Corul de Copii MARGINEA – Biserica Baptista


Scriu aceste randuri ca sa-mi reamintesc mie, sa nu uit, si poate iti vor face bine si tie! Asa repede trec anii! Ca un sunet….  

DOMNUL e CREATORUL tuturor lucrurilor!

BINECUVANTAT FIE DOMNUL!

==============                aprilie 2022                    ==============

Cand ajungi sa cunosti cat de cat o biserica, incepi sa afli informatii despre trecut, prezent si planuri de viitor. De obicei, trecutul este „conservat” in forma „orala”. In timp constati ca ” a decedat” istoria unei biserici pentruca nu s-a conservat in scris: nume, fapte, date, ….

De obicei, cand spui numele unei comune din Romania, imediat vezi ca are si niste sate care apartin de ea. Comuna Marginea din judetul Suceava are in componenta un singur sat, Marginea!

Am sa scriu cateva lucruri legate de istoria bisericii din Marginea. E o istorie impletita din bucurii si tristeti…

ONUFREI Vladimir, nascut in anul 1899,  a fost primul credincios evanghelic din localitatea Marginea. S-a convertit  in anul 1926. Si-a trait viata de credinta printre oameni, colaborand cu biserica penticostala. A fost trecut de autoritati la „fara cult”. Este ordinat ca si lucrator de catre fratele Gavril Cristian, care ulterior va deveni un martir al credintei, fiind batut de jandarmi cu sabia peste piept pana a decedat…

Primul credincios baptist din localitatea Marginea a fost fratele OLAREAN Toader.

In anul 1956, s-a deschis oficial, cu autorizatie, Biserica Baptista Marginea in casa lui Margareta si Vladimir ONUFREI ( nascut in 4.08.1932, fiul lui Vladimir Onufrei). Erau vreo 25 de membri. Biserica a functionat  in casa lor pana in anul 1970. 

Onufrei Vladimir & Margareta 1

In anul 1970, Bodnariuc Victor, pastor al Bisericii Baptiste Marginea,  face o intelegere cu SECURITATEA prin inspectorul judetean pe culte GALAN pentru a obtine autorizatia de constructie pentru Biserica Baptista Suceava! Si…. , spune bisericii din Marginea ca i-a cu imprumut autorizatia marginenilor pentru 6 luni, apoi o va aduce inapoi. ASTA NU S-A MAI INTAMPLAT VREODATA!

REZULTAT = s-a retras autorizatia de functionare Bisericii Baptiste Marginea si acea autorizatie a fost data Bisericii Baptiste Suceava, de pe str. Zamca! CE TRISTA SITUATIE!

Asa se face ca in perioada anilor 1970-1986, majoritatea credinciosilor baptisti frecventeaza Biserica Penticostala Marginea, unii devenind membri, altii doar au frecventat-o.

In anul 1986, fratii baptisti cumpara casa lui Grigorean Gheorghe cu suma de 80.000 lei. In acte este cumparata pe numele lui Dan Onufrei ( la momentul cumpararii, acesta nu avea implinita varsta legala de18 ani pentru a putea fi proprietar insa si in acele vremuri „se putea aranja” asta. Stiu asta pe propria piele – cladirea Bisericii Baptiste Victoria a fost pe numele meu cand eu aveam varsta de 17 ani…!!!). Pastor al bisericii a venit fratele Chibici Samuel. Biserica functioneaza in ilegalitate, fara autorizatie pana in anul 1990, cand reusesc sa treaca cladirea de pe Dan Onufrei pe Cultul Baptist si sa obtina autorizatie de functionare.

De la infiintare, biserica a avut pastori pe: Bodnariuc Victor, Chibici Samuel, Cozmiuc Pavel, Purel Ioan, Moisuc Stefan.

Pe plan muzical, fratele Cozmiuc Pavel a facut un cor mixt care a functionat intre anii 1988-1990. Inainte de 1990, multi credinciosi au plecat in USA, cei mai multi din familia Boicu.

================================================================

Fratele meu, Stefan MOISUC,  m-a intrebat daca as vrea sa vin sa fac muzica cu copii din Biserica Baptista Marginea – el era pastor al bisericii. Cred ca era la inceputul anului 2004, nu sunt sigur… Sigur, am fost de acord! Am povestit cu el date tehnice si ce putem face.

Dorohoi - aniversare 25 ani (79)

Peste ceva timp, am mers la Marginea si am povestit cu familia Gina si Dan ONUFREI cum sa pornim si sa demaram lucrurile. Ei aveau resurse materiale si dorinta de a dezvolta muzical copiii lor si ai bisericii. Ne-am inteles sa pornim vocal, apoi sa facem si instrumente.

Onufrei Dan & Gina - foto

Nu mi-am notat si nu-mi aduc aminte cand am avut prima repetitie de COR DE COPII… Cred ca era prin octombrie 2004…

Sistematic, am pornit cu notiunile elementare de muzica. O partitura muzicala devine usor de citit pentru orice copil cand stie elementele de baza.

Am pornit sa invatam vocal cantari de pe cele 4 volume ale mele cu cantari pentru copii, LAUDATI PE DOMNUL! Cantau la slujbele din biserica dirijati de sora Gina Onufrei. Ea s-a implicat 100% in lucrarea muzicala cu copii.

Am lucrat cantari la unison si cantari pe 2 voci.

Marginea - voce - 9

Am pornit cu treptele muzicale pentru a dezvolta vocea copilului, intai pe gama majora, apoi pe cea minora…

Marginea - trepte muzicale - 2

Apoi, de pe cartonase invatam valoarea notelor muzicale… Am trecut la citirea notelor pe portativ, notele din cheia Sol.

