„… La baptisti din pacate, uneori, biserica e chiar discoteca….”

Disclaimer: Acest post se doreste a fi  un subiect de meditatie pentru cei care sunt sinceri si onesti cu ei…

Am urmarit pe Youtube o dezbatere te-ologeala intre baptisti si ortodocsi desfasurata la Chisinau. Nu despre prestatia combatantilor sau  dezbaterea in sine vreau sa vorbesc acum, am sa revin poate alta data pe acest subiect. Oricum, nu recomand vizionarea dezbaterii pentru cei cu „dinti de lapte”…  si ma refer la neoprotestanti…

Biserica Ortodoxa a fost reprezentata de Ieromonahul Petru Pruteanu + 2 preoti, Biserica Baptista de Pastor Vasile Filat + 2 pastori.

La minutul 17:39, un spectator ortodox pune urmatoarea intrebare:

Muzica laica, jazz, acele dansuri « bughi-bughi » prin care se manifesta baptistii speculand ca slavesc pe Dumnezeu, ar fi acceptat Hristos cel care a varsat sudori de sange si a  murit pe sfanta cruce dupa chin si suferinte ?

Se naste o controversa intre tabere si apoi un raspuns stupid din partea baptistilor…, aplaudat de galeria baptista…

… apoi Ieromonitul Petru Pruteanu spune:

Intr-adevar, la ortodocsi lucrurile sunt clare : biserica e biserica si discoteca e discoteca. La baptisti din pacate, uneori, biserica e chiar discoteca.

Ca baptist ce sunt, instantaneu mi-a crescut adrenalina… M-am simtit foarte jignit de aceasta fraza…

In timp, cu mare tristete, am realizat ca RASPUNSUL CONTINE ADEVAR.

Am asistat la slujbe in biserica in care muzica era comuna cu cea din discoteca atat doar ca aveau versurile diferite. E adevarat ca lucrurile difera de la o biserica locala la alta.  (Daca ma intrebati de unde stiu cum e muzica din discoteca, am sa povestesc odata si despre acest lucru.)

Ca sa ma consolez cu faptul ca am intalnit acest lucru in biserici penticostale sau crestine dupa evanghelie, nu rezolva problema….

Nu sunt pentru canonizarea unui anumit tip de muzica in biserica, dar sunt ferm convins ca o muzica cantata de  INCHINATORI care o fac in duh si adevar, in care TOATA SLAVA este doar a lui DUMNEZEU, este o muzica pe care o iubeste DUMNEZEU. – cu conditia sa fie in termenii lui DUMNEZEU. 

DIFERENTA o fac INCHINATORII…., restul e bla-bla…

TU…. care citesti acest mesaj, ce fel de muzica canti? Ce fel de muzica aduci in Casa Domnului?

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

58 de răspunsuri la „… La baptisti din pacate, uneori, biserica e chiar discoteca….”

  1. Pingback: … discoteca…, …eu…, …CASA DOMNULUI = CASA DE RUGACIUNE… | Petrica Moisuc

  2. cornelia zice:

    ma intreb daca Dl Isus sau Sf.Ap Pavel ar fi prezent intr-o biserica cu inchinare moderna: tobe, (MCC) etc. ce reactie ar avea?

    Apreciază

  3. Cristian zice:

    Mai bine vă întoarceți la Dumnezeu! Da, voi! baptiștii și toți protestanții și neoprotestanții, voi nu îi slujiți lui Dumnezeu, ci altcuiva… Nu vedeți că suntem sub absolut orice critică ? Ce doriți să ajungeți, să fiți în centrul atenției ? să aveți puterea de a-i întoarce pe oameni la o credință strâmbă ? Vai de voi. Ce însemnă pt. voi Biserica ? Un loc în care te rogi lui Dumnezeu sau într-adevăr o DISCOTECĂ ?

