Am fost singurul „alb” dintre „negri”….

Duminica trecuta am fost pentru prima data intr-o biserica de negri. Mi-am dorit de mult acest lucru dar abia acum am avut ocazia.

Din start, mi-am propus sa nu judec  ci doar sa observ.  Am dorit sa vad alti frati de ai mei din alte culturi cum isi exprima credinta crestina. Stiu ca niciodata nu simti urmarind o filmare ceea ce simti cand esti acolo…

Am fost SINGURUL ALB dintre NEGRI. Sentimentul a fost foarte ciudat pentru mine… ( e interesant sa simti ca fara sa faci efort, esti „observat” de toti, mai ales de copii… )

Biserica Penticostala a negrilor e vecina cu Biserica Crestina dupa Evanghelie Romana Pordenone- Italia. Majoritatea membrilor sunt din GHANA, dar sunt si din alte tari ale Africii. Observi dupa costumele traditionale pe care le poarta.

Imediat cum am intrat, m-a luat in primire un frate care a incercat sa ma ajute. Conversatia a fost in engleza… ( el stapanea foarte bine limba, eu…). Mi s-a oferit sa am un cuvant sau sa cant o cantare. Am refuzat politicos din pricina „limbii”… (Data urmatoare nu mai refuz…). Am primit permisiunea de a face poze. Doar pentru poze … m-am „miscat in sala”…

A inceput slujba….

NEGRII CANTA!!!!!!!!! NU SE JOACA CAND FAC ASTA!!!! NEGRII AU RITM IN EI SI IN MUZICA LOR…!!! EXUBERANTA E LA EA ACASA!

NEGRII CANTA… CAND CANTA!!!!  –  … SI NU POT STA LOCULUI…

RITMUL, PERCUTIA … SUNT ACASA!

Cateva cantari cu adunarea… Pornit de la piano, linistit spre forte, ritmat, furtunos, apoi iarasi calm… Cantau toti, pe voci, cu energie, multa expresivitate fizica. MISCARE din plin, la TOTI. Negros Spiritos….

DECIBELI FOARTE MULTI IN SALA…! Apoi, pe rand, liber, multi au povestit trairi de ale lor de peste saptamana. Totul a fost moderat de un membru al comitetului.

Apoi a inceput iarasi cantarea. Surorile au facut un dans  al lor in timp ce cantau. De cantat, cantau toti. Apoi a fost randul barbatilor sa cante si sa danseze. Barbatii au fost mai putini la dans. Totul e in spatiul liber din fata amvonului.

RUGACIUNEA…, fiecare s-a rugat din ce pozitie a dorit. Liberi.

Apoi femeile au salutat conducerea bisericii si pe frati, totul pe cantare si dans. Am dat mana cu foarte multi frati si surori.

In timpul cantarilor,… am stat locului… – chestiune de cultura si de „musafir”… Oricum, atmosfera era foarte imbietoare sa canti…, chiar sa te „misti” putin… SUNT SIGUR CA ERAU NATURALI IN TOATE ACESTE LUCRURI…

Predica pastorului a fost in engleza cu traducere in limba ghaneza. Prezentarea schitei de predica pe videoproiector e un lucru care imprima mai bine ideile..

COLECTA – un vas asezat in fata si ... TOTI cu mic cu mare, pe cantare si dans, in sir indian, au venit si „aruncat” in vas banii pentru Domnul… INTERESANT CA ARATAU MULTA BUCURIE CAND FACEAU ASTA….!!!

Cei mai multi barbati purtau costum, de foarte buna calitate, ingrijit, femeile la fel, tinerii si copiii la fel. Am apreciat acest lucru. La CASA DOMNULUI se vine ingrijit. E NORMAL!

A FOST O EXPERINTA PE CARE VREAU SA O REPET! DACA VEI AVEA POSIBILITATE, INCEARCA SI TU! Daca te duci cu gand sa ii judeci prin prisma traditiei si obiceiurilor romanilor, mai bine stai la biserica ta. JUDECATA e a DOMNULUI … pentru TOTI.

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Am fost singurul „alb” dintre „negri”….

