Corul de Copii SIRET – Biserica Penticostala


Scriu aceste randuri ca sa-mi reamintesc mie, sa nu uit, si poate iti vor face bine si tie! Asa repede trec anii! Ca un sunet….  

DOMNUL e CREATORUL tuturor lucrurilor!

BINECUVANTAT FIE DOMNUL!

==============                aprilie 2022                    ==============

Viata e interesanta! DOMNUL ne face parte de lucruri noi in fiecare zi din viata, cu conditia sa avem si mintea deschisa sa intelegem, nu doar ochii. Frumusetea vietii e sa observi, sa bagi de seama si sa te bucuri de ceea ce DOMNUL iti ofera in fiecare zi.

  • Familia – e primul loc in care poti observa si interactiona cu alte fiinte umane!
  • Biserica – e locul unde poti socializa cu oameni care din punct de vedere religios se straduie sa intre si sa fie intr-un anumit tipar de gandire si comportament.
  • Scoala – e conceputa sa te modeleze, sa te ajute sa poti avea paine pe masa.

De modul cum te raportezi in prima parte a vietii fata de cele 3 elemente -familia, biserica, scoala – iti vei da o calitate mai buna sau mai proasta vietii tale pe pamant!

Din 2 iunie 2007 am inceput sa fac vin in Siret sa fac muzica in Biserica Crestina dupa Evanghelie Siret.

Humeniuc Abigail - foto

Dupa ceva vreme, cred ca era inceput de an 2008, a inceput sa vina la repetii o fata din alta biserica, Abigail Humeniuc (aveam sa aflu imediat ca mai are o sora mai mica, Salome). Cum imi este obiceiul, incerc sa investesc cat pot de bine muzica in orice copil, cu conditia sa accepte si el investitia. Cert este faptul ca Abigail M-A VORBIT DE BINE in fata parintilor ei. Asa se face ca la finalul unei repetitii de cor , tatal ei – pastor Liviu HUMENIUC,  m-a abordat la o discutie privata si directa.

-Frate Petrica, te rog sa vii sa faci muzica si cu copii bisericii noastre. Avem nevoie si vrem sa-i dezvoltam, ne straduim si vrem sa investim in ei! – cam asta a fost rezumatul discutiei…

Humeniuc Liviu & family1

In timp aveam sa observ, in familia Cornelia & Liviu Humeniuc, un exemplu frumos de daruire crestina in ajutorul semenului sau! Am fost primit de multe ori in apartamentul lor, am servit impreuna mancare foarte buna si discutii de calitate! Aveam sa aud multe fapte de implicare a sa in proiectele sale legate slujirea copiilor defavorizati din Spitalul de neuropsihiatrie Siret. Dupa anul 1990, aveam sa descopar prin reportaje tv vizionate imaginea dezolanta a acelui spital care a adapostit peste 1000 de copii si adolescenti orfani si cu probleme de sanatate, multi din ei si cu probleme psihice. O poveste atat de trista…

Asa se face ca… Prima repetitie de COR DE COPII in Biserica Penticostala Betel SIRET (str. ???? 22A), am facut-o Luni 23 iunie 2008. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aveam in fata mea copii de varste foarte diferite, dornici sa invete! Citeam pe fata si in ochii lor dorinta de a munci, de a invata, de a asimila invatatura. Am pornit cu notiunile elementare de muzica, FUNDAMENTALE pentru orice persoana care doreste sa faca muzica intr-un mod placut si usor.

Am pornit sa lucram vocal la inceput, apoi am adaugat si instrumente. Prin lectiile de canto facute, am lucrat la dezvoltarea vocii copiilor, la a mari ambitusul vocal (intervalul dintre nota cea mai joasa si cea mai inalta) al fiecaruia. Vocalize, schimbari de game, lucru pe sunete, pe grupe de sunet, frazare muzicala, respiratie si sincronizare.  Eram bucuros sa vad munca si progresul copiilor. Am lucrat din greu pentru o voce UNISON curata si precisa.

SIRET -BCP- Cor de Copii - vocal - 12

Am dezvoltat lucrul pe treptele muzicale, notele muzicale pe cartonase, lectii de dirijat si alte lucruri necesare.

Liderii locali, sora Eleonora (Nuta) Gherasim si Mariana Ostasuc,  erau totdeauna prezente si implicate in tot acest proces de invatare! Sora Nuta canta si va dirija in slujbele bisericii cand slujeati.

Gherasim Eleonora (Nuta)

Duminica 30 noiembrie 2008,  am cantat in slujba bisericii. Cantarea, emotia si bucuria s-au impletit intre ele… Am cantat cantari la unison.

Apoi am inceput sa ne dezvoltam spre cantari la 2 si 3 voci. Am avut avantajul de a avea in cor si „copii mai mari” care au insemnat enorm in acele repetitii.

