Fara pleoape la urechi – Dorin Frandes – Suceava

INVITATIE

MARTI – 31 mai 2011 – orele 18.00 

 MIERCURI – 1 iunie 2011- orele 18.00

Biserica Baptista Maranatha Suceava – str. Dragos Voda nr. 28A – Suceava

 

Dorin FRANDEŞ s-a născut în 9 mai 1949 la Cluj şi a absolvit Liceul de Muzică din oraşul natal în 1969, specialitatea pian.
A urmat cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” A studiat mai întâi pianul la clasa maestrului Harald Enghiurliu. Mai apoi a urmat clasa de dirijat orchestra condusă de maestrul Emil Simon. A absolvit ca şef al primei promoţii de dirijori de orchestră.
În timpul anilor de studii a participat la cursurile de vară organizate de Academia de Muzică “Franz Liszt” din Weimar şi susţinute de dirijorul  rus Arwid Jahnson din St. Petersburg, Totodată a participat la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră organizate de Colegiul criticilor şi Muzicologilor din România. La Piatra Neamţ şi mai apoi la Buşteni.
În 1971 a devenit dirijor permanent al Orchestrei simfonice a Filarmonicii de stat din Sibiu şi a fondat în acelaşi an Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Alături de aceste colective artistice a realizat un număr impresionant de concerte (mai mult de 400) în ţară şi străinătate. În peritada 1974 -1986 fost de asemenea fondatorul şi dirijorul orchestrei de camera “Ars Cedonica” a Casei de Cultură a Tineretului din Sibiu.
Dorin Frandeş a realizat un număr mare de înregistrări speciale ale unor creaţii muzicale din repertoriul universal şi românesc, pentru posturile naţionale de radio şi televiziune. În aceeaşi perioadă a realizat un număr mare de prime audiţii absolute din creaţia românească şi universală.
Din 1987 este dirijorul permanent al orchestrei simfonice din Arad, iar în perioada 1992-2008 a fost  directorul Filarmonicii de Stat Arad. Din anul 2008 este numit director artistic al aceleiaşi instituţii. La pupitrul diferitelor formaţii ale instituţiei muzicale arădene a susţinut numeroase concerte vocal-simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi în străinătate (Austria, Elveţia, Germania, Italia, Olanda, Serbia, SUA, Ungaria, Taiwan).
În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de Discuri Electrecord.
Dorin Frandeş dirijează ca invitat toate orchestrele simfonice din România., realizând  de asemenea şi spectacole lirice la Opera Română din Cluj, la Teatrul Liric din Braşov şi Teatrul Liric din Constanţa.
Ca profesor asociat, a predat dirijat coral şi orchestraţie la Insitutul Biblic “Emanuel” din Oradea, muzică la Facultatea de Teologie Penticostală “Betania” Arad, Universitatea “Vasile Goldiş” Arad, iar în perioada 1999-2000 şi 2003-2004 a condus clasa de orchestră a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
În 2001, lui Dorin Frandeş îi este decernată, de către un institut biografic din Marea Britanie, titlul şi diploma de “Om al anului” În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul “magna cum laudae” la Academia de Muzică” Gheorghe Dima” din Cluj, susţinând disertaţia “GALAXIA EDISON – MARCONI – Implicaţii estetice ale utilizării energiei electrice asupra fiinţării universului sonor”.

 

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Fara pleoape la urechi – Dorin Frandes – Suceava

  1. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (28.05.2011) « România Evanghelică

Lasă un comentariu