Ucraina – impresii de la Congresul baptistilor romani din Ucraina – 27-29 septembrie 2013

Cand esti baptist si se face un congres la … 100 de ani …  – TREBUIE sa fii partas cumva la asa eveniment daca esti sanatos, poti si … vrei(?)….! O data la 100 de ani AI DREPTUL sa lipsesti o zi de la scoala sau servici…!!!

Gheorghe Jernovei 1Nu stiu cine s-a sezizat ca TREBUIE sa fie un eveniment care sa marcheze cei 100 ani de existenta ai baptistilor in Bucovina. Cert este ca profesorul Gheorghe Jernovei a facut munca de istoric si scrib. A cautat, a umblat, a adunat date, imagini, marturii. E greu sa reconstitui cat de cat … 100 ani de istorie. Domnul l-a chemat acasa inainte de a prezenta toate materialele pe care le-a cules. Fratele Andrei Rusnac a prezentat materialul fratelui Gheorghe Jernovei. Materialul l-am prezentat AICI.

Locul unde s-a tinut congresul m-a facut sa-mi aduc aminte de fratele Ion Rusu, plecat si el la Domnul de curand.

M-am gandit la toti cei care ar fi dorit sa se intample acest eveniment. La toti cei care de-a lungul anilor au facut ca dupa 100 de ani sa avem „VERB” pentru un congres.

La orice intalnire care incepe la ora 10.00 dimineata si se temina la ora 20.30 ( cu pauzele de rigoare), trebuie sa vii odihnit. De la atata stat in scaun vei avea si unele dureri, dar si asa… MERITA.

Pentru intalniri de genul acesta, cei care se implica…. se pregatesc temeinic.

Daca esti planificat sa vorbesti la congres si vrei sa fii ascultat trebuie sa fii in primele 3 ore ale congresului. DE CE ? Sunt toti prezenti!

Dupa masa de pranz foarte multi pleaca. Dupa pauza de cafea din partea a doua mai pleaca o gramada. Putini sunt cei care stau la un congres cap-coada – oricum mai putin de jumatate din ce a fost la inceput. N-au cum pleca cei ce trebuie sa vorbeasca, cantaretii, sunetistii, organizatorii si cei cei care sunt legati de media- transmisie pe internet. Ca unul care „am riscat” sa stau la toate lucrarile congresului, mi-a parut rau pentru cei care n-au stat tot congresul. De fapt cele mai consistente invataturi s-au dat cand am fost mai putini.

La asa eveniment te poti intalni cu frati, cu prieteni. Iti poti face prieteni noi.

Acum sa va povestesc cate ceva de la Congres…. si … cateva imagini…

Am fost intampinati cu o muzica instrumentala cantata foarte frumos de 4 tineri. Corul de tineri al Bisericii Baptiste “Isus Salvatorul” dirijat de Colea Cerchez ne-a inaltat sufletul prin cantare. Cantari in limba romana sau limba rusa, cantate foarte frumos.  Seara, corul mixt dirijat impreuna cu Vasile Scripcar din aceasi biserica a inaltat lauda Domnului. Toti care au cantat ca solisti s-au prezentat foarte bine. BINE ERA SA FI FOST SI…. UN COR DE COPII LA CONGRES… asa ca „idee” pentru viitorul unei biserici,… congres!

Vasile ParticaVasile Partica a condus lucrarile congresului intr-un mod placut si prietenos.

Traducatorii in limba ucraineana Vova Glusceac, Ilie Glusceac si … Vasile Partica si-au facut foarte eficient treaba.

Pastorii veniti din Romania – Brasov, Sighisoara, Deva, Suceava, Bucuresti, Satu-Mare, Arad ..  au avut mesaje frumoase pentru participanti.

Delegatia baptista a ucrainienilor au fost foarte calzi in mesaj pentru fratii nostri romani din Ucraina. M-am bucurat sa vad ca urarea lor pentru noi a fost sa „ramanem biblici”.