Fiecare repetitie a avut si o parte de invatatura fie printr-o povestire care v-am spus-o, printr-un capitol din cartea Proverbele lui Solomon, printr-un Psalm! Sper sa mai aveti cate ceva din ele in mintea voastra!

Siret - BCP - cor copii- ce e unirea - 2

A fost singura biserica unde am lucrat cap-coada fiecare lectie din cartea TEORIA MUZICII FARA DURERE scrisa de Susan Strohschein si Maria Magdalena Gherasim.  Fiecare familie si-a achizitionat un exemplar de carte.

Teoria muzicii fara durere - carte

Ca materiale muzicale de lucru am folosit:

Joi 23 februarie 2009, am inceput sa invatam la instrumente! Am pornit cursuri de blockflote, mandolina si vioara! Mi-a placut ravna si daruirea voastra de a munci, de a invata. Pe instrumente putine, prin rotatie, am reusit sa invatam multa muzica toti! Mai tarziu, au fost si 2 saxofoane si 2 baieti care munceau serios!

SIRET -BCP- Cor de Copii - instrumente- 3

V-am pus de multe ori cate  2 sau 3 copii, in locuri diferite, sa lucrati impreuna muzica si sa deveniti responsabili cu timpul petrecut la repetitie. Apoi, ne adunam impreuna in sala mare si puneam impreuna ce lucrasem separat!

SIRET -BCP- Cor de Copii - vocal - 74

Cat de suparati erati cand descopeream ca erau copii care nu si-au facut treaba in grupul mic si ne incurcau cand eram toti!

SIRET -BCP- Cor de Copii - instrumente- 4

In putine biserici poti gasi si o tabla de scris sa poti face muzica asa cum se cuvine!

Pentru mine, fiecare din voi ati fost o persoana cu nume si prenume:

Vocea 1:

  1. Adascalitei Brandusa
  2. Ailioaie Emima-Cristina
  3. Ailioaie Alessia
  4. Asofronie Eduard
  5. Baroti Razvan
  6. Berezovski Beniamin
  7. Corobotiuc Amalia-Andreeea
  8. Cozmanca Anda
  9. Cozmanca Teodora
  10. Grigoras Ana
  11. Grigoras Beniamin
  12. Grigoras Andrei
  13. Grigoras Naomi
  14. Hanganu Cornel
  15. Hanganu Cristian
  16. Hanganu Emanuela
  17. Hanganu Ligiu
  18. Hanganu Mirela
  19. Humeniuc Delia-Maria
  20. Humeniuc Filip-Richard
  21. Hutanu Andreea
  22. Magorca Emilia
  23. Magorca Mihaela-Daniela
  24. Mireuta Ana
  25. Popovici Amalia
  26. Popovici Cornel
  27. Popovici Emanuela
  28. Popovici Otniel
  29. Roman Eliza-Magda
  30. Sacrieru Ana
  31. Sacrieru Mihaela
  32. Saviuc Avram
  33. Saviuc Daniel
  34. Teodorovici Larisa-Daniela

Vocea 2:

  1. Adascalitei Camelia
  2. Adascalitei Nicoleta
  3. Ailioaie Ruben
  4. Asofoniei Beatrice-Naomi
  5. Berezovski Samuel
  6. Birleanu Dana
  7. Coroliuc Diana-Nicoleta
  8. Cozmanca Laura
  9. Gherasim Eleonora
  10. Grigoras Iosif
  11. Grigoras Lidia
  12. Hanganu Cristina-Emima
  13. Hanganu Eliza
  14. Hanganu Emanuel
  15. Hanganu Iosif-Gabi
  16. Hanganu Sebastian
  17. Humeniuc Abigail
  18. Humeniuc Lidia-Elisabeta
  19. Magorca Cristina
  20. Magorca Liliana
  21. Morosan Tabita
  22. Popovici Ancuta-Daniela
  23. Popovici Otilia-Tabita
  24. Popovici Otniel
  25. Roman Larisa
  26. Sacrieru Elisa
  27. Saviuc David
  28. Saviuc Petruta-Raluca
  29. Teodorovici Beniamin
  30. Teodorovici Simona
  31. Timoftoaia Viorica
  32. Vatamanu Samuel
  33. Zalischi Bianca

( Cred ca listele nu sunt complete… Imi cer iertare de la cei pe care i-am omis… Anii trecuti isi spun cuvantul, deci, va rog sa ma ajutati sa fac completarile de rigoare… )

Cred ca este una din putinele biserici care are cu BIBLIOTECA PROPRIE. Partea interesanta e ca functioneaza din 1994, cu un an inainte de inaugurarea bisericii. E o biblioteca  cu bibliotecar, cu multe carti, cu fisa individuala a cititorului, cu multi cititori!!! Numele bibliotecii este Filadelfia!