    Apreciază

  4. Nu de la ORICINE…

    Apreciază

  5. Nu este discoteca baptista ,este una si aceiasi biserica agape din timisoara.
    si inca ceva referitor la muzica si pareri,asta fara sa jignesc si sa judec pe nimeni,singurul judecator este Domnul.Si cred ca cel mai bine pentru noi copii Domnului este sa urmam CUVANTUL .in Romani 12:2 zice asa „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

    Apreciază

  6. dima1994hantea@gmail.com zice:

    niste parazitii care trebue sa studieze mai bine Biblia

    Apreciază

  7. Crestin zice:

    Desi in intalnirile de tineret ,de azi te poti astepta cam la orice…

    Apreciază

  8. Crestin zice:

    Cei din imagine care bat din palme in ritm de dans sunt sigur baptisti ? Uitati-va cu atentie cine este autorul aceslui video mixat „‘Ligarh: adica Legiunea arhanghelui Mihail , grupare legionara neofascista care posteaza un mod regulat filmultete trucate de acest fel.

    Apreciază

  9. Relu zice:

    Dle Nicolae, sa nu credeti cumva ca numai tamplarii si zidarii nu sunt de acord cu muzica care se canta prin bisericile np.. Mai sunt si altii ,muzicieni de profesie , amintesc doar cateva nume , Elena Moraru Saviuc a scris o carte despre asta ,Muzica de inchinare, va recomand si Inchinare si distractie de AW Tozer, Inchinarea un ghiveci de Peter Masters,Muzica si echilibru de Frank Garloc. Faptul ca dvs v-ati acomadat cu muzica contemporana ,nu inseamna toti trebuie sa faca la fel, Un teolog poate judeca problema cu muzica in biserica mai bine decat un muzician.

    Apreciază

  10. Relu zice:

    Foarte adevarat ce spui Nelu…inclusiv concluzia…bisericile neoprotestante devin deviationiste ..prin muzica,…”inchinarea contemporana” .
    http://muzica-crestina-net.blogspot.com

    Apreciat de 1 persoană

  11. Cu scuzele de rigoare, înainte de a le posta, textele ar trebui corectate lexical şi gramatical. Frazele lungi, şi mai ales cele foarte lungi, trebuiesc citite şi recitite de câteva ori deoarece sunt greu, sau foarte greu de stăpânit.

    Apreciază

  12. Alin zice:

    Asta nu e discoteca baptista?
    Si eu am ramas putin cam socat, nu ca m-ar mira astfel de „inovatii” in mediul asta.

    Apreciază

  13. anonim zice:

    E usor sa critici si sa arati cu degetul pe altii darinainte de asta asigurate ca tu esti perfect

    Apreciază

  14. anonim zice:

    Penticostali sunt penticostali nu baptisti

    Apreciază

  15. pavel zice:

    Nu va mirati asa de ceea ce vedeti si auziti! Vreau sa va rog sa cititi 1Imparati 12:26-31. Cred ca daca ne uitam atent,o sa descoperim foarte usor cauzele devierii in inchinare! Sper din toata inima, ca aceste cateva cuvinte sa fie pentru toti o incurajare spre intarirea si consolidarea credintei date „sfintilor” odata pentru totdeauna.[in mod special pentru Nicu].Si daca nu considerati prea obositor,mai cititi va rog ceva:1Imparati 19:14 si18. Iertati-ma va rog, daca am suparat pe cineva!

    Apreciază

  16. Diferenta in muzica o face inchinatorul. Depinde …”cui” se inchina!

    Apreciază

  17. robert h zice:

    acum vreo 10 ani, la timisoara, in curtea liceului de limba engleza a concertat o trupa de hard rock, pocaiti, din america. tobe, bass, chitari, racneau si urlau in microfoane. baraiau toate cladirile din zona. era ca in infern. asa rock greu nu am mai auzit. dupa concert insa, au venit prin clase si au predicat in engleza. stiau teologie mai bine decat preotul din scoala.
    in cladirea de langa sedea un muzician in varsta, penticostal, de moda veche, pe care il frecventam, pentru ca, de, stia multa teorie si avea claviaturi, puteam canta la orga. am intrebat daca au auzit concertul din curtea scolii, la care mama acestuia a spus ca ‘a intrat satana in curte’. mare le-a fost mirarea cand le-am zis ca erau de fapt misionari crestini din state.