  1. Johannes zice:

    Si mie imi place atmosfera intr-o biserica de negrii.
    Numai ca ceea ce da nota unei biserici nu sunt „furnicaturile” care le simtim in timpul slujbei, nici muzica care ne face sa cadem in extaz, nici acel „Amin: sau „Aleluia” zgomotos, nici starea euforica care preia controlul asupra crestinului.
    Nu am gasit ca biblia sa laude, sa scoata in evidenta si sa incurajeze asemenea experiente .
    Nici la apostoli nu am gasit asemenea manifestari.
    Este mai usor sa te bazezi pe simturi, sa traiesti prin vedere, decat sa traiesti prin credinta.
    Latura carismatica este una foarte alunecoasa si periculoasa. Foarte usor se trece de la extaz la stari pacatoase.
    Cei care se bazeaza pe simturi, pe semne si minuni sunt foarte expusi caderii. Pentru astfel de oameni Evrei 11:1 nu este decat un mit.
    Ceea ce da o nota buna unei biserici este trairea curata a fiecarui credincios in afara bisericii.
    O biserica adevarata si vie se raporteaza la acele roade ale dragostei din Corinteni 13.
    O biserica adevarata si vie se va raporta la roada Duhului din Galateni 5:22.

    Apreciază

  2. Draga Daniele si Brandusa,
    Apreciez munca voastra pe care o faceti si daruirea cu care o faceti.
    Sper sa mai vizitez si alta biserica de negri cand ajund prin zona si voi avea timp.
    Sper sa vizitez si biserica italiana, chineza, japoneza….
    Domnul sa ne ajute sa fim curati cu inima ca sa putem vedea pe Domnul!
    Sper sa ne vedem in martie la Mansue la biserica.
    Fiti binecuvantati de Domnul!

    Apreciază

  3. …. „mostenesc” de la evanghelicii romani „abilitatea” de a judeca pe altii…. De data aceasta si de multe ori nu folosesc aceasta mostenire….

    Apreciază

  4. Dorin zice:

    Ma bucur ca n-ai reusit sa-i judeci,pentru ca vom mosteni cerul cu ei,fii binecuvantat de Domnul fratele meu.
    Apropo de limba…pe aici pe la Verona daca mergi pe la ei poti predica si in limba romana,nu-i interseaza sa le traduca cineva ei te vor accompania cu alelluia si amin tot timpul predicii…asa sant ei,fratti nostri in Hristos Isus

    Apreciază

  5. Daniele zice:

    Drag Petrica sunt Daniele Arconti, prietenul tau italian de la Pordenone. Eu frecventez biserica aceea unde ai scris Crestini dupa Evanghelie, in realitate este o biserica Penticostala italiana care inchireaza localul fratilor romani de la crestini. Am fost cred de doua ori in biserica ganesa de langa si pentru mine (cum se spune in Italia) ai deschis o usa deja deschisa cand ai spus ca africani cand canta, canta cu adevarat. Aproape incredibil este faptul ca in coltul acela din Pordenone sunt 7 biserici, 5 de frati negri, una italiana si una romana.Sunt toate acolo, una langa alta. Cand ma duc la biserica duminica, sau miercuri seara, din parcare sa pot auzi cum canta pentru Domnul toate impreuna . Impresionant! Imi pare foarte bine ca ai scris acest articol, chiar m-ai surprins. Problema a romanilor (si a multi italieni crestini) este ca credinta lor este asa de amesteca cu traditia incat nu-si dau seama de lucrul acesta. Se iau de ortodoxi sau catolici si ii judeca pentru sfinti sau pentru multe alte si nu-si dau seama ca, mai ales in ultimi ani, orice cult crestin protestant se institutionalizeaza si isi construieste propria „traditie sfinta”.
    De cand m-am casatorit cu Brandusa, acum 8 ani, am intrat in biserica romana si am frecventat-o duminica dupa duminica. Am avut ocazia sa traiesc in alta cultura evanghelica si am facut aceasta experienta cu curiozitate si cu dorinta de a invata. Am vizitat foarte multe biserici, si din princina faptului ca suntem fotografi de nunta, si mi-am dat seama motivul pentru care Dumnezeu nu ne a lasat un set de reguli ci ne-a lasat o credinta care nu este bazata pe faptele firii ci pe Isus Crstos. Acel „MARE NUMER DE OAMENI CARE NU SE POATE NUMERA” din apocalipsa va fi constituit de romani, ganesi, italieni, etc. etc. etc. Cred ca si acolo frati nostri negri vor canta si vor dansa pentru onoarea Regelui nostru! Fi binecuvintat Petrica, ne vedem la biserica… 😉

    Apreciază

  6. cristi zice:

