M-am nascut intr-o familie in care invatatura iudeo-crestina a fost mereu norma de baza. Mi-am insusit Biblia prin citire, credinta prin ascultare de Biblie pe care o consider Cuvantul lui Dumnezeu pentru noi oamenii. SUNT UN CRESTIN PRACTICANT IN CREZ SI FAPTA!
Voi povesti prin „OCHI DE TURIST” ce am vazut cu ochii mei, ce si cat am observat din ce am vazut pe alte meleaguri, in alte culturi. Povestesc si atat. Doar INFORMATIE.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
DOMNUL mi-a facut multe surprize in viata prin familie, semeni, locuri, situatii, fapte! Anul acesta am pasit pentru prima data in viata, pe continentul Asia.
Insula Bali din Indonesia, este un loc foarte frumos! Are aproximativ 145 km lungime si vreo 80 km latime si traiesc pe ea vreo 4,2 milioane locuitori. Fiecare zi din an are acelasi ritm: soarele rasare la ora 6:00 si apune la ora 18:00. ZIUA ESTE EGALA CU NOAPTEA MEREU!
Primele lectii despre hinduism mi le-am insusit citind Istoria Religiilor a lui Mircea Eliade, apoi din cartile lui Ravi Zacharias. Le-am citit atent si am incercat sa cunosc religia asta noua pentru mine. Hinduismul este o religie care are o multime de zei si zeite. Originea ei este in India si dupa numarul de practicanti este a 3-a din lume, dupa crestinism si islam.
Indonesia este o tara musulmana, in care crestinii si biserica sunt in suferinta. In tara asta musulmana, hindusii s-au adunat toti, cu multa vreme in urma, pe insula Bali. Peste 80% din populatia insulei este de religie hindusa, restul sunt musulmani si crestini. In Bali, toti sunt educati sa respecte religia semenului sau.
Fiecare familie mai instarita are acasa propriul templu hindus, propriile altare si recunosti cine e mai instarit dupa marimea si fastul cu care sunt facute templele familiei! Au si temple comunitare la care merg toti. Am vizitat si noi cateva.
Am plecat impreuna sa vizitam templul – Pura Tirtha Empul Bali.
In partea stanga a templului, pe dealul din jur, se gaseste Palatul Guvernului din Bali, construit in 1954 pentru primul presedinte al Indonesiei, dl Soekarno. Aici se tin vestitele reuniuni G20 ale celor mai puternice natiuni. Din G20 fac parte: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeană. Anul acesta, 2022, gazda reuniunii a fost Indonesia.
Locul este superb si de sus se vede perfect templul din vale, despre care voi incerca sa scriu cateva impresii.
TEMPUL TIRTHA EMPUL BALI, este unul din cele mai mari si aglomerate temple hinduse din Indonesia. Este fondat in anul 926 d.Hr. Numele templului, in limba balineza inseamna „izvor de apa sfintita” si este dedicat lui Vishnu – zeul hindus al apei.
Dupa ce platesti la intrare taxa de vizitare in moneda lor, rupii, la ghiseul urmator primesti un SARONG pe care trebuie sa-l iei pe tine, OBLIGATORIU! E o panza cu care te infasori de la brau in jos, barbatii fac nodul pe mijloc, iar femeile fac nodul in lateral dreapta.
Imediat se va oferi cineva sa-ti fie ghid si sa te duca, sa-ti explice, totul in engleza. Am avut si noi un ghid localnic pe care nu l-am cerut, nu l-am rugat sa ne fie ghid, ci pur si simplu a venit cu noi si ne-a explicat.
Apoi intri prin Marea Poarta Balineza de piatra si prima incinta ce se numeste JABA PURA, adica curtea centrala. Aici intalnesti turisti straini, localnici si vizitatori, comercianti locali care te imbie sa cumperi banane mici, din niste cosuri pline, pe care le poarta pe cap.
In zona aceasta, credinciosii hindusi fac ultimele pregatiri si aranjamente cu darurile si ofrandele aduse la templu. De obicei le cara in cosuri frumoase, in brate sau pe cap, in general sunt purtate de femei. Ei merg la templu imbracati in haine de sarbatoare, in general, bluze albe si saronguri colorate.
La capatul curtii sunt doua usi mari prin care intri in curtea interioara, JABA TENGAH. Aici e partea cea mai celebra a acestui templu. In prima curte, apa ce izvoraste din munte se varsa prin 12 guri intr-un bazin cu o adancime a apei de aproximativ 1metru. In bazin, asezati in rand serpuit, hindusii astepta faca ritualul de curatire.
Fiecare se roaga si apoi se spala pe cap de un anumit pacat, ritual repetat de 12 ori la fiecare izvor, pentru alt pacat. Apoi, treci in aceeasi curte in urmatorul bazin unde sunt 6 guri de varsare si continui ritualul de curatire.
La final de ritual, multi isi fac poze de grup in apa!
Balinezii cred ca apa are puteri divine si prin rugaciune si spalare, te purifici. Ghidul nostru ne spunea o serie de pacate pentru care se roaga si se spala de ele. A pus mare accent pe pacatul AROGANTEI.
-Crezi asta? – l-am intrebat eu… Daca s-ar scapa de aroganta prin spalare cu apa, ar fi simplu…
Am urmarit atent ritualul, incercand sa fiu atent si sa inteleg ce fac acei oameni. A fost interesant sa vad si cativa europeni cu crucifix (simbol al crestinismului!!!) la gat facand tot ritualul de purificare….
De aici, inaintezi si intalnesti multe altare de diferite dimensiuni, fiecare cu curtea lui care sunt folosite pe rand ca loc de rugaciuni si meditatie. Oamenii se aseaza in pozitie lotus si isi fac rugaciunile fiind condusi de un preot de serviciu.
Ritualul dureaza aproximativ 30 minute si la final, mai multi preoti ii stropesc cu apa si le lipesc pe frunte boabe de orez care sunt date cu ceva lipicios care sa se tina lipite de frunte.
Nu am avut voie sa intru in perimetrul altarului unde se facea rugaciunea, pentruca nu aveam pe cap acea invelitoare specifica barbatilor.
Mai in spate, intre ziduri unde nu intra decat preotii pentru ritualul de purificare, este un lac in care vine apa direct din izvorul muntelui si de aici este directionata spre bazinele unde credinciosii fac ritualul de spalare.
In spate de tot, este un loc in care poti intra doar pentru rugaciune. Stravechiul simbol hindus al zvasticii inseamna prosperitate si succes.
La intoarcere, spre iesirea din templu, treci pe langa un bazin mare, imprejmuit cu ziduri unde poti sa te odihnesti.
In apa bazinului poti sa admiri o multime de pesti mari si colorati. Pestii se vor bucura daca le vei da mancare de peste pe care o poti cumpara de acolo!
Am incercat sa-ti povestesc cate ceva din ce am vazut, tu sa o iei DOAR ca pe o informatie turistica. Atat, doar informatie.