    Apreciază

  18. Tim Dubhy zice:

    problema nu e numai ca Biserica devine discoteca, ci ca ea devine si casa de tolerare (nu de toleranta) a multora dintre defectele publice ale celor ce nu pot sa se stapaneasca (gen rasete fara rusine a tinerilor in timp ce se afla la cor, la care parintii nici nu se sinchisesc sa atraga atentia si sa ia masuri, gen expunertea unor pareri care sunt departe de spiritul Bibliei,)…si chiar si galoparea la momentul Cinei, cand fratii care duc paharul al gura sunt ridicati in picoare (la cantare) de cei care deja au luat Cina si nu mai au randare sa ii astepte pe ceilalti si uitand ca Cina este si un moment de cercetare, meditare si rugaciune, la care nu ar trebui sa fii deranjat… si daca ne uitam in context, Pavel se referea si la aceasta problema (a asteptarii celuilalt), pe lanfga problema imbuibarii (uitand ca trebuie luat doar simbolic si nefiind amestecata cu masa agape)

    Apreciază

  19. Deschide postul tv Alfa&Omega si ai suficiente exemple. Probabil acolo a vazut si preotul ortodox. Eu am vazut asta la baptisti. Nu te contrazic in ce priveste biserica penticostala ca …. am vazut si eu. Am vazut si la una crestina dupa evanghelie dar intre timp au dat-o afara din cultul lor…

    Apreciază

  20. Johannes zice:

    Nu mi-l pot inchipui pe Domnul Isus cantand pe scena cu ei, sau pur si simplu asistand la acest spectacol. Tot ce se vede aici e imprumutat din muzica lumeasca . Urmeaza sa-si mai lese plete,sa-si bage cercei in urechi si sa dea din cap ca metalistii pana cad in transa. Diavolul este foarte viclean si daca nu a reusit sa ii aduca la discoteca pe acesti tineri a adus discoteca la ei in biserica. E curios ca pastorul care are totusi o varsta inaintata accepta asemenea manifestari.Sau poate o fi vreun lup imbracat in piele de oaie.

    Apreciază

  21. Johannes zice:

    Este prea exagerat sa se spuna ca in unele biserici baptiste e discoteca. In bisericile carismatice mai merge. Si oricum cele carismatice nu prea au legatura cu baptistii, ci cu penticostalii. La unii penticostali se dansa in biserica de prin anii 1970. Bineinteles in alta forma ca aceasta dar manifestarea era apropiata . As vrea sa aud un exemplu de biserica baptista unde se danseaza ca la discoteca. Sunt curios. Ca de biserici penticostale carismatice am auzit .

    Apreciază

  22. Johannes zice:

    O biserica care se trage din biserica penticostala.Nu stiu ce legatura are cu biserica baptista !

    Apreciază

  23. Sonia zice:

    Adica, Dumnezeu sa se schimbe dupa noi, sa accepte Dumnezeu muzica rock, numai ca asa plac generatiilor de azi?
    Acest stil muzical porneste de la chestiuni de dogma pe care sa le clarifice cei in masura.

    Ma intreb daca Sfintii apostoli ar canta o priceasna ortodoxa sau o cantare la chitara in mijlocul baptistilor… Va raspundeti singuri…

    Apreciază

  24. alaandrei zice:

    Nicolae Bologa a scris bine dupa Cuvint si ca unul care este compitent in domeniu, restul doar pareri care nu au nici o baza Biblica, fin ,trestie niste paie pe care cind o bate vintu nu este de nici un folos ba mai si nimereste prin ochi la unii care dupa asta vad nustiu de ce mai bine si o interpreteaza asa de frumos.

    Apreciază

  25. Narkia zice:

    Domnule Daniel Moisuc, pe ce baza numiti un grup de frati ” incompetenti”? Nu e o critica, dar sunt curios. Doar pe baza acestui clip?

    Apreciază

  26. Constantin din S. zice:

    Un grup în care sunt oameni neîntorşi la Dumnezeu pt. slava cui cântă?

    Apreciază

  27. americanii au ajuns sa cante in bisericile lor in … limba romana???

    Apreciază

  28. ramasi in urma? toti?
    „Anonim”, ar trebui sa stii ca ce e de valoare ramane si pentru generatiile viitoare, restul se pierde. Multe muzici mor odata cu autorii, altele raman peste veacuri.. De ce? Sunt de valoare!
    Eu tind sa cred ca nu ai habar sa canti la mandolina.
    E MARE LUCRU SA INVETI SA CANTI LA UN INSTRUMENT PENTRU DUMNEZEU.