Marginea - BCB - cor copii - note muzicale - 14

Vineri 1 septembrie 2006 am inceput ORCHESTRA DE MANDOLINE! Am lucrat pe 3 voci: mandolina 1, mandolina 2 si mandola.

Marginea - BCB - cor copii - mandoline - 6

Primele 3 saptamani au fost dureroase pentru degetele de la mana stanga a copiilor, apasarea corzilor produce durere pana se creaza batatura din varful degetelor care usureaza munca. La mana dreapta, degetele  trebuie sa miste pana cu viteza pentru a realiza tremolo, ceea ce nu e usor la inceput. Cand ambele maini trebuie sa lucreze, trebuie concentrare maxima…

I-am invatat pe copii sa spuna Domnului in rugaciunea lor,  problemele care le intampina in procesul de invatare. La repetitii, am auzit multe rugaciuni din gura copiilor care nu le auzi de obicei in biserica. Scriu aici cateva franturi din ele:

 •  Doamnu, te rog ajuta-ma sa apas bine degetul pe coarda…
 • Doamne, ajuta-ma sa fac corect nota intreaga (e vorba de o nota de 4 timpi, pe care uneori o facea de 3 sau 5 timpi… )
 • Doamne, ajuta-ma sa fac corect doimea cu punct… ( nota asta are 3 timpi si de multe ori o facea doar 2 timpi..)
 • Doamne, ajuta-ma sa fac tremolo corect…
 • Doamne, ajuta-l si pe colegul meu sa faca tremolo corect…

Duminica 29 octombrie 1006, am cantat prima data cu orchestra la Sarbatoarea Multumirii. In doua luni de munca,  cu o repetitie pe saptamana, copii au muncit foarte mult si serios sa cante asa. Ce minune ca am gasit undeva inregistrarile acestea de atunci… Ati cantat frumos pentru prima data! (daca mai exista inregistrari cu voi, va rog sa-mi spuneti…)

CU BUCURIE, DOAMNE, VREAU SA-TI CANT!

UNDE VOI GASI IUBIRE

DOMNUL E BUN

CER SI MARE SI PAMANT

Apoi, mi-am propus sa-i invat pe copii sa cante la blockflote- fluier. La inceput toti am invatat pe sopran, apoi am diversificat.

Marginea - BCB - cor copii - fluiere - 18

Am facut si cateva lectii cu diverse instrumente de percutie, construind ritmuri… A fost foarte distractiv pentru ei!

MARGINEA - Cor de Copii - percutie - 1

Am invatat sa cantam si la HANDBELLS (clopotei)…

Marginea - clopotei - 1

Repetitiile decurgeau frumos, eficient, cu folos pentru copii! Erau bucurosi sa munceasca, sa invete! Atmosfera era un placuta, incarcata de voie-buna!

Am cantat impreuna cu copii:

Vocea 1: 

 1. Antimie Mihai-Nicu,
 2. Antimie Mitica,
 3. Bodale Aurica,
 4. Bodale Cristina, Bodale Vasile,
 5. Boicu Mihai,
 6. Gheliuc Beniamin,
 7. Gheliuc Samuel,
 8. Ichim Aurica,
 9. Mihalescu Cornel,
 10. Mihalescu Costel,
 11. Mihalescu Geanina,
 12. Olarean Anca,
 13. Olarean Ghituca,
 14. Olarean Gina-Daniela,
 15. Pomohaci Mitica,
 16. Rotariu Bogdan,

Vocea 2:

 1. Boicu Doruta,
 2. Boicu Ionel,
 3. Boicu Lucica,
 4. Boicu Radu,
 5. Boicu Viorel,
 6. Calancea Costel,
 7. Cardei Mizuca
 8. Cazac Cornel-Emanuel
 9. Grigorean Valentin,
 10. Ichim Sorin
 11. Moisuc Alexandra-Oana
 12. Onufrei Alexandru-Gabriel
 13. Onufrei Ciprian-Daniel,
 14. Onufrei Daiana-Margareta
 15. Pomohaci Larisa,
 16. Rotari Liviu
 17. Rotari Valentin-Romica

( Cred ca listele nu sunt complete… Imi cer iertare de la cei pe care i-am omis… Anii trecuti isi spun cuvantul, deci, va rog sa ma ajutati sa fac completarile de rigoare… )

Medrihan Gheorghe - Horodnicu de Sus - dirijor

Dupa o vreme, trimisi de dirijorul lor – fratele Gheorghe Medrihan , au venit sistematic la repetitii si copii din Horodnicu de Jos: 

 1. Badelita Naomi-Alina,
 2. Badelita Simona,
 3. Calancea Cornel,
 4. Calancea Ionel,
 5. Cioban Daniel,
 6. Cioban Emilia,
 7. Cioban Samuel,
 8. Cioban Semida,
 9. Cioban Simona,
 10. Ciobanu Daniel,
 11. Medrihan Dorin,
 12. Madrihan Ramona,
 13. Mihailescu Cornel,
 14. Mihailescu Mihaela,

Am multe amintiri frumoase cu voi si sunt bucuros de asta!

Dragi copii ( fosti…), DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE FAMILIA VOASTRA, PE FIECARE DIN VOI, ORIUNDE VA TRAITI VIATA!

DUMNEZEU sa va binecuvanteze pe voi, Gina si Dan ONUFREI, pe copii vostri si familiile lor! DOMNUL sa rasplateasca ostenelile si cheltuielile facute de voi in lucrarea Domnului! 

NUMAI LUI DUMNEZEU SA-I DAM INCHINAREA NOASTRA, TOATA VIATA NOASTRA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s