Reprezentantii autoritatii ucrainiene au avut cuvant calduros, …. lipsit de politica si….. campanie electorala……

Reprezentantul fratilor penticostali romani a remarcat relatiile fratesti pe care le-am avut de-a lungul anilor.

M-am bucurat de cuvantul de salut al misionarilor romani din Siberia, Poroscovo si alte localitati.

Surorile coordonate de sora Pașa Cerchez au facut mancare buna, a fost totul bine!

Cel mai emotionant moment a fost cuvantul fratele Severin Mocriniuc, cel mai varstnic participant la congres. La cei 83 de ani ai sai am primit o valoroasa lectie de smerenie si istorie.

Din Scripturi ne-au vorbit un … ardelean, bucurestean si moldovean (locuieste in Bucovina). Romania a fost „foarte bine”…. reprezentata.

Viorel IugaViorel Iuga – ardelean de Arad…. – a interactionat foarte frumos si liber cu participantii.  „Predica” lui a fost spusa de … majoritatea fratilor si surorilor…. E unul din putinii pastori baptisti care au curajul sa ofere posibilitatea fratilor sa spuna ce gandesc. Discutia pe tema familiei a fost destept pusa. (…I-a SOCAT pe toti cand a afirmat ca … este de acord cu „ORDINAREA FEMEILOR IN SLUJIRE  CA PASTOR” …..  S-au luminat toti la fata cand a ajuns la argumentul biblic ca PASTORUL … trebuie sa fie „barbatul unei singure neveste”!!! )

 –  UN MARE LUCRU AL BAPTISTILOR A FOST CA NE-AM EXPRIMAT LIBER DE-A LUNGUL ISTORIEI. NU PESTE TOT A FOST, ESTE SAU VA FI ASA – si ma intreb daca acolo bisericile mai sunt baptiste… !!! – 

Corneliu BoingeanuCorneliu Boingeanu – … traieste in Bucuresti… – a prezentat un model practic de relationare corecta a unui crestin in societatea in care traim. Cursiv, logic, practic, pe intelesul tuturor. Exemplele date din viata lui Corneliu Boingeanu mi-au indreptat privirea spre Domnul … – mintea mea a primit linistita argumentul exemplului personal. Sambata a fost foarte practic cu noi explicandu-ne  CUM putem avea relatii bune in biserica, intre biserici si relatia biserica-societate. E prima data cand l-am ascultat dar are „VERB”  cand vorbeste si stie sa se faca placut ascultatorilor. E PRACTIC!!!

Viorel Candrianu 1Viorel Candrianu –  a predicat in stilul sau… din  Genesa 26:12-33.

La finalul congresului s-au inmanat absolventilor Institutului Teologic Baptist din Cernauti diplomele de absolvire.

La final, fratii prezenti au avut partasie la MASA DOMNULUI.

N-am putut sa-mi dau seama daca fratii baptisti romani din Ucraina sunt uniti sau nu. De-a lungul anilor am observat ca …. „dragostea celor mai multi se va raci”. E o chestiune de atitudine. E o alegere personala.

Cand taranul seamana cartofi, toamna asteapta recolta de cartofi. DOMNUL HOTARASTE marimea cartofilor si numarul lor.  E TREABA DOMNULUI.

Fratilor, ce semanam, vom culege! 

CE SEMANAM??? CE VOM CULEGE IN …ANII URMATORI?

DOMNUL sa aiba mila de noi si sa ne binecuvanteze dupa bunatatea Sa fata de noi.

P.S.   –   Sper sa primesc cat de repede pozele de la Congres.

Acest articol a fost publicat în Articole, Biserica, Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ucraina – impresii de la Congresul baptistilor romani din Ucraina – 27-29 septembrie 2013

  1. Pingback: Cristi Țepeș – Carte de amintiri (II) | B a r z i l a i - e n - D a n (Un Barzilai izvorât din Dan)

  2. Pingback: Cristi Tepes – … un fir de floare rupta…. | Petrica Moisuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s