    Apreciază

  29. Anonim zice:

    II chiar foarte ok, sunteti toti niste ramasi in urma, nu spun asta ca sa jignesc, dar daca mai vii si in zilele astea cu melodii si muzica de acum 20 de ani nu te mai asculta nimeni, intr-adevar saritul mi se pare deplasat, dar bataia din palme nu. Ne mai miram ca la biserici nu mai vin tinerii…de ce? pentru ca noi cantam tot cu mandolina si nu suntem dispusi la o schimbare, credem ca pocainta este doar in modul cum ne imbracam si aratam si ce cantam, pe cand barfa ii la loc de cinste. Mihail Andrei nu mai judeca pe nimeni si du-te la ce biserica iti place!!!!

    Apreciază

  30. Nicolae Bologa zice:

    De ce va place sa exagerati dragilor?

    Am studiat muzica si stiu ce sunt stilurile muzicale.
    Cant la 7 instrumente , dirijez o orchestra . Pun pe note, pe 4 voci daca vreti orice melodie pe care o stiu cu diferite armonii sau aranjamente. (asta pt. cunoscatori)

    Vreti sa-mi spuneti mie ca se canta DISCO la baptisti ? Nici pomeneala . Cine zice asta nu stie ce inseamna „disco”. Nu injositi asa biserica baptista cu tot cu comitet si pastor !!!
    ( si critica ar fi aproape la nivel national pe cum vad eu )

    Prin asta nu zic ca toata muzica cantata e ” buna ” Si mare atentie : Cine decide care muzica e buna si care nu ? Tamplarii ? Zidarii ? Comitetul ? Pastorul ? Pe baza la ce ?

    Sa stiti bine ca toate sunt doar ” pareri ” si ” puncte de vedere ” care pot fi gresite sau nu , daca nu sunt date de profesionisti si si acestia insuflati de Duhul Domnului.

    Ar fi bine sa facem instructori muzicali zonali daca vreti care sa promoveze apoi o muzica ce sa inalte sufletul si duhul , sa deschida
    inima spre ascultarea evengheliei si nu in ultimul rand sa-L proslaveasca pe Dumnezeu. Si muzica ce-i place Domnului e cea cantata cu o gura neprihanita.

    Nu va ganditi ca putem face o muzica placuta Domnului fara neprihanire.

    Domnul sa ne ajute sa cantam toti o muzica dupa Voia Lui !

    Apreciază

  31. Lenuta zice:

    Mie mi se pare ca biserica baptista reflecta timpul in care traieste si realitatea si biserica catolica, biserica reformarta, are muzica pentru tineri, asemanatoare. Sunt convinsa ca muzica ortodoxa era foarte la moda acum cateva sute de ani, era o muzica actuala. De aceea biserica ortodoxa are si foarte putini tineri. Daca s-ar incuraja gustul pentru sitilul de muzica foarte invechit, doar pentru ca seamana cu cel pe care se danseaza in discoteci, mi se pare ca deja vrem sa ne mintim pe noi insine si asta mi se pare mai grav.

    Apreciază

  32. cred ca acest video nu are nimic cu biserica crestina indiferent de religiune ,acest fel de manifestare este valabil mai mult in America in bisericile americane,cred ca acest fel de inchinare este cred mult prea in afara inchinarii in duh si adevar .Domnul sa le dea intelepciune si sa-i cerceteze pe conducatorii bisericii,pentru ca inchinarea sa-i fie placuta lui DUMNEZEU.Amin

    Apreciază

  33. Anna zice:

    Aceasta biserica cred ca este biserica carismatica.Nu cred ca Domnul Isus este prezent acolo si nici nu cred ca lui ii place modul acesta de inchinare.

