CINA DOMNULUI – …tradiție și…întrebări întrebătoare…

pescarTRADIȚIA !

Sunt lucruri pe care le facem, ținem la ele și nu permitem nimănui să se atingă de ele. S-au atins de ele, s-au atins de noi ! Așa le-am moștenit, așa vrem să le păstrăm. Multe lucruri pe care le-am moștenit SUNT CORECTE, SĂNĂTOASE. Unele „moșteniri” dimpotrivă trebuie să fie REanalizate. Avem și „moșteniri’  la care  trebuie să renunțăm!

Multă vreme m-am întrebat de ce ortodocșii, catolicii, creștinii după evanghelie … iau Cina Domnului în fiecare duminică în timp ce baptiștii, penticostalii și alte cofesiuni iau o dată pe lună.

Ascultând în biserică diverse interpretări ale versetul din Faptele Apostolilor 2 :  „Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pînii, şi în rugăciuni.” mi-am dat seama ca doar 3 din cele 4 le practicăm frecvent. La fiecare slujbă există  timpul de învătătură, părtășie frățească  și rugăciune . „Frângerea pâinii” nu o regăsim la fiecare întâlnire a bisericii.

Am căutat în istorie să văd cum a fost înainte și … am descoperit lucruri interesante…la care te îndemn să meditezi!

Am găsit AICI  Statutul de funcționare a Uniunii Bisericilor Baptiste din România din anul 1945.

La articolul 4 alineat 3b spune : b) Cina Domnului care constă din împărtăşirea credincioşilor cu pâine şi vin.”

Comuniștii au încercat să distrugă BISERICA distrugând valorile la care ține Biserica, valori după care funcționează Biserica.

În cartea „pigmei și uriași” a lui Daniel Mitrofan, la pagina 56 am găsit un document care m-a ajutat să înțeleg cum s-a ajuns la această „tradiție” a Cinei Domnului.

Pe 2 iulie 1954,  forțați de comuniști, comitetul uniunii baptiste  formulează o REZOLUȚIE în 5 puncte. E interesant să vezi cum se dă cu stângul în dreptul…!!! La punctul 1 se decretează că toate „slujbele de duminică se țin până la orele 14.” Dispare slujba de duminică seară!!!

…apoi la punctul 5 scrie :

Cina Domnului va avea loc odata pe lună, Duminica între orele 14 – 16.”

Lucrul acesta a ramas valabil până în ziua de azi, mai puțin orele… Sistemul comunist a căzut în 1989 dar noi încă mai practicăm Cina după regula impusă de comuniști. Aș fi curios să văd un pastor baptist că are curaj să facă CINA DOMNULUI altfel decât după … tradiție! Ar însemna că a devenit altceva decât … „baptist”?

– „Fraților, să ne pregătim că duminică avem Cina!”

Am auzit anunțul acesta de multe ori. Mă gândeam că … tot timpul trebuie să avem acea stare în care să putem lua din pâine și din vin la Cină.

Uimit am fost să aflu că în unele biserici evanghelice pregătirea pentru Cina era legată de textul din ….1 Samuel  21 :1-6 !!! 3 zile…. de pregătire… !  (trebuie să citesti textul ca să înțelegi…, nu e un text pe care trebuie să-l înțeleagă copiii…!!!)

Domnul Isus ne-a dat învățătura cum să ne apropiem de trupul și sângele Său.

-Mergem înainte așa pentrucă ce au impus comuniștii a devenit …TRADIȚIE ???

 Întrebare întrebătoare…. și … retorică…

rezolutie 1954

Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CINA DOMNULUI – …tradiție și…întrebări întrebătoare…

 1. I zice:

  O parare argumentata biblic despre cand se ia Cina Domnului.
  http://comori.org/articol.php?nr=128&sub=6

  Apreciază

 2. Shine zice:

  Adesea se fac lucruri in biserica din inertie, fara a reflecta si a ne intreba poate „De ce …?!”. De ce exista totusi fenomenul de „inertie” in biserica ? Cred ca tot din cauza noastra, pentru ca nu punem intrebari, pentru ca ne-am obisnuit si „asa se face dintotdeauna”. Schimbarea trebuie sa vina de la noi, de la fiecare madular al Bisericii ! Lasand traditia si cautand tot mai mult raspunsuri biblice la intrebarile noastre partasia va fi cu adevarat partasie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s