Prin orezarie…

Sunt recunoscator DOMNULUI ca a ales pentru mine sa ma nasc in Romania! O tara frumoasa in care avem campie, dealuri, munte, rauri, fluviu si o bucata din Marea Neagra! Ma bucur de fiecare om a carui varsta, religie, etnie nu conteaza dar care se straduie sa faca lucru bun si frumos in tara asta! Imi place tara, imi plac oamenii buni!

Eu ma bucur ca DOMNUL mi-a dat inca zile si sanatate si ma bucur de tot ce imi aduce prin fata ochilor, ma bucur de tot ce e bun si frumos!

BALI - orezarie3

In viata, adesea ne schimbam atitudinea fata de un lucru, o persoana, o comunitate, dupa ce intram in contact cu ea. Una e sa-ti faci idei despre un lucru sau persoana si altceva e sa interactionezi cu acel lucru sau persoana.

Am mancat orez de cand ma stiu! Se prepara foarte repede si usor! E o mancare preferata pentru mine! Citisem informatii despre cum se cultiva orezul dar alta imagine am vazut cand am calcat prima data intr-o tara in care orezul este ALIMENTUL DE BAZA AL TARII!

BALI - orezarie10

Am vizitat orezaria TEGALLALANG RICE TERACE, Bali, Indonesia. Cand mergi pe sosea, nu-ti trece prin cap ca la 20 m de ea, intre doua dealuri abupte, oameni harnici si gospodari au transformat locul! „Omul sfinteste locul” spune o zicere in poporul roman si e adevarata! Da, e adevarat ca au muncit din greu, au muncit mult.

In orezarie, cu palarie de paie, sub soarele dogoritor, oameni harnici cultiva pamantul cu multa sudoare a fruntii… TOTI cei pe care i-am intalnit erau slabi, uscativi, dovada ca e o munca grea care te stoarce… De fapt, nu vad cum cineva gras ar putea sta o zi intreaga aplecat de la mijloc in sus, sa munceasca munca asta grea.

In Bali,  pamantul este pretuit si se cultiva in proportie foarte mare. Cultura de baza e orezul! Pamantul pe care se cultiva orezul trebuie sa fie drept, ca in palma. pentruca apa trebuie sa baltesca pe el cel putin cativa centimetri. Chiar in zonele drepte, pamantul este mutat in asa fel incat intre parcele sa existe o diferenta de nivel de cel putin 30 cm. Apa curge printr-un sistem de canale printre parcele si e dirijata sa ajunga la toate parcelele, de sus in jos, prin cadere. Cand orezul e aproape de coacere, apa este oprita de a ajunge la cultura iar cea apa din ploaie este evacuata prin scurgerile existente.

Am sa pun imagini care stiu „sa se exprime”  mai bine decat mine in demersul meu…

Asa se pregateste pamantul pentru cultivare:

O parcela cu orez se planteaza manual, in noroi si apa multa, se face in pozitie aplecat de la mijloc pentruca apa din parcela nu-ti permite sa lucrezi cu piciorul indoit.

Pe masura ce orezul creste tot mai mult, nivelul apei din parcela este redus in mod controlat. Cand ajunge la nivel de spic cu bob, solul este doar umed dar apa nu mai balteste. Cu cateva zile inainte de recoltare, parcela nu mai primeste deloc apa decat cea care vine direct din ploaie.

La vremea culegerii recoltei, se culege doar spicul prin taiere cu secerea. Spicele sunt carate pe umeri in 2 cosuri legate intre ele (le port si eu pe umeri, pentru poza….), apoi se pun in saci mari la margine de drum.  Cu camionete, sacii se duc in locuri acoperite, spicele sunt scoase din sac si sunt puse la uscat ca apoi cu o masinarie (probabil batoza se numeste) sa fie treierate. Am vazut si cum se treiera spicele de orez, si ma gandeam de unde iese atat de mult praf ca pe aici nu am vazut praf ca ploua din plin, zilnic. Paiul ramane netaiat pe camp sa se usuce bine. Apoi este taiat la cativa centimetri de la sol, va fi adunat si pus in snopi. Am vazut in multe locuri ca cei 5-7 cm de pai ramas netaiat, i se da foc. Apoi locul este inundat, sapat manual, maruntit si pregatit pentru recolta viitoare.

Cand privesti lanurile de orez, e o incantare a ochiului! Totul e un verde frumos de diverse nuante in functie de varsta orezului.

Cine cultiva  orez, se organizeaza astfel pe parcele:

  1. o parcela pe care se pregateste pamantul pentru cultivare de orez
  2. o parcela pe care se cultiva orezul
  3. o parcela pe care orezul deja creste din plin
  4. o parcela pe care orezul e copt si se recolteaza

Asa au mereu orez proaspat recoltat, asa au mancarea de baza.

IN BALI, SE FAC 4 RECOLTE DE OREZ PE AN!

Cand privesti lanurile de orez, e o incantare a ochiului! Totul e un verde frumos de diverse nuante in functie de varsta orezului. Cand spicul se apropie de coacere, verdele dispare usor si isi face loc argintiul, galbenul…

Binecuvantat fie DOMNUL pentru ca a creat si orezul pentru hrana noastra!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Turism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s