    Apreciază

  34. nelucraciun zice:

    Iisus Hristos ne-a lasat o biserica unica, biserica Sa!
    Curand au aparut primele disidente, apoi marea schisma. Nu mai exista o singura biserica, erau doua mari si altele mai mititele. Bisericile au evoluat, s-au abatut de la doctrina si de la aspectul originar.
    A aparut reforma, care a dorit sa restabileasca biserica lui Iisus. Apoi nici asta nu a mai fost suficient, au aparut sumedenie de „biserici” neoprotestante, care se revendicau, fiecare, de la puritatea bisericii originare.
    In timp, toate aceste biserici neoprotestante au suferit transformari, aspectul acesta al muzicii laice si al dansului in biserica, nu este, categoric, caracteristic Bisericii primordiale.
    Si iata cum biserici considerate ca au deviat candva de la Biserica lui Iisus, respectiv catolicii si ortodocsii, devin conservatoare, iar cultele care se revendica direct de la biserica primordiala, respectiv cele neoprotestante, devin deviationiste…
    Fara suparare!

    Apreciază

  35. mai meditati…, poate ca veti descoperi nu numai paiul ci si … barna…

    Apreciază

  36. liviu zice:

    chiar grotesc,Dumnezeu sa va ierte si sa va lumineze

    Apreciază

  37. Proverbele lui Solomon 10:8 Cine sapă groapa altuia, cade el în ea, şi cine surpă un zid, va fi muşcat de un şarpe.

    Apreciază

  38. Daniel, in acest post nu am adus in discutie calitatea combatantilor. Nu in directia asta am dorit articolul. Observatia ta este foarte buna.
    Probabil ai urmarit tot materialul. S-ar putea sa fie vorba si de elevi superficiali si profesori incompetenti… ( Oricum, ai nostri au pierdut la ei acasa…)
    Revin la muzica. EU CRED ca pentru un muzician credincios, modelul de urmat nu va fi niciodata muzica lumii.

    Apreciază

  39. sunt multe biserici baptiste unde slujba este sacra …, inca…
    A vorbi deschis despre o problema, o boala spirituala, nu e un motiv de frica fata de oameni.
    Decat iubit de oameni si neiubit de Dumnezeu, mai bine batut de oameni dar iubit de Dumnezeu. Inca ceva…, FRICOSII nu vor fi in Imparatia lui Dumnezeu…
    Frica de oameni este o cursa…

    Apreciază

  40. „Anonim”, ai drept la opinie fara sa jignesti pe Moisuc Daniel…

    Apreciază

  41. postul are ca scop meditatia, nu judecata cuiva… – fiecare sa priveasca la el

    Apreciază

  42. Sunt foarte multi si foarte multe biserici care nu „au sarit calul”…, sunt DECENTE

    Apreciază

  43. O-n-nebunit lumea cu totul oameni buni!!!

    Apreciază

  44. Kornél Papp zice:

    BUNA DANE.SINT CORNEL BAIATUL LUI MARGARETA POPA DE PE SARARIE 32….PACE.DA,CURIOS.IN CEEA CE PRIVESTE MUZICA BAPTISTA,DIN VECHIME SI ACTUALA….CER SI PAMINT.DIN PACATE.E BUNA E SPLENDIDA,CU CITEVA EXCEPTII….MULTE STILURI CARE NEAU IINEBUNIT AU FOST CELE AMERICANE.NU-I RAU,DAR CITEVA STILURI DIN ELE,DA,RAMINE DE VAZUT…CUM A CAZUT DICTATURA IN 1989,ASA SI BISERICA BAPTISTA IN PRIVINTA MUZICII,SI NU NUMAI ATIT,SINTEM MAI PUTINI.PREA MULTE SAU PERMIS.DE ACEEA MEDIA BAPTISTA A FOST EFECTIV FURATA DE STILUL DE MUZICA.PE VREMURI ERAM MULT MAI POCAITI.DAR IN FINE,TOTUL PENTRU SLAVA DOMNULUI(DAR CUM??) ORTODOCSII CRITICA MUZICA BAPTISTA.SA AIBA DREPTATE? DACA MUZICA ESTE FACUTA CU MARE MARE SFINTENIE,CU MARE ATENTIE DUPA SCRIPTURA SI CU MARE MARE RESPECT FATA DE DUMNEZEU, CRED CA CRITICILE MOR CU SIGURANTA.DECI TOTUL DEPINDE DE NOI,CUM II DAM SLAVA,SI CUM IL ONORAM.DA AM CAM SARIT CALUL……

    Apreciază

  45. costy zice:

    ce usor este de judecat si de a arata cu degetul la celalalt!!!