Am fost impresionat de sora Campan Maria (Maricica). Ea se ocupa de curatenia in biserica. Cred ca a fost cea mai in varsta femeie (cred ca avea aproape 80 de ani)  care am intalnit-o in vreo biserica sa faca slujba aceasta. Era slaba fizic, piele si os, dar atata energie avea in ea! Uneori o mai enervau copii si mai scapa cate o vorba „fara duh”, dar se reglau imediat lucrurile… 🙂 ( aveam o poza cu ea dar nu o gasesc…)

La repetitii venea constant un baiat, Dumitru Lacatus, nascut in 29 aprilie 1987 in Dolhasca. Era unul din acei multi copii cu probleme de sanatate care-i gaseai cazati pe la diverse fundatii umanitare din Siret. Avea tot timpul in mana un bat pe care-l aseza in dreptul unui ochi cand se uita la tine. Avea cred 20 de ani in vremea aceaa si aveam compasiune pentru el, pentru starea lui. Stia sa fie cuminte timp de 2 ore cat dura repetitia, in schimbul unei cafele vcare i-o dam in bani…!  E asa ciudat acest fapt sa vad ca dupa atatia ani, el ma suna la telefon de cateva ori pe saptamana sa ma intrebe de sanatate si continua sa imi faca reclama la Siret de „baiat pocait” (am aflat de alte persoane de acest fapt!!!)!  Multumesc, Dumitru! Atat de putin am facut pentru el si totusi atatea MULTUMESC-uri am primit de el!

Mai tineti minte evanghelizarile la care am mers impreuna sa cantam? Acele evanghelizari de la sate facute la inceput de primavara?  Ce binecuvantare erau acele seminte agricole ce le faceau cadou fratii menoniti de la Asociația International Christian Aid Ministries  direct sau prin diversi frati!

IMI PARE RAU ca nu am facut niste filmari profesioniste cu acele cantari frumoase si frumos interpretate de voi… Asa frumos suna corul vostru, vocea voastra de copii, erati atat de inocenti! Nu m-am gandit ca anii vor trece si e bine sa aveti ce arata copiilor vostri cand veti deveni parinti… Imi pare rau… (Daca aveti inregistrari cu corul, va rog sa-mi dati si mie.)

Mai tineti minte Concertele de Craciun de la Casa de Cultura Siret? Am fost cor participant de multe ori! Am admirat faptul ca un oras mic are atata diversitate in el si fiecare isi dadea silinta sa faca lucrul sau foarte bine!

CINE E ACEST COPIL? – WHO IS THIS CHILD?

AZI AVEM MANTUITOR – IL EST NE LE DIVIN ENFANT 

Va mai aduceti aminte de inundatia de la demisolul bisericii voastre din luna iunie anul 2010? Am indraznit sa-i spun fratelui Liviu Humeniuc ca „eu cred ca inundatia aceasta este o binecuvantare pentru biserica voastra!” Cate lucruri bune s-au facut atunci la cladirea bisericii: demisol renovat si modernizat, centrala termica noua, casa scarii renovata si modernizata din demisol pana la balcon, s-au pus trepte de granit pe toate treptele din demisol pana la balcon, holul de la intrarea in biserica refacut frumos, salile de su renovate, instalatie de aer conditionat in biserica, …. sper ca mi-am adus bine aminte…! Totul arata asa nou si frumos!

Se cuvine sa o amintesc pe dna Zirca Ianos profesor de muzica care a facut, in privat, muzica cu unii din voi inainte de a veni eu sa lucrez cu voi. A facut o treaba foarte buna!

In privat, acasa la ei,  am facut mai multa muzica – pian si mandolina- cu Emima, Alesia si Ruben Ailioaie. Ati fost elevi foarte buni si silitori! M-am simtit bine de fiecare data in casa voastra!

Am multe amintiri frumoase cu voi! Poate vom avea posibilitate sa ne intalnim candva, la o reuniune aniversara, si sa povestim.. Ce parere aveti de ideea asta?

Sper sa indrazniti sa va scrieti si voi opiniile aici,  pe blog!

Dragi (fosti !!! ) copii, va port in rugaciunile mele, va port in sufletul meu! Am vazut ca multi din voi aveti deja familia voastra, copii vostri! Ce frumos! Domnul sa binecuvanteze familia in care v-ati nascut!

SPUNETI COPIILOR VOSTRI CA ATI FOST UN COR DE COPII FOARTE BUN, ATI FOST COPII CARE ATI SLUJIT DOMNULUI!

Sunt bucuros sa stiu ca am cantam impreuna Cantarile Domnului!

Cornelia & Liviu Humeniuc, Dumnezeu sa va binecuvanteze pe voi si casa voastra!

DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE PE FIECARE, ORIUNDE VA TRAITI VIATA!

NUMAI LUI DUMNEZEU SA-I DAM INCHINAREA NOASTRA, TOATA VIATA NOASTRA!