Kopi Luwak – o cafea alfel…

Noaptea, pe unele plantatii de cafea din Indonesia, catarat prin arborii de cafea, un animal mananca boabe de cafea. Nu le mananca la rand ci le alege. Cum si pe ce criterii? Nu stiu! Dumnezeu a pus in creierul lui informatia cum sa aleaga acea cafea. Mai manaca banane, papaya si alte fructe. Animalutul se numeste Luwak (Asian palm civet (Paradoxurus hermaphroditus)!

BALI - Kopi Luwak - animalut2

Toata ziua, sta tolanit si doarme. In acest timp, in stomacul si intestinele sale, boabele de cafea trec printr-un proces de fermentatie care le modifica culoarea si gustul. Boabele sunt ulterior recoltate din excrementele lor, apoi sunt spalate, uscate, apoi decojite. Dupa decojire se prajesc, apoi se macina manual. Produsul obtinut, devine cea mai scumpa cafea din lume! In functie de locul unde o bei, o ceasca de cafea are pretul ei! Un kg de cafea boabe se vinde cu pret intre 300 si 800 USD in lume!

Pentru unii, asta starneste curiozitate, la altii starneste repulsie. Noua ne-a starnit curiozitate!

BALI - Kopi Luwak - animalut16

Mi-am dorit sa pot bea si eu o astfel de cafea! Sunt foarte rare locurile unde poti bea asa ceva.

Un prieten din Italia (care mi-a cerut sa fiu discret cu numele sau) care m-a auzit vorbind de cafeaua asta, mi-a facut cadou o ceasca de cafea Kopi Luwak! Cum? Mi-a dat euro sa-mi cumpar o cafea dintr-un anume bar din Italia unde se servea acea cafea. Au trecut multi ani de zile si eu nu am ajuns in acel oras sa-mi beau cafeaua!

DOMNUL m-a surprins total!!!

Anul acesta am baut prima ceasca de  KOPI LUWAK! Nu in Italia ci la ea acasa, in Bali, Indonesia! Si nu oricum, ci intre 5 exemplare superbe de Luwak si 2 lilieci! Si nu singur ci impreuna cu o parte a familiei mele!

In Bali se cultiva 2 tipuri de cafea:

  1. ARABICA – are aroma si gust mai putin intens,
  2. ROBUSTA – are aroma intensa, cofeina dublu, un gust amar, bobul este mai mic

De la proprietarul lor  am aflat ca animalele sunt agresive si te pot rani daca nu esti prudent in relatia cu ele. Nu iti permit sa le atingi, sa te apropii de ele. El le-a dresat in timp sa fie mai blande si sa accepte atingerea unui strain. Fiecare luwak avea un nume: Johnny Deep, Jack Nicholson, Morgan Freeman, … la 2 nu le-am retinut numele…, iar cei 2 liliecii se numesc Lolek si Bolek!

bali - Lilieci

Cafeau asta a devenit foarte celebra dupa ce actorii Jack Nicholson si Morgan Freeman în filmul „The Bucketlist” o pun pe lista lor de dorinte, una din dorintele, o discuta si o savureaza in film!

Cand insa mi-a pus un LUWAK dupa gat fara sa ma avertizeze, m-am blocat total! Am ales sa fiu linistit desi inima o luase razna…

Cafeaua a fost foarte buna!

Draga Prietene, MULTUMESC pentru cafea! Chiar daca a durat multi ani, cadoul tau a fost consumat, in sfarsit!

BINECUVANTAT FIE DOMNUL CA A CREAT MULTE SI DIVERSE LUCRURI INTERESANTE PENTRU NOI!

Acest articol a fost publicat în Turism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s