eu n-am habar si nu le-am auzit vreodata, incep sa realizez CAT DE MARE E DUMNEZEU si cat de mic si nestiutor sunt eu… I-as raspunde 100% cam asa:
-DUMNEZEUL MEU – eu nu stiu, nu ma pricep, nu pot face munca asta IN LOCUL TAU! Nu stiu sa spun care din ele sunt bune sau rele. TU LE STII PE TOATE! De fapt, inteleg ca TU, DOAMNE, ai dat omului si acea calitate numita „CREATIVITATE” ca el sa gandesca si sa faca lucruri noi. Daca TIE iti place ce face el, cine sunt eu ca mie sa nu-mi placa?
Probabil asa s-ar incheia acest dialog imaginar al meu… DIN FERICIRE, nu s-a intamplat niciodata asta si n-o sa se intample vreodata. SUNT SIGUR!”
Cand s-au impartit „sunetele muzicale” la pasari, nu au fost chemate sa bifeze ce sunete sa scoata. Fiecare pasare si-a primit sunetele ei. DUMNEZEU A HOTARAT CARE SI CUI!
Cand s-au impartit „sunetele muzicale” la toate vietuitoarele, DUMNEZEU A HOTARAT CARE SI CUI!
Cand s-au impartit „sunetele muzicale” la om, DUMNEZEU A HOTARAT CARE SI CUI! De asta avem limite vocale diferite, de asta avem timbre vocale diferite, de asta vocea noastra este unica!
Lumea muzicii ar trebui sa fie una frumoasa, distinsa, apreciativa. Cred ca asta a dorit DUMNEZEU cand a inventat muzica si a dat-o omului. Totusi, e o lume vanitoasa, plina de adversitati si rautati fie ca vorbim la nivel de profesionisti sau diletanti. Din pacate, e valabil si la multi din „lumea muzicala crestina”…
Mi-am insusit sfatul apostolului Pavel adresat celor din Thesalonic cand scrie in 1 Tesaloniceni 5:21 – „Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău.”
E adevarat ca putem sa ne ajutam unii pe altii in intelegerea muzicii dar sa nu ne depasim competentele, sa fim intelepti si prudenti in alegerile noastre, in sfaturile pe care le dam altora.
Invatati sa fiti independenti in a alege muzici, compozitori, stiluri muzicale care va plac!
CAUTATI MUZICI DE CALITATE!
SA NE BUCURAM DE DARUL MUZICII – DARUL LUI DUMNEZEU PENTRU OAMENI!
Anonim,
Da, e adevarat ca anturajul poate sa dicteze muzica ce o ascultam.
Cred ca trebuie sa exploram si alte zone din muzica avand in minte sfatul „cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun. Feriti-va de tot ce vi se pare rau”.
ApreciazăApreciază
Interesant dialogul imaginar. Găsesc folositoare astfel de incursiuni creative.
Pe de altă parte anturajul căruia dorim să-i aparținem dictează și ce fel de muzică vom asculta.
ApreciazăApreciază