Corul Mixt de Tineri BOTOSANI – Biserica Crestina dupa Evanghelie MARANATA, nr.2


Scriu aceste randuri ca sa-mi reamintesc mie, sa nu uit, si poate iti vor face bine si tie! Asa repede trec anii! Ca un sunet….  

DOMNUL e CREATORUL tuturor lucrurilor!

BINECUVANTAT FIE DOMNUL!

========================== februarie – martie 2023 =================

Am facut muzica corala cu tinerii din Biserica Crestina dupa Evanghelie MARANATA, nr. 2, str. Varnav 27, 710161 Botosani. 

Am sa va prezint la inceput, cateva date legate de biserica aceasta.

img_2870-1

Biserica Crestina dupa Evanghelie Maranata, nr. 2 Botosani este o biserica realizata prin impartirea prin intelegere a Bisericii Crestine dupa Evanghelie nr. 1 Botosani. S-a urmarit a fi o biserica de cartier care sa scurteze distanta de deplasare pana la biserica. Majoritatea membrilor  bisericii locuiesc in zona aceasta de oras. E adevarat si faptul ca in acea vreme, cladirea bisericii nr 1 era neincapatoare pentru numarul mare al crediciosilor. Trebuia sa vii cel putin 30 minute inainte de inceperea slujbei ca sa poti prinde un loc pe banca. Ce vremuri!!!

Familia Ruth-Forbes &  Richard-Lee McClanaghan impreuna cu Willis David-John, cetateni englezi, au adus multi bani si multe ajutoare in Romania. Cel care a vizitat Romania sistematic, a fost Richard-Lee McClanaghan.

Richard-Lee McClanaghan

Am vazut si aflat de ajutorul dat in construirea a cel putin 17 biserici in Romania in zona Botosani, Bacau, Brasov, Sibiu.

Din 28 iunie 2000, la Botosani, incepe sa functioneaza Fundatia Umanitara „Operatiunea Dragostea Frateasca”.  Traducatoare oficiala, membru fondator, secretara, contabila, este Alina-Maria Romaniuc.

Fundatia lor au construit in orasul Botosani cladirea Bisericii Crestine dupa Evanghelie Maranata nr.2. Tot ei au construit si dezvoltat Centrul de Ingrijire Batrani „Casa Simeon” din Rachiti-Botosani,  Am cunostinta si de alte actiuni filantropice facute in zona pe care n-am sa le enumar aici. Multe familii de credinciosi au fost binecuvantate prin ajutoarele in alimente, lucruri sau bani, imprumuturi financiare = facute din darnicia englezilor.

Constructia cladirii bisericii a demarat in anul 2003. Totul a decurs foarte bine si a fost terminata foarte repede. Responsabil de plati, materiale, lucrari, a fost fratele Corneliu Ursache.

Ursache Corneliu

Meserias-Coordonator de lucrari a constructie si responsabil de santier a fost fratele Liviu Serediuc.

Serediuc Liviu

Munca a fost realizata in majoritate de viitorii membri ai bisericii.

Au reusit sa faca o cladire moderna, cu arhitectura frumoasa, luminoasa, cu o acustica de nota 10, o biserica in care simti ca ai aer din plin. In sanctuarul bisericii sunt 150 locuri, sala+balcon. In anul 2005, cladirea a fost terminata si s-a inaugurat oficial sanctuarul. Asta e un fragment din partea luminoasa a istoricului acestei biserici.

––––––-

Prima repetitie impreuna a Corului Mixt a fost Sambata 30 septembrie 2006. Un cor format 100% din tineri necasatoriti.

Am pornit cu lucrurile elementare din muzica: note muzicale pe cartonase, trepte muzicale pe panza si pe degete, vocalize, munca muuuuulta! Inteligenti, harnici, dornici de invata lucruri noi – macestia erau oamenii cu care lucram! Munceam cu bucurie!

Am muncit mult pe cantari corale, pe stabilitate vocala. Am pornit cu muzica la unison si usor am dezvoltat la 2 voci, apoi la 4 voci. Lucrurile au progresat foarte frumos si rapid, in timp scurt ati reusit sa ramaneti bine pe vocea voastra de cor! Era un lucru nou pentru multi cantatul la 4 voci.

Am fost bucuros sa pot lucra cu voi si cantari in canon.

Botosani 2 BCE - cor mixt 1

Am invat sa cantam la blockflote (fluier)! Pentru cei mai multi a fost prima experienta de invatare a unui instrument muzical. Asta a ajutat la cunoasterea notelor, la citirea partiturii, a dezvolat inteligenta muzicala a fiecaruia. Mi-a placut ca de la prima lectie, toti ati muncit foarte serios sa invatati. Imi pare rau ca nu am facut macar o inregistrare video impreuna. (are cineva vreo inregistrare?)

Botosani 2 BCE - cor mixt 22

Am invatat sa cantam si la HANDBELLS (clopotei)! Asta a adus multa bucurie pentru toti! Cantatul la clopotei cere concentrare, precizie in executie, atentie distributiva. Muzica de clopotei creaza intre cei ce canta un puternic  SPIRIT DE ECHIPA! Ritmul muzical din voi a fost pus mereu la incercare.

Botosani 2 BCE - cor mixt 11

Am cantat impreuna cu:

Sopran: 

 1. Amarandei Ligia
 2. Andrei Bianca-Andreea
 3. Arghir Ligia-Abigail
 4. Arghir Roxana-Emanuela
 5. Butnaru Antonia
 6. Clim Amelia
 7. Clim Ligia-Catalina
 8. Mariniuc Anca-Otilia
 9. Mariniuc Laura-Cristina
 10. Politic Mona

Alto:

 1. Andrei Cosmina
 2. Andrei Denisa-Andreea
 3. Arghir Amelia-Rut
 4. Asaftei Raluca
 5. Boicu Madalina
 6. Hluscu Otilia
 7. Lozniceriu Magda
 8. Stamateanu Simona

Tenor:

 1. Clim Andrei
 2. Cotruta Ionut
 3. Martiniuc Viorel
 4. Stamateanu Alexandru

Bass:

 1. Clim Eduard
 2. Cotruta Catalin-Sebastian
 3. Ghinet Paul
 4. Mariniuc Bogdan-Iulian

Ce surprindere a fost pentru toti cand ati descoperit ca in colega voastra de cor Magda LOZNICERIU, sta o mare jucatoare de badminton. Palmaresul ei de multipla campioana nationala, multipla campioana balcanica, si o multime de titluri la campionatele internationale, la Cupe si Balcaniade –  la simplu, la dublu si dublu mixt. A fost o surpriza pentru voi sa-i vedeti multimea medaliilor si cupelor  in ziua cand au vizitat-o acasa, fiind bolnava!

Magda Lozniceriu - badminton

Domnul a chemat acasa intre timp pe Clim Ligia-Catalina… Binecuvantata fie amintirea lui Liz!

Liz Clim & familiy

Mi-a placut atmosfera buna, spiritul vostru de colegialitate si de prietenie. Ati fost o generatie foarte buna de copii pentru biserica locala.

Am multe amintiri frumoase din aceasta perioada, din aceasta colaborare cu voi cei care ati ales sa veniti sa facem muzica impreuna! Am fost onorat sa pot lucra muzica cu voi! Mi-as fi dorit sa facem o perioada mai lunga de timp…

SLAVIT SA FIE DOMNUL pentru tot ce a fost bun si frumos in acest cor, in lucrarea facuta impreuna!

DOMNUL SA VA BINECUVANTEZE PE VOI SI FAMILIILE VOASTRE!