    Apreciază

  46. sorin zice:

    Mare adevar spui!!

    Apreciază

  47. Anonim zice:

    „imnurile traditionale”??? :O Ma uimitii imnurile traditionale sunt acelasi lucru cu muzica noua din biserica , asa ca nu mai criticatii aiurea , va pierdeti vremea criticand, ar trebui sa fi-ti pe strada vestind evanghelia , se pare ca Moisuc Daniel asta a intelesc ca e calea mantuirii sa critici cat mai mult…….

    Apreciază

  48. andyschoger zice:

    Folosiţi vă rog Numele Domnului fără prescurtări…

    Apreciază

  49. mihailandrei zice:

    Iar la catolici treaba e si mai clara…

    Apreciază

  50. mihailandrei zice:

    Vezi si asta…

    Apreciază

  51. mihailandrei zice:

    E reala treaba …

    Apreciază

  52. Pingback: La bal sau la biserică? O dilemă baptistă « Frică şi cutremur

  53. Ovidiu Turcu zice:

    Cartea Apocalipsa este o carte a revelatiei a descoperirii escatologice.Traditia ulterioara, cea extinsa dupa stabilirea canonului Scripturii este o adaugare deoarece pentru biserica ortodoxa este de aceeas intensitate si autoritate. Ap. Ioan implicit nu se refera doar la carte avand in vedere dimensiunea escatologica a cartii. Daca Ap. Ioan a scris o epistola dupa, nu inseamna ca a adaugat ceva Scripturii. Dar daca traditia extinsa prin Biserica Ortodoxa este o descoperire diferita care nu este in acord cu canonul Scripturii atunci se poate vorbi despre o adaugare. Duhul Sfant nu poate aduce ceva nou fata de ceea ce adus Domnul Iisus. Duhul Sfant mereu il glorifica pe Tatal si pe Fiul. Duhul Sfant este cel care a inspirat Sfintele Scripturi, Duhul Sfant nu se contrazice pe Sine. In sanul Trinitatii exista unitate. Revelatia atinge punctul culminant in Iisus Christos. Duhul Sfant nu adauga, El sustine in mod continuu glorificarea Fiului si a Tatalui, fara a aduga un aspect nou revelatiei finale. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

    Apreciază

  54. nicu zice:

    sunt foarte multe de spus…dar din pacate ,azi ,daca te ridici sa vorbesti esti eliminat…care ar fi cauza?…putem enumera cateva dar pentru a lasa ca Duhul Lui Dumnezeu sa lucreze,ma rezum la a inalta o rugaciune in taina,in duh si adevar, si sa astept cu credinta raspunsul Domnului…
    …mi-e dor dupa slujba sacra a bisericii baptiste…

    Apreciază

  55. moisuc daniel zice:

    (La o dezbatere de genul acesta se vede când un păstor a trecut ca gâsca prin apă examenele ori şcoala a avut profesori incompetenti… Oricum dezbaterea mi se pare o pierdere de vreme întrucât nu avem de luptat cu o anumită confesiune mai ales că eşecul este o certitudine când baptiştii sunt reprezentaţi de nişte incompetenţi care dau răspunsuri penibile şi nesimţite chiar.) Protestanţii au pierdut foarte mult din beneficiile reformei prin îmbrăţişarea a tot felul de stiluri de muzică contemporană de dragul, vezi Doamne, a relevanţei culturale… Oamenii nu mai vin la Biserică pentru Hristos ci pentru a audia concerte gratis si pentru a intra, inconştienţi fiind, într-o stare extatică. De aceea avem în bisericile noastre (căci unele nu mai sunt bisericile Domnului) „creştini de duminică” fără o transformare reală, oameni care se amagesc ca vor ajunge în cer. Am abandonat cu lejeritate imnurile tradiţionale pe motiv că sunt învechite şi am adus lumea în Biserică din comoditate în loc să mergem noi în mijlocul lumii…

    Apreciază

  56. sorin zice:

    Frate Moisiuc, din nefericire unele bisrici au mutat hotarele muzicii.D-ze sa te intareasca pt pastrarea muzicii placute lui D-zeu.

    Apreciază

Lasă un comentariu