    Frate Petrica eu locuiesc in Spania si linga mine s-a mutat o familie de negri…nu stiam ca sunt crestini …eu in tara ma-am intors la Dumnezeu intr.o biserica crestina dupa evanghelie…deci cind am aflat ca sunt crestini m-au invitat la ei la adunare..si surpriza a fost o seara extraordinara unde Duhul Sfint a lucrat in mijlocul nostru i-am simtit prezenta..El lucreaza si astazi printre noi…aici merg la o adunare de penticostali(eu in tara am fost invatat ca penticostali sun rataciti) si se vede lucrarea Duhului Sfint in biserica o biserica vie ……negri de care vorbesc au povestit minuni ce se fac la ei in biserica prin Duhul….si traiesc la o intensitate maxima …bucuria…au o bucurie foarte mare in ei..traiesc credinta…ce sa va spun oameni prin care lucreaza Dumnezeu..se intorc la Dumnezeu sincer…si traiesc la fel de sincer….

    Apreciază

  7. Da, unde m-am nascut eu adunarea canta FRUMOS.
    Pentru o biserica unde se canta FRUMOS cu toata comunitatea, pot da exemplu Biserica Crestina dupa Evanghelie Betel Suceava-Burdujeni. Ma mai gandesc si la altele pe care sa le pot nominaliza ca si comunitati…

    Apreciază

  8. Liviu M zice:

    Acum probabil 10 ani am fost in Chicago la o biserica de negri americani, nu-mi aduc aminte confesiunea, si atmosfera a fost aproape la fel ca cea descrisa in articol. In plus in timpul predicii pastorului, multi din sala il incurajau strigand in gura mare: AMEN, SAY IT Bishop (probabil ca asta era denumirea oficiala a functiei predicatorului), ALELUIA.
    Am fost sigur ca majoritatea celor prezenti erau acolo 100%, nu doar cu „fizicu”.
    Muzica, tot asa, cea mai mare parte a fost cantare comuna. Chiar si cand a cantat corul (ce cor ….) cei din sala ii insoteau in cantare.
    O atmosfera pe care din pacate nu o mai gasesti in bisericile romane, indiferent de nuanta.
    Candva, pe cand eram copil am mai vazut atmosfera asemanatoare in cateva biserici pe unde am crescut, dar intre timp ne-a trecut …
    Nu ma refer la nivelul sonor si la eventuala implicare sonora a multora din biserica, ci la atmosfera de cercetare a Duhului la auzirea Cuvantului lui Dumnezeu, predicat sau cantat.

    Apreciază

  9. Am vizitat si eu aici la Roma , chiar langa Vatican, o biserica neoprotestanta de africani, erau din Gana, am fost cu o sora de credinta, cand au vazut ce ritual; exact cum ai povestit, cu dans, ele cu toate bijuteriile posibele, si negrii, negrii a dat sa plece facandu-mi semn sa ies si eu, dar eu m-am rugat d-lui, daca tu esti ca ei ; arata-mi un semn. Ma gandeam ca im v-a arata vreo vedeniei, in momentul acela sau prins de mana pt rugaciune sine ne-a prins si pe noi in cercul lor, deodata am simtit o caldura din talpa picioarelor pana-n crestetul capului, si prezenta duhului sfant avenit peste mine si am fost vindecata de inima, caci sincer asteptam niste medicamente din ROMANIA caci eram in tratament ca in 2oo5 am avut unfart, mi-a stat i nima pe masa de operatie si m-a dat la vmorga dar Isus al meu m-a ridicat de acolo, deci in duminica cand noi am fost la bis. de negrii eram tare rau,si aveam aici apuntament la dr. de inima dar peste 2 saptamani. eu am inceput a plange simtind vindecarea si le-am spus in italiana ca am fost vindecata, ei vorbeau engleza, imediat au pu un trans, dintre ei si a fost si mai cu foc rugaciunile lor.m-au chemat in fata si m-am prezintat si le-am spus ca dl ISUS m-a vindecat, pastorul m-a invitat nu prea intelegea italiana, si am mai fost de multe ori, m-au primit cu multa dragoste. sI VINDECATA am ramas, am fost la apuntament, dar nu mi-a mai gasit bolnava de inima. Glorie lui ISUS caci prin ranile lui am fost vindecata, el e acelas „eri azi si in veac”

    Apreciază

Lasă un comentariu